Kalciumot allergiára ne! Ezt tegye helyette

Kalciumot allergiára ne! Ezt tegye helyette

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 13:30

Régóta elterjedt tévhit, hogy allergiás reakció esetén, bőrkiütésre, viszketésre vagy méh/darázscsípés után kalciumot kell innia a betegnek. A valóság azonban az, hogy a kalcium allergiára nem használ. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit kell tenni allergiás bőrtünetek és súlyos allergiás reakció esetén.

A kalcium szerepe a szervezetben

A csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez szükségünk van kalciumra. Az izmoknak és az idegrendszernek szintén, sőt még a véralvadási folyamatoknak is fontos szereplője ez az ásványi anyag. Talán a legismertebb pezsgőtabletta formájában, de fogyaszthatjuk tablettaként és injekció formájában is alkalmazható, a kezelőorvos utasításának megfelelően.

Kalcium allergiára: viszketés és csalánkiütés ellen is hatástalan

A kalcium neve a köztudatban mégis összeforrott az allergiás tünetek kezelésével, a leggyakoribb tévhitek a viszkető kiütések, a rovarcsípések – ide sorolva a méh/darázscsípést is – és szénanáthás tünetek kezelésére vonatkoznak. Vegyük ezeket sorban.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szénanátha és viszkető kiütések ellen antihisztamin

Allergiás reakció során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Ez okozza az orrfolyást, orrviszketést többek közt, a bőrben pedig a viszkető érzést. Ezeket a kellemetlen tüneteket antihisztamin tartalmú készítményekkel tudjuk enyhíteni.

Ahogyan a nevükből is következik, a hisztamin működését, felszabadulását gátló gyógyszerekről van szó, ezáltal képesek csillapítani a tüneteket. Antihisztamint szemcseppek, orrspray, krémek és tabletták is tartalmazhatnak, a panasztól függ, hogy melyiket alkalmazzuk – magyarázza dr. Moric Krisztina.

Súlyos allergiás reakció, anafilaxia ellen adrenalin

A kalcium másik tévesen elterjedt alkalmazási területe a súlyosabb allergiás reakciókra is kiterjed. Itt azonban már komoly következményekkel járhat a megfelelő kezelés elmulasztása. Rovarméreg allergia esetén a darázs vagy méhcsípés akár végzetes is lehet. A beteg garatában kialakuló ödéma gátolhatja a légzését, ez pedig fulladáshoz is vezethet.

Az anafilaxiának nevezett életveszélyes allergiás reakció kialakulhat még például ételallergiásoknál is, ha az allergén tartalmazó ételt fogyasztanak. Ehhez elég lehet az is, ha az adott élelmiszer nyomokban tartalmazza az allergént.

A kezdeti rosszullétet - verejtékezést, sápadtságot, hányingert, ajak- és szemduzzanatot – követően a beteg állapota gyorsan romolhat, ha nem kap mielőbb segítséget. A tünetek rosszabbodását a comb izomba adott adrenalin tartalmú injekció, az epinefrin segít megállítani. Ezzel időt tudunk nyerni, amíg a szakszerű orvosi ellátás megérkezik. Az önbelövős injekciót allergológus írja fel a beteg részére, ezt mindig magánál kell tartania.

Ha valakinél először jelentkezik ilyen reakció, akkor se kalciumért nyúljunk, hanem mielőbb hívjuk az ügyeletet vagy mentőt, akiktől a beteg megfelelő ellátást kaphat. Az eset után néhány héttel pedig szükséges allergológussal kivizsgáltatni, hogy mi okozta a panaszt. Szükség esetén ilyenkor az orvos az epinefrint is felírja.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK