Kinőtte az allergiát? Hogyan tovább?

Kinőtte az allergiát? Hogyan tovább?

Sasvári-Szekeres Anita Módosítva: 2017.12.06 09:28
A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező allergiát a gyermekek közel 80 százaléka kinövi 3 éves korára. Ha ezt az elvégzett vizsgálatok alapján a gyermek kezelőorvosa is megerősítette, akkor elkezdhetjük fokozatosan visszavezetni a korábban az allergia miatt nem fogyasztott összetevőt. Sasvári-Szekeres Anitát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát ennek pontos menetéről kérdeztük.

Ételallergia esetén speciális diétára van szükség

Kinőtte az allergiát? Hogyan tovább?Az ételallergia változatos tüneteket okozhat: a hasfájás, hasmenés, véres széklet mellett van, akinél bőrszárazság, ekcéma vagy légúti panaszok – például orrfolyás, tüsszögés – jelzi kisgyermekkorban a betegséget. A diagnózist követően a szülők egyre inkább beletanulnak, hogy milyen mentes ételeket tudnak vásárolni és otthon készíteni, emellett a gyermeknek a bölcsődében, óvodában is a diéta szerint étkezést kell, hogy biztosítsanak. A diéta mellett a gyerekek többségénél nagyjából 3 éves korukra megszűnnek az allergiás tünetek. Ilyenkor vissza lehet vezetni a korábban problémát okozó összetevőt a gyermek étrendjébe.

Hogyan kezdjük?

A visszavezetés kapcsán azt szoktuk javasolni, hogy először inkább ételekhez adjuk a tejterméket, tojást, például tejföllel habart ételből egyen a gyermek egy kis kanállal, és ha nincs tünet, akkor a következő napon is nagyjából 1 kanálnyi mennyiséggel próbálkozzunk – tanácsolja Sasvári-Szekeres Anita. Ha továbbra sincs tünete, akkor növelhetjük a mennyiséget. A mértékletesség és a fokozatosság azonban fontos, hogy ne terheljük meg hirtelen nagyobb mennyiségű allergénnel a szervezetét.

Mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek?

Ha a kicsinél a korábbi allergiás tünetekhez hasonló panaszok jelentkeznének: hasfájás, hasmenés, puffadás, bőrtünetek, légúti panaszok, akkor ne próbálkozzunk tovább, hagyjunk időt a szervezetének, amíg ténylegesen „kinövi” az allergiát. A helyzetet nehezíti, hogy az allergiás tünet van, hogy napokkal később jelentkezik – főleg ekcéma esetében. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább egyeztessünk a gyermek kezelőorvosával a további teendőkről.

 

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK