Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.05.07 10:03

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hormonális rhinitis

-A hormonális rhinitisz az ún. nem allergiás rhinitisek közé tartozó kórkép. Ez esetben is az orrnyálkahártya gyulladásos állapota áll fenn, ám míg a tünetekért az allergiás rhinitis esetében az allergiát kiváltó növény pollenszórása a felelős, a hormonális rhinitis metabolikus és endokrin állapotokhoz kapcsolódik. A terhesség, pubertás, menstruáció, orális fogamzásgátlók használata vagy egyéb hormonális állapotok (pl.pajzsmirigy-alulműködés) során bekövetkező hormonális változások okozhatják – magyarázza dr. Moric Krisztina. A hormonális rhinitis vezető tünete a főként fekvő testhelyzetben erősödő orrdugulás, valamint az orrfolyás, ám az allergiás rhinitisben megjelenő tüsszögés és az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei kevésbé okoznak panaszokat az érintetteknek. Másik jelentős különbség, hogy a hormonális rhinitisszel diagnosztizált páciensek esetében az antihisztaminok hatástalannak bizonyulnak tüneteik enyhítésében, ezek ugyanis a hisztamin hatását blokkolják. Ezért is van jelentősége az allergiavizsgálatoknak ilyen esetben, hiszen ha nem-allergiás rhinitis okozza a tüneteket, akkor az antihisztaminok használata felesleges – hangsúlyozza a szakember.

Hormonális rhinitis a várandósság idején

-A krónikus rhinitistől eltérően a terhességi rhinitis egy átmeneti állapot, amely a második trimeszterben jelentkezik, és akár a baba világrajöveteléig is fennállhat. Bár még nem tudjuk pontosan, mi állhat a hátterében, de a tüneteket valószínűleg a hormonális ingadozások, az ösztrogén és a progeszteron emelkedett szintje idézheti elő. Ezek a hormonok fokozott vérbőséget váltanak ki az orrnyálkahártyákban, ami orrdugulást és orrfolyást okoz. Sajnos a terhességi rhinitist a már meglévő allergiás állapotok vagy környezeti tényezők is súlyosbítják – teszi hozzá Moric doktornő. A legtöbb esetben a terhességi rhinitis teljesen ártalmatlan állapot, ami nem jelent kockázatot az anyára vagy a babára nézve, de a kismama hétköznapjait és életminőségét jelentősen befolyásolhatja (pl. megnehezíti az alvást). Mivel ebben az érzékeny időszakban a hagyományos orrcseppek vagy orrspray-k használata nem javasolt, így elsősorban a tengervizes orrspray, a párásító alkalmazása és a megfelelő hidratálás enyhítheti a panaszokat, illetve hatékony lehet az ágy fejének 30-45 fokos szögben történő megemelése is. Azoknál a betegeknél, akiknél a terhesség alatt jelentős hátsó garatfali csorgás is jelentkezik, jótékony hatású a sóoldattal történő orrmosás is.

-Megfelelő kezelést csak akkor tudunk biztosítani, ha a pontosan tudjuk, hogy a páciensnél mely formája van jelen a rhinitisnek. Ehhez fontos a beteg részletes beszámolója, a tünetek jelentkezésnek időpontja és körülményei és a társuló egyéb panaszok is. Mivel a nem-allergiás rhinitis tünetei az orrmelléküregek krónikus gyulladását is jelezhetik, ezért a pontos diagnózishoz további vizsgálatok is szükségesek lehetnek – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont szakembere.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK