Keresztallergia bármelyik évszakban jelentkezhet

Keresztallergia bármelyik évszakban jelentkezhet

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 15:50

Gyakori tévhit, hogy a keresztallergia a pollenallergiás tüneteket erősíti fel, és csak allergiaszezonban okoz panaszokat. A keresztallergia tüneteiről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa számolt be.

Nem fog erősebben tüsszögni tőle

Sokan úgy vélik, hogy a keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztásának hatására a meglévő allergia tüneteik felerősödnek. Ezért aztán kerülik is a problémás élelmiszereket, de csak a pollenszezon ideje alatt.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a keresztallergia valójában az ún. orális allergia szindróma formájában jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy elsősorban szájüregi tüneteket okoz a betegeknél, tehát nem a tüsszögés, szem-, orrviszketés, orrfolyás, szemkönnyezés fokozódik. A panaszok viszont nemcsak a pollenszezonban, hanem egész évben jelentkezhetnek, tehát akkor is, ha az allergiát okozó növényi pollen nincs jelen a levegőben.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A keresztallergia tünetei

- szájüregi viszketés

- ajak- vagy nyelvduzzanat,

- garatvizenyő

- égő, bizsergő érzés a szájban

Ilyen élelmiszerek okozhatnak panaszokat

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Főzéssel, sütéssel meg lehet előzni a keresztallergia tüneteit?

Főzéssel megelőzhető a keresztallergia?A keresztallergia hátterében az allergén fehérjék kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a pollenben és az adott élelmiszerben található fehérje közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

 

Egyes esetekben a hőkezelés semlegesíti azokat a fehérjéket, amelyek az orális allergia szindrómát okozzák. Ez azonban az allergiát kiváltó élelmiszerektől függ. Általában a diófélék és a fűszerek kivételek a főzési szabály alól. A diófélék többféle allergént tartalmaznak, és ezek némelyike hőálló. Ez igaz a zeller és az eper esetében is. A legtöbb ételt azonban a főzés kellően biztonságossá teszi. Ilyen például a paradicsom, az alma, a burgonya, a körte és a legtöbb lágy gyümölcs. A pasztőrözött gyümölcslevek általában megfelelőek, mivel hőkezeltek.

Erre érdemes figyelni keresztallergia esetén

A keresztallergia nem minden légúti allergiás beteget érint. Ha nem jelentkeznek panaszok, akkor nem szükséges diétázni, mert attól az egyéb légúti allergiás, szénanáthás tüneteink nem fognak javulni. Akinél viszont előfordulnak az orális allergia szindróma tünetei, ügyelnie kell a diétás tanácsok betartására. A keresztallergia a nyírfapollen allergiások körében a leggyakoribb, esetükben főként az alma fogyasztása okozhat panaszokat.

A már említett hőkezelés és diéta – a problémás élelmiszer fogyasztásának mellőzése – mellett a keresztallergia tünetei ellen is hatásos kezelés az allergén immunterápia. Ide kattintva olvashat róla bővebben: Immunterápia allergia ellen – tudjon meg mindent a kezelésről!

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy szájüregi allergiás tünetek esetén fontos a kivizsgálás. Ha bizonyos élelmiszerek fogyasztása kapcsán ajakduzzanat, nyelv, vagy garatödéma, viszkető, égő érzés jelentkezik a szájüregben, forduljunk allergológushoz! A panaszok nemcsak keresztallergiát, hanem például ételallergiát is jelezhetnek, amely akár súlyosabb reakcióval, anafilaxiával is járhat!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

     

    RENDELÉSE ÁTMENETILEG NEM ELÉRHETŐ!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK