Hogyan sportoljak allergiásként?

Hogyan sportoljak allergiásként?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.16 13:17

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és orrviszketés. Ilyen tünetekkel sokszor még létezni is nehéz, nem pedig aktívan sportolni.

Tavasztól-őszig pollenszezon

Hazánkban a lakosság 20-25%-a légúti allergiás. A tavasz beköszöntével megérkezik a fapollen szezon, majd ezt követi a fűpollenek és végül a nyár folyamán a gyompollenek szezonja. Tavasztól-őszig tehát folyamatosan van valamilyen pollen a levegőben, ami az arra érzékenyeknél szénanáthás tüneteket okozhat, Nékám professzor szerint azonban ennek ellenére sem kell lemondani a mozgásról.

„Allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy milyen allergiánk van, azzal milyen mozgásforma javasolt. Valamint azt is tudni kell, hogy mennyit mozogjunk, hogy az használjon és ne ártson.”

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Minden eszközzel csökkentsük a polleneket

Az allergiás betegnek lehetőség szerint mindent, amivel a környezetében megtarthatja azokat az allergéneket, amelyek a tüneteit kiváltják, azt el kellene kerülni. Ez a fűpollenszezonban azt jelenti, hogy a hajat, férfiaknak bajuszt, szakállat is minden nap meg kell alaposan mosni. Ha ezt esténként elmulasztjuk, akkor a napközben megtapadt pollenek éjszaka, alvás közben a párnára hullanak és néhány cm-es közelségből belélegezzük.

A szabadban ugyan valóban nem tudjuk elkerülni a polleneket, de ha olyan helyen tartózkodunk, ahol erre van lehetőség, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy pollenmentes környezetet teremtsünk. A haj- és szakállmosás mellett érdemes hazaérkezés után az utcai ruhát, cipőt lecserélni, a lakásban légszűrőt használni, amellyel a belső levegőből tudjuk a polleneket kiszűrni. Akár már ezekkel az egyszerű intézkedésekkel is számottevő javulást tudunk elérni az allergiás beteg állapotában, csökkenteni lehet a tünetek erősségét.

Allergiásként is sportolhat

Az évnek ebben az időszakában a fűfélékre allergiás betegeknél jelentkeznek a tünetek. A parlagfű mellett ez a másik vezető pollen hazánkban. Aki allergiás és ebben az időszakban sportolna, annak a következőkre érdemes ügyelnie.

  • Mire figyeljünk allergiásként edzésnélSportolás tervezésénél fontos tájékozódni, minek mikor van szezonja, de a pollennaptár mellett az aktuális napi jelentéseket is fontos követni. magas pollenkoncentrációt mutató napokon inkább ne tervezzük az edzést a szabadba.
  • Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében sportolást.
  • Sokan azt gondolják, ilyenkor célszerű maszkot viselni futás közben, ám ez tévhit. Az a maszk, ami nagyon jól megszűri a pollenektől a levegőt, az már a légcserét is zavarhatja. Ami mögött pedig nyugodtan tud lélegezni, az a polleneket sem fogja megfelelően kiszűrni.
  • Olyan napszakot válasszunk a sportra, amikor a legkevesebb pollen van a levegőben. Ez a napfelkelete utáni, nagyon kora reggeli időszak. A késő esti időszak is optimális lehetne, ám ez az időpont már a légszennyezettség megnövekedett mértéke miatt nem a legjobb választás.
  • Konzultáljunk allergológussal, szerezzük be a szükséges gyógyszereket, és szedjük a javasolt módon. Így zavaró allergiás tünetek nélkül élvezhetjük a mozgást a szabadban is.
  • Bizonyos gyógyszerek, amelyek szedése/alkalmazása dopping előírásokba ütközik, ezért az allergiások minden gyógyszerrel kapcsolatban, amit szedni terveznek, kérdezzék meg előbb a sportorvos véleményét.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Kimutatott pollenallergiám van. A tünetei csak szemhéj és arcduzzanatban mutatkozik. Tobradex szemkenőcsőt kaptam a szemem kezelésére, de nem hatásos. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám csökkenteni a tüneteket vagy jobbá tenni napjaimat.
Köszönettel várom válaszukat:
Seszták Angéla

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Seszták Angéla !

Érdemes a pollennel keresztallergiát adó zöldségeket , gyümölcsöket is elkerülni.
Tünetileg recept nélkül kapható antihisztamin tabletta ( pl. Claririne) csökkentheti a tüneteket.

Ha továbbra is panaszos, felmerül. hogy más ok is állhat a háttérben , ez esetben allergológiai konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett

Nagyon elégedett vagyok az alapos vizsgálattal, tanácsadással. Tetszett a korrekt, emberséges bánásmód.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK