Kérdések az érzékeny bőr ápolásáról

Kérdések az érzékeny bőr ápolásáról

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2019.06.25 10:01

Száraz, ekcémás bőr gyermekkorban? Kozmetikumok által okozott allergiás reakció? Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa két gyakran felmerülő problémával kapcsolatban adott tájékoztatást.

Ekcémás bőr ápolása

Kisfiamnak száraz a bőre, de különösen a kézfeje problémás. A helyzet télen romlott a legtöbbet, hiába kentem naponta többször is zsíros krémmel. Már most aggódom, mi lesz jövőre. Mit tehetnék, hogy megelőzzem?

„A száraz bőrrel járó úgynevezett atópiás dermatitis nagyon gyakori bőrbetegség. Csecsemő- és gyermekkorban az arc, könyök-, térdhajlat területén jelentkeznek típusosan ekcémás tünetek, de alapvetően testszerte jellemző a bőrszárazság.”

  • Ekcéma esetén fontos a rendszeres hidratálásAz ekcémás tünetek megjelenését vagy romlását eredményezi minden olyan külső tényező, amely a bőr kiszáradását fokozza. Így például a túl gyakori vagy hosszú ideig tartó fürdés helyett válasszuk a rövid tusolást.
  • A tisztálkodáshoz, kézmosáshoz kímélő, szappanmentes mosakodókenőcsök vagy fürdőolajok javasoltak.
  • A környezeti hatások, így például télen a tartós hideg, hűvös szél vagy a fűtés miatti száraz levegő szintén provokálják az ekcémás tüneteket.
  • A szabad levegővel érintkező testrészek, például a kézfej, főleg télen fokozottabb ápolást igényelnek. Ilyenkor a szokásos tisztálkodószerek is a bőr kiszáradását eredményezhetik.
  • Hidegben kesztyűvel védjük a gyermekek bőrét a kiszáradástól. Fokozottan figyeljünk a provokáló tényezőkre, ebben a betegségben a tünetek megelőzése az elsődleges cél.
  • A kifejezett aktív tünetek, szteroid kenőcsök rövid ideig tartó alkalmazásával csökkenthetők. Emellett a legfontosabb a bőr védelme a kiszáradástól, lehetőség szerint minden kézmosás után zsírozó kenőcs alkalmazása.

Bőrpróba menete

Olvastam róla, hogy új kozmetikum használata előtt érdemes bőrpróbát végezni. Elég érzékeny a bőröm, ezért szeretnék erre odafigyelni. Hogyan fogjak neki? Melyik testrészen, mennyi ideig kell a bőrpróbát végezni?

Új kozmetikumok használata előtt végezzünk bőrpróbátA különböző kozmetikumokat mindenképpen érdemes először tesztelni. Fontos azonban, hogy a bőrtesztet helyesen végezzük. A kozmetikumok által okozott allergiás reakció többféle lehet. Előfordul, hogy az alkalmazás után húsz-harminc perccel viszkető csalánkiütések jelentkeznek, de lehet, hogy csak két-három nap múlva okoznak vörös, ekcémaszerű tüneteket.

„A bőrpróbát úgy végezhetjük, hogy az adott termékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő három napban figyeljük, hogy a teszt helyén jelentkeznek-e vörös kiütések.”

Fontos azonban tudni, hogy az arc bőre, különösen a szemek környéke érzékenyebb, mint egyéb testfelületeken (például a kézfejen) a bőrünk. Így előfordulhat, hogy a bőrpróba negatív eredményt ad, viszont az arcon mégis tüneteket okoz a kozmetikum. Egy másik probléma, hogy allergia az ismételt alkalmazás közben is kialakulhat, ezért a kozmetikum a teszt alkalmával ugyan még nem okoz tüneteket, de később mégis ekcémát provokálhat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Történetem 7 évvel ezelőtt kezdeném, amikor is tetanol pur injekciót kellett, hogy kapjak, majd emellé augmentint kellett szednem.
Amikor a gyógyszer elfogyott, akkor kezdődtek a gondok. A fenék és a hátsó comb részen dió nagyságú gumók jelentek meg, amik nagyon nagyon viszkettek. Mivel hétvége volt így ügyeletre jártunk, ahol kalcium injekciókat kaptam a 4-5 óránként(a végén vénásan), mert a viszketés elviselhetetlen volt, és nem múlt el. A gumók visszahúzódtak ugyan, de a testemen csalánkiütés jellegű piros foltok keletkeztek, szintén erősen viszketve.
Mire a dolog végére sikerült járnom (legalábbis így gondoltam)eltelt 3 hónap.
Egy bőrgyógyász doktornő azt állapította meg, hogy a tetanol pur injekcióra vagyok allergiás.
A következő eset idén tavasszal történt:
Curam duo gyógyszert kaptam egy betegségre.
A gond újból akkor kezdődött mikor a gyógyszer elfogyott. A szemem és a szám nagyon csúnyán bedagadt, és újból jött a csalánkiütés jelleg, és a viszketés. Mindemellett még nőgyógyászati problémám is keletkezett (az orvos szerint a gyógyszertől gombás fertőzést kaptam)

A gyanúm az, hogy amoxicillin allergiám van.
Szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e , hogy a gyógyszer beszedése után jelentkezik a panasz és nem azonnal az első szem bevétele után?Önnek mi a véleménye, tanácsa? Hogyan lehet a gyógyszerallergiát pontosan kideríteni?

Megköszönném a Doktor Úr / Doktor Nő válaszát.

Tisztelettel: Tánczosné Borkó Anikó

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Tánczosné Borkó Anikó,

A leírás alapján biztosan allergiás penicillinre és penicillin-származékokra. Ez alapján a továbbiakban penicillin- származékot (pl: amoxicillin) ne szedjen!
További kivizsgálás ilyen egyértelmű esetben nem szükséges. A saját kérésére laborvizsgálattal (LTT) meg tudjuk erősíteni a diagnózist.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon megnyugtató

Nagyon elégedett voltam a recepcióval, kedves és közvetlen volt a fogadtatás. Nagyon segitőkészek voltak minden folyamatban. A doktornő pedig szintén nagyon közvetlen, rendkivűl támogató volt, mindent alaposan elmagyarázott. Nagyon megnyugtató volt.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK