A glutén fogyasztásával összefüggő panaszok már gyermekkorban is megjelenhetnek. Arról, hogy miért és meddig kell szigorú gluténmentes diétát tartani, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztrienterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.
A glutén egy fehérje, ami a búzában, rozsban és árpában található. Aki autoimmun gluténérzékenységben szenved és gluténtartalmú ételeket fogyaszt, a lebomlás során keletkezik egy olyan molekula, amely képes kapcsolódni a sejtjeinek felszínén található egyfajta antigénekhez. Az így összekapcsolódott molekulákat az immunrendszer idegen anyagként azonosítja és megpróbálja elpusztítani. Ez a folyamat a vékonybélnyálkahártyán okoz károsodást, következtében akár teljesen el is pusztulhatnak a bélbolyhok, emiatt a súly stagnálása, fogyás is jelentkezhet.
Dr. Hidvégi Edit PhD elmondta, hogy a súlyfejlődés elmaradása jellemzően már a huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban korábban is jelzik bizonyos tünetek:
- a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
- feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
- a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.
A gyermekkorban megjelenő tüneteket tehát egy autoimmun betegség okozza, amit cöliákia vagy lisztérzékenység néven is ismerhetünk – magyarázza Dr. Hidvégi Edit PhD. Az autoimmun betegségek kialakulásának pontos okait a mai napig nem ismerjük teljesen, de mindenképpen fontos szerepe van megjelenésükben az öröklődésnek. Akinél tehát előfordult a családban cöliákia, vagy más autoimmun betegség, például 1-es típusú diabétesz vagy autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség, a gyerekeknél is magasabb a rizikója.
Az autoimmun betegségeket gyógyítani nem lehet, az érintetteknél tünetmentességet lehet elérni és a további állapotromlást lehet megelőzni a megfelelő kezeléssel. Autoimmun gluténérzékenység esetében ez a szigorú gluténmentes diétát jelenti, amit élethosszig tartani kell. Ellenkező esetben a vékonybél károsodása kiújul és a tünetek is visszatérnek. A hosszú távon kezeletlen autoimmun gluténérzékenység a súlyfejlődés elmaradását okozhatja gyermekkorban, illetve felszívódási zavar és tápanyaghiány is kialakulhat.
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További véleményekA reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.