Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.10.17 13:52

Nem minden megfázás, ami annak tűnik. Bár az orrfolyás és orrdugulás a kórokozók kiváltotta légúti fertőzések klasszikus tünetei, amennyiben tartósan panaszt okoznak és megnehezítik életünket, ne elégedjünk meg ezzel a magyarázattal! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere, aki szerint sokszor egy alapos allergológiai kivizsgálás lehet a megoldás felé vezető első lépés.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés – kedves őszi ismerőseink

Bosszantó orrfolyás, orrdugulás, időnként némi tüsszentés és könnyezés – amikor ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon az őszi vírusszezonban, szinte már rutinosan nyúlunk az orrcseppekhez, orrspray-khez, torokpasztillákhoz és megfázás elleni készítményekhez házi patikánkban. De mi a teendő olyankor, ha ezeken a kellemetlen panaszokon kívül semmilyen egyéb légúti fertőzésre utaló tünet (pl. rossz közérzet, izomfájdalom, láz) nem jelentkezik?  Mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja a már hetek óta fennálló, vagy esetleg kifejezetten az év adott hónapjaiban jelentkező tüneteinket. Dr. Augusztinovicz Monika szerint a kísérő tünetek megfigyelése mellett sokat elárul betegségünk természetéről az is, hogy panaszaink köthetők-e valamilyen helyszínhez, elfogyasztott ételhez vagy gyógyszereinkhez.

 Az őszi és téli orrdugulás tettesei: a beltéri allergének

A tartós orrfolyás és gátolt orrlégzés alaposan kizökkenthet bennünket a jól megszokott kerékvágásból. Ilyenkor úgy érezzük magunkat, mintha egy buborékba lennénk zárva, dekoncentrálttá válunk, ráadásul a bedugult orr a pihentető alvástól is megfoszt bennünket. Természetes, hogy mihamarabb szeretnénk véget vetni ennek az áldatlan állapotnak.

–Az őszi és téli hónapok során felerősödő, a lakásban vagy zárt terekben jelentkező felsőlégúti tünetek esetén elsőként érdemes számításba vennünk a beltéri allergéneket. A kiváltó okok között elsősorban a háziporatka, a penészgomba és kisebb mértékben az állatszőr allergia jöhet szóba. Nem ritka, hogy a lakáson belül használt erős illatanyag-összetevők (illatdiffúzorok, légfrissítők, illatgyertyák, füstölők), parfümök, tisztítószerek (pl. hideg zsíroldók, szőnyeg- és kárpittisztítószerek) vagy rovarirtó készítmények irritálják a nyálkahártyát, vagy váltanak ki allergiás panaszokat. Figyeljük meg testünk jelzéseit! – tanácsolja a szakember, hiszen az allergiás orrdugulás változatos légúti tünetek kíséretében jelentkezik:

  • orrfolyás
  • orrviszketés
  • tüsszögés
  • kaparó torok
  • szemviszketés
  • kötőhártya-gyulladás
  • asztmatikus panaszok

Sokszor egy krónikusan fennálló gyulladás, illetve a szövődményeként jelentkező, visszatérő középfülgyulladás hívja fel a figyelmünket arra, hogy allergia irányába folytassuk a kivizsgálást – mondja Augusztinovicz doktornő. Hozzáteszi: a beltéri allergének mellett a kültéri allergének is előidézhetnek hasonló panaszokat. Bár októberben már lecsengőben van a pollenszezon, a parlagfűre érzékenyeknél még jelentkezhetnek enyhe tünetek, a kültéri allergén gombák spóraszáma pedig országosan magas továbbra is.

A bűnös a tányérunkon lehet?

A szemfüles páciensek arra is felfigyelhetnek, ha légúti tüneteik valamely étel vagy ital elfogyasztását követően jelentkeznek. A krónikus orrfolyás és orrdugulás okait kutatva, kiderülhet például, hogy a hátterében hisztamin-intolerancia húzódik meg. A problémát ez esetben az ún. DAO enzim csökkent termelődése okozza, ami miatt a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek (pl. sajtok, alkohol, paradicsom, hal, füstölt húsok, fermentált ételek) fogyasztása számtalan kellemetlen allergiaszerű panaszt (torokkaparás, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, fejfájás, szívdobogásérzés, hasfájás, hányinger, émelygés) vált ki az érintetteknél. Hisztamin intolerancia esetén hisztaminszegény, illetve -mentes diétával, a bélflórát optimalizáló probiotikus készítmény kúrával lehetünk úrrá a tüneteken. Ha mégis magas hisztamin tartalmú ételt fogyasztunk, a DAO enzim tabletta formájában történő pótlása segít. Az allergológus szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy az ételallergia tünetei sem korlátozódnak kizárólag az emésztő-szervrendszerünkre, hiszen bőrtünetek (pl. ekcéma, csalánkiütés, viszketés), légúti reakciók (orrdugulás, száraz köhögés, nehézlégzés), sőt szív-érrendszeri tünetek (szapora szívverés, szédülés, eszméletvesztés) is jelezhetik, hogy immunrendszerünk túlzott immunválasszal, ellenanyag-termeléssel reagál valamely élelmiszerre. Gyerekeknél igen gyakran találkozhatunk azzal, hogy tejfehérje allergia vált ki krónikus orrnyálkahártya-duzzanatot, ami miatt orrdugulás jelentkezhet. Ilyenkor a tejmentes diétára való áttérés adhat megnyugtató megoldást a problémára.

–Tartós orrdugulás vagy orrfolyás esetén elsőként a kiváltó okokat keressük.Természetesen a felsoroltakon kívül számtalan egyéb oka is lehet panaszainknak (pl. orrpolip, orrkagyló megnagyobbodás vagy orrsövényferdülés, orrmandula nagyobbodás, savas reflux). A nyálkahártya-lohasztó készítmények huzamosabb ideig történő használata is fokozott nyálkahártya reakciót idéz elő, melynek orrdugulás lesz a vége. Amennyiben ismert allergén áll tüneteink hátterében, elsősorban a kiváltó allergén kerülésére kell törekedni, emellett tüneti kezelésként – antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrspray-t – vagy hosszú távú megoldásként allergén immunterápiát lehet alkalmazni.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Érdeklődnék, hogy ha allergiás vagyok a dióbélre, akkor feltételezhetően a diófalevél teára is allergiás lehetek vagy a kettő között egyáltalán nincs összefüggés?

Válaszát előre is köszönöm:
Nagy Éva


Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Nagy Éva !

Nem biztos, hogy a diólevélre is allergiás, de a hasonló allergén szerkezet miatt lehetséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciensorientált

Dr. Augusztinovicz Mónika fôorvosnõ kiemelkedôen páciensorientált, kiváló szakember, alapos, törôdô és humánus. A recepciós hölgyek kedvesek, segítôkészek és közvetlenek.

További vélemények

Hírek

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Nem minden megfázás, ami annak tűnik. Bár az orrfolyás és orrdugulás a kórokozók kiváltotta légúti fertőzések klasszikus tünetei, amennyiben tartósan panaszt okoznak és megnehezítik életünket, ne elégedjünk meg ezzel a magyarázattal! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere, aki szerint sokszor egy alapos allergológiai kivizsgálás lehet a megoldás felé vezető első lépés.

További részletek
Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Állandó orrfolyás, orrdugulás és köhögés nehezíti a gyermek alvását? Folyton kialvatlanul és egyre fáradtabban kel fel reggelente? Dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa szerint könnyen elképzelhető, hogy a tollat tartalmazó ágynemű váltja ki a szokatlan tüneteket.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK