Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig a tünetek hátterében az egyre gyakoribb hisztamin intolerancia is állhat.
Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszaink vannak, akkor nagy valószínűséggel, pollenallergiával van dolgunk. Márciusban a nyár-, éger-, szil-, juhar- és fűzfára allergiásoknál jelentkezhet szénanátha, de már a ciprus- és fenyőfélékre érzékenyeknél is megkezdődhetnek az allergiás tünetek. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.
Bizonyos ételek hisztamin tartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Ha a szervezetünkben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen, akkor a hisztamin intoleranciás beteg, ha ezeket az ételeket elfogyasztja, kellemetlen tünetek megjelenését fogja tapasztalni: a légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás, gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek: kiütések, bőrpír, de fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.
Hisztamin intolerancia esetén tüneteket okozhat többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok (különösen a vörösbor) a csokoládé, paradicsom és a hal fogyasztása is. A tünetek erőssége attól is függ, hogy esetünkben milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez ugyanis egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb. Az azonban biztos, hogy a tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni, amiben feljegyezzük, hogy milyen ételek után milyen tüneteket tapasztaltunk.
A diagnózis vérvizsgálattal történik, ez alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO-enzim szintjét. A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO-enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt 1-2 órával javasolt bevenni.
Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!
Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekGóckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.
A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.
A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.