Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.10.22 10:47

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

Csecsemőkori hasmenés – tejallergia tünet?

A 6 hónapnál fiatalabb csecsemők körében jelentkező hasmenés oka gyakran tejallergia. Anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhet. Az anyatejjel a kicsi szervezetébe jutó allergén fehérjék, vagy a tehéntej alapú tápszerek okozhatnak gondot. Ilyen esetben az édesanya tejmentes diétája, vagy a tápszer cseréje jelent megoldást a hasmenés kezelésére.

Fertőzés is lehet a hasmenés oka

A közösségbe, bölcsődébe vagy óvodába került gyerekeknél hasmenés jelentkezhet különböző fertőzések következtében. Salmonella, calici-, vagy rotavírus fertőzés tünete is lehet. Ilyenkor rendszerint egyéb panaszok is, például étvágytalanság, hányinger, hányás, láz is jelentkeznek. A nagyobb, közösségbe járó testvér átadhatja a fertőzést a kisebbeknek. Fertőzéses hasmenés esetén fontos a rendszeres folyadékpótlás, a kiszáradás megelőzése gyerekeknél. Ha ez nem sikerül, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Ételallergia tünete is lehet

Hasmenés okai gyerekeknél ételallergia is lehet.6 hónapos kor után, a hozzátáplálás időszakában jelentkező hasmenés esetén gondolni kell az ételallergia lehetőségére is. Ételallergia esetén a hasi tünetek mellett jellemzően valamilyen bőrtünet is jelentkezik, például kiütés, viszketés, ekcémás foltok. A hozzátáplálás időszakában fontos, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be, így tünetek esetén jó eséllyel a kiváltó okot is meg tudjuk nevezni.

 

A pontos diagnózishoz a problémás ételt ki kell vezetni az étkezésből, majd néhány hét elteltével ismét fogyaszthatja és meg kell figyelni, hogy jelentkeznek-e újra a tünetek. Emellett komplex allergiateszt elvégzésére is van lehetőség, ha a gyermekorvos vagy allergológus úgy ítéli meg, hogy szükséges.

Alkalmi hasmenés okai gyerekeknél

Az ünnepi időszakban, születésnapok után is jelentkezhet hasmenés gyerekeknél. Ilyenkor egyszerű túlevés, gyomorrontás okozza a tüneteket, a túl sok édesség vagy a kedvenc ételének lakmározása vezet a hasi panaszok megjelenéséhez. A tünetek diéta mellett rendszerint rövid időn belül enyhülnek.

 

Szintén gondot okozhat, ha a gyermek túl sok gyümölcslevet fogyaszt. Ezek magas cukortartalma miatt vezethet hasmenéshez. A megelőzés érdekében fontos, hogy változatos innivalókkal kínáljuk a gyereket, a tízóraira vagy uzsonnára fogyasztott gyümölcslevek mellett a napi folyadékbevitel döntő részét inkább vízzel, ásványvízzel biztosítsuk.

A tejcukor is gondot okozhat

Laktózérzékenység is lehet a hasfájás oka gyerekeknél.Laktóz intolerancia, vagyis tejcukor érzékenység már gyermekkorban is jelentkezhet. Ritkább esetben lehet veleszületett, gyakoribb, hogy 12 éves kor körül, a tejcukrot lebontó laktáz enzim termelődésének csökkenése miatt jelentkeznek a tünetek.

 

A laktózérzékenység lehet átmeneti is, például antibiotikum kúrát követően is felléphet. A hasmenés mellett gyakori tünete a hasfájás, puffadás, hasi görcsök és intenzív bélhangok. A panaszok a tejtartalmú ételek fogyasztása után 1-1,5 órával később jelentkeznek.

Ha a tünetek és a kivizsgálás során beigazolódik a laktóz intolerancia diagnózisa, laktózmentes diétát kell tartani.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK