Ilyen tünetek kapcsán gyanakodjunk tejallergiára

Ilyen tünetek kapcsán gyanakodjunk tejallergiára

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2022.08.19 10:34

Nem kell minden kiütés és hasfájás mögött komoly problémát sejteni, ám rendszeres panaszok esetén mindenképp indokolt a kivizsgálás. Tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál is kialakulhat, gyakran ez áll a csecsemőkori tünetek hátterében. Dr. Balogh Ádám, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyász, allergológusa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk orvoshoz.

Ártalmatlan tünetek

A csecsemők immunrendszere éretlen, bőrük pedig fokozottan érzékeny, emiatt a különböző bőrtünetek jelentkezése nem ritka. Ennek egyik formája a tejkiütés, amit sokan összekevernek a tejallergiával, ám ez esetben egy ártalmatlan jelenségről van szó.

 

A tejkiütés a csecsemő fejletlen immunrendszere miatt alakul ki, emiatt nem tudja tökéletesen megemészteni az anyatejet. Idővel ezek az arcon – esetleg nyakon, hajas fejbőrön – kialakuló fehér, apró pattanásszerű kiütések maguktól megszűnnek.

A tejallergia tünetei

Tejallergia kivizsgálása csecsemő és gyermekgyógyász.A tejkiütéssel szemben a tejallergia nem pusztán kiütéseket, hanem száraz, ekcémás bőrt és testszerte jelentkező csalánkiütést is okozhat. A bőrtünetek mellett jellegzetesek a gyomor- és bélrendszer érintő panaszok: gyakori hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, véres székletürítés is előfordulhat.

 

Dr. Balogh Ádám hangsúlyozza, hogy a tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál is előfordulhat, mindkét esetben figyelni kell tehát a tünetekre.

Így vizsgálható a tejallergia csecsemőkorban

A csecsemők immunrendszere még éretlen, ezért 1 éves kor alatt az allergiatesztek nem minden esetben adnak megbízható eredményt. Ilyenkor a kizárásos diétával lehet megerősíteni vagy kizárni a tejallergia lehetőségét. Anyatejes baba esetében az édesanyának kell tejmentesen étkeznie, tápszeres babánál a tápszer cseréjét követően lehet megfigyelni, hogy megszűnnek-e a tünetek.

 

Amennyiben igen, a tejmentes diétát folytatni kell, ám a gyerekek többsége rendszerint 3 éves korára kinövi a tejallergiát, így a későbbiekben meg lehet próbálni a tejtartalmú ételek visszavezetését. Ha a tejmentes étkezés nem szűnteti meg a panaszokat, akkor további kivizsgálás szükséges.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Szép napot.A kislányom 4hónapos.Beba HA sensitive tápszert kap(anyatejet evett 2hónapos koráig).tünetek; sok trüsszőgés,nyugtalanság,széklet olajzöld szìnű és túl bűzös,sok szellentés és túl bűzös.A családban édesanyának azaz nekem volt tej allergiám 9éves koromra kinőttem.Lehet hogy a kislányomnak tejallergiaja lenne ? köszönöm

Kedves Édesanya!

Valóban felmerül a tejallergia lehetősége a panaszok alapján. Keresse fel háziorvosát, hogy a gyermek más tápszert kaphasson.

üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK