Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2024.10.11 07:13

Állandó orrfolyás, orrdugulás és köhögés nehezíti a gyermek alvását? Folyton kialvatlanul és egyre fáradtabban kel fel reggelente? Dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa szerint könnyen elképzelhető, hogy a tollat tartalmazó ágynemű váltja ki a szokatlan tüneteket.

Online Bejelentkezés

Dr. Somogyi Éva

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kis kedvencek, nagy gondok

A lakáson belüli allergének közül a poratka, a penészgomba és az állatszőr okoz leggyakrabban légúti allergiát a gyermekeknél. Az állatszőr allergia ugyanakkor némileg megtévesztő elnevezés, hiszen nemcsak az állatok szőre, hanem tolla, hámsejtjei, valamint a nyálukban és vizeletükben található fehérjék is kiválthatnak allergiás panaszokat – mondja dr. Somogyi Éva. A beszáradt és feltöredezett nyál- és faggyúdarabok beleragadnak a gyermek ruházatába, a szőnyeg szálaiba, a függönyökbe és a bútorok kárpitjába, és akár heteken-hónapokon át tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknek. A házi kedvencek által okozott panaszok, a jellegzetes allergiás tünetek (mint aköhögés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés és bőrkiütések) formájában jelentkeznek. Gyakran derül fény állatszőr- vagy tollallergiára a hosszan fennálló fül-orr-gégészeti problémák és szövődmények (pl. arcüreggyulladás) hátterében is.   A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogyha gyermekünk az éjszakai pihenést és alvást nehezítő, tartós orrdugulásra panaszkodik, lefekvéskor befullad vagy allergiás tünetei jelentkeznek, és a tünetek napközben enyhülnek vagy megszűnnek, akkor elképzelhető, hogy a madártollal töltött paplan vagy párna is lehet a baj forrása.

Pihe-puha allergén

A tollallergia a madarak tollaiban található fehérjékre adott allergiás reakció, ami otthonainkban is komoly kihívást jelenthet a reneszánszukat élő, tollal töltött ágyneműknek köszönhetően. A természetes madártoll és pehely keveréke magas hőértékű, kitűnő töltőanyag, ami kényelmes alvást biztosít. Mivel az újonnan vásárolt párnákba és paplanokba csak és kizárólag mosott és magas hőfokon sterilizált tollat és pelyhet töltenek, így általában biztonságosan használhatók. A tollágynemű azonban megfelelő tisztítás és karbantartás hiányában, vagy zárt helyen történő hosszabb tárolást követően allergiás panaszokat vagy asztmát válthat ki. Ez nem azt jelenti, hogy a generációkról generációkra öröklődő tollágyneműtől feltétlenül meg kell szabadulni, de kizárólag a szakszerű és rendszeres tisztítás, valamint sterilizálás pusztítja el a bennük megbúvó poratkákat, baktériumokat és élősködőket. Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy a tollat megfelelő anyagba töltsék, és az ágynemű kifogástalan technológiával készüljön el, hogy ne bújhassanak ki az allergiát okozó tollrészek. Allergiás gyermekek esetében arról sem szabad megfeledkezni, hogy a poratkák számára az elhullott hámsejteket tartalmazó tollas ágyneműk szintén ideális élőhelyet biztosítanak, és tollallergiához hasonló tüneteket válthatnak ki.

A tollallergia tünetei

A tollallergia légúti és bőrreakciók formájában nyilvánul meg. A tollal teli tárgyak közelsége gyakori tüsszentést, orrdugulást és bőséges, vizes orrfolyást okoz. A gyermek könnyezhet, szemei vörösek lehetnek vagy viszkethetnek. A tollallergia okozta bőrreakciók kiütéseket, csalánkiütéseket vagy akár allergiás ekcémát is kiválthatnak, amint a gyermek bőre érintkezik a tollal teli tárgyakkal. Előfordulhat, hogy a betegség súlyosabb panaszokat, légszomjat, zihálást, nehézlégzést vagy sípoló légzést idéz elő.

Van megoldás a tollallergiára!

A tollallergiát az allergológus szakorvos diagnosztizálhatja a részletes kórtörténet, tünetelemzés és speciális allergiatesztek segítségével. Diagnosztizált tollallergia esetén az allergén kerülése a legfontosabb feladat, melynek érdekében érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • Távolítsuk el a lakásból a tollal töltött párnákat, paplanokat és egyéb madártoll felhasználásával készült használati tárgyakat (kalapok, fali díszek, kabátok).
  • Cseréljük le a pehelyágyneműt szintetikusra.
  • Hetente mossuk ki a gyerek ágyneműjét magas hőmérsékleten (legalább 60°C-on).
  • Használjunk allergiagátló matrac- és párnahuzatokat, amelyek megakadályozzák az allergének behatolását.
  • Rendszeres HEPA-szűrős porszívózással és nedves portörléssel tartsuk tisztán a gyermek szobáját, különösen az ágy körüli területeket.
  • Tollallergia esetén sajnos le kell mondanunk a hobbicélból tartott tollas állatokról, és gondoskodnunk kell arról is, hogy allergiás gyermekünk másutt se játsszon velük.
  • Ha a gyermek panaszai jelentősek, akkor a tüneti szerek (antihisztamin készítmények, szteroid orrspray, allergia elleni szemcseppek, bőrtünetek elleni krémek) segítenek csillapítani azokat. Súlyosabb esetekben az immunterápia is szóba jöhet, ami hosszú távú megoldást nyújthat a tollallergia kezelésére.

Téma szakértője

  • Dr. Somogyi Éva

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • gyermekkori asztma 

    • légzési panaszok

    • légúti allergiák

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Állandó orrfolyás, orrdugulás és köhögés nehezíti a gyermek alvását? Folyton kialvatlanul és egyre fáradtabban kel fel reggelente? Dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa szerint könnyen elképzelhető, hogy a tollat tartalmazó ágynemű váltja ki a szokatlan tüneteket.

További részletek
Szükséges-e az allergiavizsgálat előtt a tejallergiás gyereknek tejet fogyasztania?

Szükséges-e az allergiavizsgálat előtt a tejallergiás gyereknek tejet fogyasztania?

Az allergiák jelentős része bőrpróbával vagy vérből történő ellenanyag (IgE) meghatározással diagnosztizálható. Ez utóbbi egy kényelmes és biztonságos lehetőséget nyújt az allergének azonosításában, így a csecsemő- és gyermekkori tejfehérje allergia diagnózisában is fontos szerepe van. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizsgálat elvégzésének nem feltétele a gyermek allergénnel történő visszaterhelése.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK