A glutén fogyasztásával összefüggő panaszok már gyermekkorban is megjelenhetnek. Arról, hogy miért és meddig kell szigorú gluténmentes diétát tartani, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztrienterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.
A glutén egy fehérje, ami a búzában, rozsban és árpában található. Aki autoimmun gluténérzékenységben szenved és gluténtartalmú ételeket fogyaszt, a lebomlás során keletkezik egy olyan molekula, amely képes kapcsolódni a sejtjeinek felszínén található egyfajta antigénekhez. Az így összekapcsolódott molekulákat az immunrendszer idegen anyagként azonosítja és megpróbálja elpusztítani. Ez a folyamat a vékonybélnyálkahártyán okoz károsodást, következtében akár teljesen el is pusztulhatnak a bélbolyhok, emiatt a súly stagnálása, fogyás is jelentkezhet.
Dr. Hidvégi Edit PhD elmondta, hogy a súlyfejlődés elmaradása jellemzően már a huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban korábban is jelzik bizonyos tünetek:
- a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
- feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
- a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.
A gyermekkorban megjelenő tüneteket tehát egy autoimmun betegség okozza, amit cöliákia vagy lisztérzékenység néven is ismerhetünk – magyarázza Dr. Hidvégi Edit PhD. Az autoimmun betegségek kialakulásának pontos okait a mai napig nem ismerjük teljesen, de mindenképpen fontos szerepe van megjelenésükben az öröklődésnek. Akinél tehát előfordult a családban cöliákia, vagy más autoimmun betegség, például 1-es típusú diabétesz vagy autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség, a gyerekeknél is magasabb a rizikója.
Az autoimmun betegségeket gyógyítani nem lehet, az érintetteknél tünetmentességet lehet elérni és a további állapotromlást lehet megelőzni a megfelelő kezeléssel. Autoimmun gluténérzékenység esetében ez a szigorú gluténmentes diétát jelenti, amit élethosszig tartani kell. Ellenkező esetben a vékonybél károsodása kiújul és a tünetek is visszatérnek. A hosszú távon kezeletlen autoimmun gluténérzékenység a súlyfejlődés elmaradását okozhatja gyermekkorban, illetve felszívódási zavar és tápanyaghiány is kialakulhat.
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További véleményekA reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”
Gyermeke fáradtan, ingerlékenyen és karikás szemekkel ébred reggelente? Könnyen lehet, hogy poratka-allergia váltja ki tüneteit. Bár a háziporatkákat nem tudjuk teljes mértékben száműzni otthonunkból, alapos és következetes takarítással, valamint néhány óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető az atkaszám – tudtuk meg dr. Somogyi Évától, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosától.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.