Egyedi jellemzőik alapján, a gluténmentes lisztek eltérő tápértékkel rendelkeznek. Szarka Dorottyával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával 27 különböző gluténmentes liszt tápértékét összehasonlítva, dobogós helyezéseket hirdetünk fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalom kategóriákban.
A gluténmentes étrend is lehet változatos, ha körültekintően válogatjuk meg az alapanyagokat. A glutén1 (sikér) egy fehérje, ami a búzában, rozsban és árpában található meg, tehát a gluténmentes diétában ezeket a gabonaféléket és a belőlük készült élelmiszereket kerülni kell. Helyettesítésre az alábbiakban felsorolt gluténmentes lisztek javasoltak, melyek számos értékes tápanyagot tartalmaznak, ezért fogyasztásuk bárki számára ajánlható, a kiegyensúlyozott étrend részeként.
Dorottya több gyártó, forgalmazó termékét hasonlította össze az alábbi gluténmentes lisztek esetében: amarántliszt, barnarizs liszt, burgonyaliszt, cirokliszt, csicseriborsóliszt, édesburgonyaliszt, gesztenyeliszt, hajdinaliszt, kendermagliszt, zsírtalanított kókuszliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, zsírtalanított lenmag-, mák- és mandulaliszt, malangaliszt, napraforgómagliszt, nyílgyökérliszt, quinoaliszt, rizsliszt, szezámmagliszt, szójaliszt, tápiókaliszt, teffliszt, tökmag-, zab- és zöldbanánliszt.
Az egyes tápanyagértékek 100 g mennyiségre vonatkoznak és a lisztek átlagos tápértékét mutatják.
Fehérjére szükségünk van a test, a szövetek (pl. izmok) növekedéséhez, újjáépüléséhez, az immunrendszer működéséhez, de a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez is.
Napi kalóriaszükségletünk 10-35%-át javasolt fehérjéből fedezni, ám ezt a húsok mellett növényi eredetű élelmiszerekkel is érdemes kiegészíteni. E célra kiválóan alkalmas a tökmagliszt (55 g), a mandulaliszt (45 g) és a napraforgómagliszt (42 g).
Ha alacsony fehérjetartalmú étrend a célunk, akkor a nyílgyökérliszt (0,2 g), a tápiókaliszt (0,4 g) és a zöldbanánliszt (2,7 g) fogyasztása ajánlott.
Rostok fogyasztására szükségünk van a bélrendszer megfelelő működéséhez, de a magas rosttartalmú étrendnek fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében is. Ha nem rajongunk a gyümölcsökért és zöldségekért, akkor más forrásból, például az alábbi gabonafélék rendszeres fogyasztásával is segíthetjük az ajánlott napi 25-40 g rost fogyasztását.
A listán első helyen végzett a kókuszliszt (34 g), másodikként a zsírtalanított lenmagliszt (33 g), mögötte holtversenyben a mák- és a malangaliszt (mindkettő 32 g).
Alacsony rosttartalmú diéta esetén a tápiókaliszt (0g), rizsliszt (0,5 g) vagy kölesliszt (3,5 g) fogyasztása javasolt.
E kategóriában három gluténmentes liszt is a dobogó első fokára került, egyaránt 86 g szénhidrátot tartalmaz ugyanis a tápióka-, és nyílgyökér- és az édesburgonyaliszt is. Nem sokkal marad el – 83g – a második helyezett burgonyaliszt, a sort pedig 79 g szénhidrátot tartalmazó malanga liszt zárja. Kivételesen meg kell említeni a negyedik helyezettet is, mert a gluténmentes diétában nagyon gyakran használt alapanyagról van szó: a rizsliszt (78 g).
Ha csökkenteni szeretnénk a napi bevitt szénhidrát mennyiséget, akkor messze a legjobb választás a kendermagliszt (3,7 g), de e célból mandulalisztet (7,7 g) vagy máklisztet (7,8 g) is célszerű fogyasztani.
A többi versenyzőt messze maga mögé utasítva első helyen a szezámmagliszt (20 g), második helyen a szójaliszt (14 g), majd holtversenyben a harmadik helyen a kókusz- és a mákliszt (12 g).
Zsírszegény diétában a 0 g zsírt tartalmazó nyílgyökérliszt a győztes, szorosan követi – 0,3 g - második helyen a burgonya- és zöldbanánliszt, végül a sort a malangaliszt zárja (0,4 g).
A felsorolt tápanyagértékek mellett persze figyelembe kell venni az egyéni életmód és életkor függvényében javasolt napi energiaszükségletet is. A gluténérzékenység mellett meglévő egyéb allergia vagy intolerancia esetén az adott liszt hasonló adottságokkal bíró másikra cserélhető, illetve egyéb betegségeket (például pajzsmirigy probléma, inzulinrezisztencia) is figyelembe véve személyre szabott, teljes értékű étrendet lehet összeállítani, ehhez azonban érdemes szakember segítségét kérni.
ételallergia, ételintolerancia
hisztamin-intolerancia
cöliákia
FODMAP diéta
vegetáriánus és vegán étrend
Rendelés típusa:
Rendelés helyszíne: Mammut 2, 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5. emelet
További vélemények"Dorottya nagyon szimpatikus, kedves, figyelmes és szakmailag teljesen felkészült volt, minden kérdésemre válaszolt, látszik, hogy nagyon otthon van a szakterületén. Teljesen személyre szabta az étrendemet, mindent érthetően elmagyarázott, hasznos tanácsokkal látott el. Biztos, hogy hozzá fogok visszamenni, ha szükséges lesz. Csillagos ötös."
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.