Házi praktikák pollenallergia ellen

Házi praktikák pollenallergia ellen

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.06.26 15:17

Az orvos által összeállított kezelés mellett néhány praktikával könnyebbé tehetjük a pollenszezont. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az Allergiaközpont főorvosa elmondta, mire érdemes figyelni például az étkezéssel és a mindennapi rutinnal kapcsolatban.

Tájékozódjunk az időjárásról és a pollenhelyzetről

A csapadékos időjárás nem kedvez a pollenek terjedésének a levegőben, a meleg, szeles időjárás viszont megkeserítheti az allergiában szenvedők mindennapjait. Érdemes annak is utánanézni, hogy az aktuális időjárás hatására hogyan tolódik el a növény virágzási szezonja, így felkészülhetünk a kritikus hetekre. A napi pollenjelentést nyomon követve szervezzük a szabadtéri programokat, magas pollenkoncentráció idején töltsünk kevesebb időt a szabadban.

Korlátozott szellőztetés

Aki allergiás, az jól tudja, hogy néha egy egyszerű szellőztetés is milyen tüsszögési rohamot okozhat. Ha lehet, akkor az ablakokat és ajtókat tartsuk csukva, a hálószobában ritkán szellőztessünk, elalváskor ugyanis irritálhatja nyálkahártyánkat az ágyneműhuzatra ragadt pollen. Aki teheti, használjon légkondicionáló készüléket, ezzel tehermentesítheti lakóhelyiségeit a pollenektől. A készülék pollenszűrőjét rendszeresen cseréljük, tisztíttassuk, hogy elkerüljük például a penészgomba elszaporodását a lakásban.

Változtassunk étrendünkön

A keresztallergia a szájüregben okoz tüneteket. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kapcsán bizsergés, égő érzés, torokviszketés jelentkezhet. A keresztallergia kialakulása egyéni érzékenységtől is függ, leggyakrabban nyírfapollen allergiásokat érint, esetükben például az alma okozhat gondot, parlagfű allergiásoknál pedig a görög- és sárgadinnye vagy a paradicsom.

Mit igyunk?

Házi praktikák allergia ellen.A nyári hőségben lehűtött csalánteával is érdemes a szomjúságot enyhíteni. Ha kúraszerűen isszuk, a szervezetünk meghálálja a pollenszezonban. Egy vizsgálatban a résztvevők 58 százaléka számolt be allergiás tünetei enyhüléséről napi 300mg fagyasztott- szárított csalán fogyasztásával, 48 százalék pedig jobb hatást érzett, mint a placeboval. Az allergia ellen természetesen a papsajt segítségével is védekezhetünk, melynek tüsszögésenyhítő, a légutak gyulladását csillapító, köhögési ingert csökkentő, immunrendszer erősítő hatást tulajdonítanak. Az ananász, a benne található bromelain enzim miatt önmagában vagy gyümölcslé formájában fogyasztva is gyulladáscsökkentő, képes enyhíteni az allergiás tüneteket.

Mindennapi rutin

  • Ha kimegyünk a szabadba, használjuk allergia maszkot és napszemüveget, ami segít csökkenteni a szemünkbe jutó pollenek mennyiségét.
  • Autóban ne húzzuk le az ablakot, inkább a klímát használjuk.
  • Legyen nálunk mindig műkönny, hogy a szemekből kimossuk a polleneket, illetve fiziológiás sóoldatos orrspray, amivel az orrjáratot át tudjuk öblíteni.
  • Amikor hazaérkeztünk, és terveink szerint már nem akarunk aznap a szabadban ténykedni, akkor zuhanyozzunk le, mossunk meg a hajunkat, ruhánkat mossuk ki és zárt helyen szárítsuk, ne az erkélyen vagy a kertben.
  • Ne feledjük, hogy háziállataink szőrén is megtapadhatnak a pollenek, így a lakásban tartott ebek és macskák, amelyek a szabadban is megfordulnak, szintén hordozóivá válnak – akárcsak az ember teste és ruhája – a pollennek, ezért őket is gyakrabban kell mosdatni a szezonban.

Sport inkább a fitneszteremben

A szabadtéri mozgást a pollenszezon idején nem élvezhetjük felhőtlenül. Hogy biztosan elkerüljük a levegő magas pollenkoncentrációja végett kialakuló rohamot, válasszuk inkább a fedett helyen űzhető sportokat. Az úszás például kifejezetten ajánlott, míg a túrázást, golfozást, focit, biciklizést inkább kerüljük.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK