Hogyan előzhető meg a székrekedés csecsemő- és kisgyermekkorban?

Hogyan előzhető meg a székrekedés csecsemő- és kisgyermekkorban?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.06 13:59
A székrekedés gyakori probléma gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet.

A székrekedés gyakori probléma gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet.

Jó alapanyagok és elegendő folyadék

Székrekedésről beszélünk, ha a gyermeknek heti három alkalomnál kevesebbszer van széklete; a széklet kemény, nehezen távozik, a gyermek erőlködik közben. A kellemetlen és sokszor fájdalommal is járó jelenség oka elsősorban a túl kevés folyadék fogyasztás és a rostszegény táplálkozás – mondta el dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. „Általában olyan gyerekeknél találkozom ezzel a problémával, akikről a szülők elmondása alapján kiderül, hogy sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, fehér kenyeret, sajtokat és húsokat. Ezzel szemben alig kerül a tányérjukra a bélrendszer működését támogató, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs vagy zöldség.” A főorvosnő szerint az is probléma, hogy a gyerekek kevés folyadékot fogyasztanak. Erről árulkodik, ha az iskolából hazatérve a gyermek rendszeresen fáradt, gyakran fáj a feje, nehezen koncentrál, de a kellemetlen szájszag is utalhat erre.

székrekedésCsecsemőknél és kisgyermekeknél is jelentkezhet

A táplálkozási szokások megváltozása az egész gyomor- és bélrendszer működésére hatással van. Kisebbeknél átmeneti székrekedés előfordulhat, amikor anyatejes táplálásról tápszerre váltanak, de a hozzátáplálás időszakában, az új ételek bevezetése kapcsán is jelentkezhetnek problémák. A székrekedés oka lehet nagyobbaknál, hogy a gyerekek sokszor úgy elmerülnek a játékban, hogy nem szívesen szakítják félbe, ezért inkább visszatartják és nem mennek el a wc-re. Sajnos emiatt később nehezebb lesz elvégeznie a dolgát, könnyen székrekedés is kialakulhat.

Minden életkorban jelen van: a stressz

Kisebbeknél a szobatisztaságra szoktatás időszakában jelentkezhet székrekedés. Ilyenkor a gyermek gyakran maga tartja vissza a székletét, ha nem elég érett még a feladatra, vagy túl nagy stresszt jelent számára. Ilyen esetben jobb nem siettetni a folyamatot, később tegyünk újra próbát, pár hét kihagyás után térjünk rá vissza. Nagyobbaknál előfordulhat, hogy az óvodában, iskolában nem mer kikéredzkedni, ezért tartja vissza. A családi, vagy iskolai konfliktusok, stresszhelyzetek is okozhatnak kellemetlen hasi panaszokat. Ez egyéntől függően lehet akár székrekedés, de hasmenés is.

Tanácsok a megelőzéshez

A táplálkozás szerepe nagyon fontos, ha a gyermek korábban nem fogyasztotta, akkor fokozatosan vezessük be a rostokat az étrendjébe – tanácsolja dr. Polgár Marianne. A teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben sok rost található. Fogyasztásuk azért előnyös, mert a rostok serkentik a bélmozgást, növelik a béltartalom mennyiségét és megakadályozzák a széklet megkeményedését, ezáltal gátolják a székrekedés kialakulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kedvező élettani hatásaik csak bőséges folyadék fogyasztás mellett érvényesülnek.
A bélmozgást serkenti a rendszeres mozgás, ezért is fontos, hogy minden gyermek sportoljon valamit, vagy a délutánból egy órát a szabadban töltsön, biciklizzen, labdázzon.
Fontos, hogy már kisebb korban is kialakítsunk egy rutint, szánjon rá időt, ha szükséges, akkor hagyja abba a játékot és menjen el wc-re, amikor az ingert érzi.
Kisebbeknél, ha a tápszer okozza a gondot, akkor van lehetőség annak cseréjére. Érdemes prebiotikummal dúsított tápszert választani, de nagyobbaknál is hasznos a pre- és probiotikumok szedése, mert kedvezően befolyásolja a bélflóra működését.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a felsorolt változtatások mellett sem javul a helyzet, akkor 2-3 hét után érdemes orvoshoz fordulni. Fontos, hogy orvosi utasítás nélkül ne kezdjünk el semmilyen hashajtó készítményt adni a gyermeknek!

További híreink>>>

Téma szakértői

Nagy Zsófia

Nagy Zsófia

vezető asszisztens
Lévai Rita

Lévai Rita

egészségügyi asszisztens
Hauser Péterné Gyöngyi

Hauser Péterné Gyöngyi

egészségügyi asszisztens

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szakvéleményét szeretném kérni, hogy mi a teendő.
6.5 Éves kisfiúnk folyamatosan beteg. Nemcsak futó nátha, vagy megfázással, mindig szövődményes lesz a betegsége. Mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, csípőizületi gyulladás...stb. Emellett nagyon sok mindenre allergiásan reagál. A pollenekre, a gluténra, a tejcukorra, tejfehérjére, a fruktózra. Nagyon szűk kereteken belül mozog az, amit meg tud enni gond nélkül..Csak azt tudja megenni, amit itthon készítek, az oviba is vittük az ételt, mert ennyi étel allergiára nem tud senki főzni. Vitamint egyáltalán nem tudunk adni neki, mert akkor még betegebb lesz. Jártunk immunológián, végeztek laborvizsgálatot.
Megjegyzésben ez áll:
Jelentősen csökkent MBL-lektin összkomplement aktiválhatóság, aminek hátterében MBL deficiencuája állhat.
A diagnózis immunhiány főként antitast defektosokkal.
Nagyon aggódom. A szakorvos szerint nem lehet mit kezdeni ezzel. De nem tud közösségbe járni, alig találkozhat gyerekekkel, mert egyből beteg lesz. Iskolába sem mehetett, pedig nagyon okos, értelmes. Hogyan segíthetünk a kisfiúnkon, hogy rendes kisgyerekhez illő élete legyen??
Köszönettel: Selmeciné Mária

Tisztelt Kérdező,

A Pécsi Gyermekklinikán végzett vizsgálatok nagyon részletesek és alkalmasak a gyermek ritka immunológiai rendellenességének kimutatására. A Klinika kontrollra a gyermeket visszahívta, szerintem ennek követése a megfelelő út.
Ajánlom a szülőknek Google-ban keressenek rá "Dr. Diag-Mannóz kötő lektin" név alatt a kórkép leírására.

Üdvözlettel:
Dr. Polgár Marianna
gyermekorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK