Lehetek allergiás a csokoládéra?

Lehetek allergiás a csokoládéra?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2018.11.23 13:51

Az ünnep közeledtével egyre több édesség kerül az asztalra, a gyerekek többségét pedig már egy-két hét múlva csokoládéval megtömött csomag várja az ablakban. Nem csoda, ha mindezek után sokan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A csokoládé allergia valójában meglehetősen ritka, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen más összetevő okozza a panaszokat – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. „Ha átböngésszük az összetevők listáját, láthatjuk, hogy egy adott termékben a csokoládén kívül több minden található. Allergiás reakciót okozhat a tej, a mogyoró, a tojás és a búza is, de a különböző adalékanyagok, színezékek, és egyéb ételallergiák is kiválthatnak tüneteket.

lehet allergiás a csokoládéra

A csokoládéallergia tünetei

Ha valódi allergiás reakcióról van szó, akkor a betegnél bőrtünetek, csalánkiütés, a száj-, és a szemek körüli terület ödémája, duzzanata, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, de előfordulhat nehézlégzés, zihálás, súlyosabb esetben ájulás, és életveszélyes reakció, anafilaxia is. Ezek a tünetek rendszerint azonnal, vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.

Hasonló tünetek

A csokoládéval összefüggésben jóval gyakoribb, hogy hisztamin intolerancia, vagy más néven hisztamin érzékenység miatt jelentkeznek a tünetek. A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: jellemző panasz a csokoládé fogyasztását követően kialakuló fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, hasfájás, puffadás, hasmenés és gyomorégés. Hisztamin intoleranciát más élelmiszerek is kiválthatnak. Gyanúra ad okot, ha a csokoládé mellett például a sajt és a bor hatására is hasonló tüneteink vannak, de a közelgő ünnepek alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott hal, savanyú káposzta, dió és pezsgő hisztamin tartalma is magas.

Ha visszatérő panaszaink vannak, dr. Hidvégi Edit allergia teszt elvégzését javasolja. A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteinket. „Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha az adott összetevőt kiiktatjuk az étrendből. Hisztamin intolerancia vizsgálata egy másik vizsgálattal, a aDAO enzim szintjének ellenőrzésével történik, esetében szintén javasolt csökkenteni a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztását, de ez esetben van lehetőség a hiányzó enzim pótlására. A tablettát az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

Vizsgálatok

Kapcsolódó témák:

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Kedves Doktornő / Doktor úr!
Kb. 5 éve tejfehérje allergiám van, ezért az étrendemből teljesen kivontam minden tejterméket és tejszármazékot. Nagyjából másfél évvel ezelőtt próbából ettem egy kis tehén tejből készült sajtot, de utána 3 hétig sebek voltak az arcomon, így azóta újra tartom a diétámat. Most bejelentkeztem egy vérvételes tejallergia vizsgálatra, hogy 'hivatalosan' is megerősítsék az allergiámat. A kérdésem az lenne, hogy mivel évek óta nem fogyasztok tejterméket, a vizsgálat így is helyes értéket fog mutatni? (Olvastam valahol, hogy ahhoz hogy kimutassák az allergiát, előtte szükséges az adott élelmiszerből fogyasztani, hogy a szervezet elkezdjen ellenanyagot termelni - ez igaz? Mert a tüneteimet tekintve ez igen lehetetlennek tűnik.)
Válaszát köszönöm előre is.

Tisztelt Tury Henrietta,

Jól olvasta az információt, hogy ha valamilyen élelmiszert nem fogyaszt, akkor az allergia vagy intolerancia teszt nem ad megbízható választ.
De ez csak nagyon leegyszerűsítve igaz. Bizonyos molekulákra, ami esetleg a tej is lehet, a szervezetünk akkor is reagál, ha egy ideje nem fogyasztjuk. Ennek kiderítésére, bizonyítására allergológus szakorvossal kell konzultálnia.
A laborlelet nem a betegség (allergia) bizonyítására, hanem az orvosi diagnózis alátámasztására, a változások követésére való.
Feltétlenül egyeztesse orvosával az eredményt, ha a diéta hatására jobban van, akkor tartani kell a diétát.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek
Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK