Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.08 16:29

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő.

Hasi tüneteket okoz

laktózA tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz enzim végzi. Ennek hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően megemészteni. A problémára általában hasi diszkomfort érzés hívja fel a figyelmet. Az érintetteknél hasfájás, intenzív bélhangok, puffadás, hasmenés jelentkezik a tej fogyasztását követő, általában egy-két óra elteltével – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit gasztorenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A panaszok erőssége egyénenként eltérő, a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől függ: minél kevesebb az enzim, a tünetek annál gyakrabban és erősebben jelentkeznek.

Gyermekeket és felnőtteket is érint

A tejcukor érzékenység legritkább formája olyan genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyen esetben már születéskor jelentkeznek, újszülött korban diagnosztizálják. Az elsődleges laktóz érzékenység ezzel szemben felnőtteknél jelentkezik, az életkor előrehaladtával ugyanis természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. Egyéni érzékenységtől függően bárkinél megjelenhetnek a tünetek, a magyar felnőtt lakosság 20-30%-ának van tejcukor bontási zavara.

Betegség miatt is kialakulhat

A felsoroltak mellett létezik a tejcukor érzékenységnek egy harmadik formája is, ez a másodlagos laktóz érzékenység. Ez általában fertőzések, például akut bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos hasmenések, gyulladásos bélbetegségek következtében jelentkezik, de előfordulhat antibiotikumos kezelések után is. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni.

Diétával és enzimpótlással kezelhető

A tejcukor érzékenység kilégzéses hidrogén teszttel és kizárásos diétával – a tejtermékek átmeneti ideig történő teljes elhagyásával – igazolható. A kezelése laktózmentes diétával történik, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket továbbra is az étrendbe lehet illeszteni: sajt, túró, joghurt, kefír a tűrőképességnek megfelelő mértékben fogyasztható. A diéta mellett a laktáz enzim tabletta, vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben, vagy vendégségben, ha a beteg nem biztos az adott étel laktózmentességében – teszi hozzá dr. Hidvégi Edit.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magabiztos szaktudás

Sárdi doktornő magabiztos szaktudása, gyors gondolkodása biztonságérzetet adott.

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK