Hasfájás okai gyerekeknél

Hasfájás okai gyerekeknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.11.13 14:17

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz, amivel gyermekorvoshoz fordulunk. A hasfájás okai gyerekeknél sokfélék lehetnek, attól is függően, hogy akut vagy krónikus panaszokról van szó. A leggyakoribb kiváltó tényezőket dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Hirtelen jelentkező, vagy több hónapja fennálló hasfájás

Akut hasfájásnak nevezzük a hirtelen jelentkező panaszokat, krónikusnak pedig, ha már hosszabb ideje fáj a gyermek hasa. Ilyenkor a fájdalom hullámzó lehet, egy időre elmúlhatnak, majd visszatérhetnek a tünetek és azok erőssége is változhat.

Akut hasfájás okai gyerekeknél

  • Hasfájás okai gyerekeknél lehetnek fertőzés és székrekedés is. A hirtelen jelentkező hasfájás oka a legtöbb esetben valamilyen fertőzés, ételmérgezés. Ilyenkor a hasfájást gyakran kíséri hányinger, hányás, hasmenés és időnként láz is.
  • Akut hasfájást okozhat székrekedés, epekő, hasnyálmirigygyulladás, de lányoknál a pubertás környékén petefészek probléma is.
  • 2 év feletti gyerekeknél jellegzetes köldök körüli fájdalommal jelezhet a vakbélgyulladás, mely lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom trauma helyére is utalhat, például egy kerékpárral történő esést követő néhány órán belül jelentkező hasfájás.

Krónikus hasfájás okai gyerekeknél

Krónikus hasfájásnak nevezzük, ha a panasz három hónapnál tovább fennáll. Természetesen nem szabad eddig várni a kivizsgálással, ha a mindennapokat megnehezítő, gyakori és erős panaszról van szó. Az orvos felkeresését akkor sem szabad halogatni, ha egyéb tünetek – például hasmenés, hányás, véres széklet, éjszakai ébredések, bőrtünetek, kiütések, a súlygyarapodás leállása, fogyás is jelentkezik.

 

  • Hasfájás oka gyerekeknél ételintolerancia is lehet.A krónikus hasfájás oka lehet elhúzódó fertőzés vagy székrekedés.
  • Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakran reflux áll a háttérben, nagyobb gyermekeknél felmerül az irritábilis bélszindróma és a gyulladásos bélbetegségek lehetősége is.
  • A hasfájás mellett hasmenést, puffadást okozhat gyerekeknél is a laktózintolerancia, de a glutén bevezetését követően a panaszok megjelenése cöliákiához is köthető. Erre mindenképp gondolni kell, ha vashiány, a súlyfejlődés elmaradása is fennáll.
  • A fruktóz malabszorpció, vagyis felszívódási zavar kisgyerekeknél is előfordulhat. A szénhidrát felszívódás zavara gyakran átmeneti, megjelenhet olyan időszakot követően, amikor a gyerek túl sok gyümölcsöt, mézes ételeket, gyümölcsleveket, vagyis nagyobb mennyiségű gyümölcscukrot (fruktózt) fogyasztott.
  • Ételintolerancia is okozhat hasfájást gyerekeknél. Az ételintoleranciák nem mindig okoznak korai reakciót, előfordulhat, hogy a tünetek csak órákkal vagy napokkal később jelentkeznek. Az ételintoleranciák tünete lehet a hasfájás mellett a (véres) hasmenés, bőrtünetek is – például csalánkiütés, ekcéma.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Akut hasfájás esetén érdemes néhány órát otthon várni, addig nagyobbaknak fájdalomcsillapítót, közelgő menstruáció esetén görcsoldót is adhatunk. Eközben érdemes átgondolni, volt-e mostanában széklete a gyermeknek (gyakran ennek elmaradása áll a háttérben), mit evett, van-e másnak is hasonló panasza a családban, óvodában, iskolában, érte-e a hasfájást megelőzően valamilyen akár fizikai, akár pszichés trauma? Vírusfertőzésre utal, ha a hasfájás mellett láz és hasmenés, esetleg hányás is jelentkezik.

 

Elhúzódó vagy súlyosbodó panaszok, újabb tünetek – például hányás, véres széklet - megjelenése esetén mindenképp forduljunk orvoshoz! A krónikus hasfájás kivizsgálásához érdemes tüneti naplót vezetni és ebben feljegyezni a hasfájás jelentkezésének idejét, feltételezett okát és gyakoriságát.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK