Itthon a parlagfű, a skandináv országokban a poratka az első számú allergén

Itthon a parlagfű, a skandináv országokban a poratka az első számú allergén

Prof. Dr. Nékám Kristóf Módosítva: 2019.07.12 11:15

Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Az allergia a környező országokban élőket sem kíméli, van, ahol még magasabb a betegek aránya. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa, a Magyar Allergia Szövetség elnöke a megelőzésről és kezelésről nyilatkozott.

pollenallergia tünetek kivizsgálása és kezelése

A tendencia nem új, az allergiások számának drasztikus emelkedése évtizedek óta követhető folyamat. Mi a helyzet a környező országokban, máshol is ekkora gondot jelent az allergia?

- Azt kell mondjam, hogy igen, sőt, bizonyos szempontból még szerencsésnek nevezhetjük a hazai helyzetet. Tőlünk nyugatabbra, Hollandia, Belgium, de Svédország egyes részein az allergiások aránya már most is eléri a 30-40%-ot. A különbség annyi, hogy míg nálunk a parlagfű, a környező országokban más-más allergén okozza a legtöbb panaszt. A skandináv országokban a csapadékosabb időjárás és a tenger közelsége miatt magasabb a páratartalom, ebből adódóan a lakások belső levegőjének fokozott poratka terhelése a fő gond.

Ezek szerint az időjárási, földrajzi viszonyok okolhatók azért, hogy hazánkban a parlagfű az első számú allergén?

- Részben igen, de hozzájárul az is, hogy a parlagfű meglehetősen igénytelen és gyorsan terjeszkedő gyomnövény. Nyáridőben olyan gyorsan képes új hajtásokat növeszteni, hogy emiatt az egyszeri kaszálás a szezonban nem elég a pollenmentesítéshez.  Hazánkban jelenleg 5-700 ezer hektár a részben, vagy egészen parlagfűvel fertőzött terület nagysága, ez természetesen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legtöbb panaszt ez a növény okozza. Emellett lényeges az is, hogy a fehérje szerkezetéből adódóan a parlagfű a legagresszívabb allergén. Ezt a tulajdonságát a magas légszennyezettség is tovább erősíti. A parlagfű pollen felületén könnyen megtapadnak a levegőben lévő szennyeződések, a dizelkorom, és a pollen allergén molekuláival együtt váltják ki a súlyos allergiás gyulladást.  A levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a parlagfű virágporát borító védőfehérjét is károsítják - az így  megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára  testidegen fehérjék erősítik a reakciókat – a betegek tünetei ezért is erősebben lehetnek, mint évtizedekkel ezelőtt. 

Itthon a parlagfű az első számú allergénMilyen adottságok, vagy a családban előforduló betegség esetén lesz valakinél magas az allergia rizikója? Létezik módszer a megelőzésére?

- Allergia esetén a hajlamot örököljük, ez valóban fontos szerepet játszhat a betegség megjelenésében. Ha mindkét szülő allergiás, a gyermeknél közel 80 százalék a tünetek megjelenésének az esélye. Az allergia megelőzése azonban már korábban, az előző generációknál kezdődhet, tehát már mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy az unokáinkban se növeljük a betegség rizikóját. Ehhez a legalapvetőbb lépés a dohányzás kerülése. Érdekes megfigyelés, hogy a pollenszezonban született gyermekeknél 5-10%-kal magasabb a későbbi életkorban megjelenő légúti allergia kockázata, tehát ilyen szempontból a születés időpontja is rizikónak tekinthető. Az újszülött immunrendszerének „egyedfejlődése” már a szülőcsatornán átjutás során, az anyai  baktériumok kontaktusával  megkezdődik, a természetes szülőutakon történő szülés tehát kedvezőbb feltételeket biztosít a születendő gyermek számára az allergia megelőzésének szempontjából. Fontos, hogy a felnövekvő gyermek környezetét ne tartsuk túlzottan sterilen, az állandó fertőtlenítéssel ugyanis megakadályozzuk, hogy a szervezete átessen azokon a mikrofertőzéseken, amelyekre az immunrendszer megfelelő éréséhez szükség van. Emellett az anyatejes táplálás is nagyban hozzájárul a betegség megelőzéséhez.

Mit tegyen az, akinél a tünetei alapján felmerül az allergia gyanúja?

- Ha pollenallergiáról beszélünk és nem a lakáson belüli allergének által kiváltott panaszokról, - hiszen azok egész évben tüneteket okoznak - akkor mindenképp figyelmet érdemel, ha a beteg visszatérő, az év azonos időszakában jelentkező, megfázáshoz hasonló tüneteket tapasztal.

Az allergia szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, torokkaparást is okozhat, láz, hőemelkedés nélkül, ezek a legjellemzőbb panaszok. Ilyenkor érdemes allergológushoz fordulni, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzésével képes azonosítani a tüneteket okozó allergént és személyre szabott kezelést összeállítani. Senkinek sem javaslom, hogy az interneten terjedő félinformációk alapján kezdjen öngyógyításba, de a patikai, recept nélkül kapható készítmények is csak átmeneti enyhülést hoznak, ha valóban allergiás. Sőt, esetükben könnyen fennáll a hozzászokás veszélye. Igaz ez különösen a nyálkahártya lohasztó szerekre, amelyek használata csak a csomagoláson jelölt ideig – ez általában egy hét, tíz nap - javasolt, de ez idő alatt is csak az orrdugulást enyhítik, az allergia többi tünetét nem. Ennél sokkal jobb hatást érhetünk el a szakorvos által javasolt kezelési tervet követve.

 

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
            
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet

gasztroenterológus, belgyógyász,
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász

Orvos válaszol

T.DOKTORNŐ. ALLERGIÁS VAGYOK A PARLAGFŰRE. ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK,HOGY A CLARITINE 10 MG TABLETTÁT ÉS A GRAPEFRUITAG CSEPPET SZEDHETEM-E EGYÜTT? VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Csertek Istvánné !

Az elérhető információk szerint a Claritine metabolizmusában nem játszik szerepet a CYP450. Így a citrusfélék leve, magolaja nem befolyásolja a gyógyszer hatását.

Üdvözlettel :
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.

További részletek
Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK