Gluténérzékenység genetikai vizsgálat – mikor ajánlott?

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat – mikor ajánlott?

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2023.11.13 14:36

Ha az egyik családtagnál frissen diagnosztizálják az autoimmun eredetű gluténérzékenységet – cöliákia és lisztérzékenység néven is ismert – akkor a többi családtag szűrésére is sor kerül. Mit jelent ilyen esetben a pozitív lelet, kell-e diétáznia az érintettnek? Dr. Garaczi Edina PhD. bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Budai Allergiaközpont főorvosát kértük meg, hogy néhány gyakorlati példán keresztül segítsen elmagyarázni az ezzel kapcsolatos tényeket.

Tipikus tünetek nélkül is lehet gluténérzékeny

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat elvégzéseJázminról nemrég derült ki, hogy cöliákiás. A családban nem ismerték ezt a betegséget, ezért nem is gyanakodtak. Általános kivizsgálással fordultak orvoshoz, mert a kislány hiába evett egyre csak fogyott, az elvégzett vérvizsgálat vérszegénységet állapított meg nála.

„Előfordul, hogy hiányoznak a tipikus gyomor-és bélrendszeri tünetek, nem jelentkezik hasmenés, székrekedés, hasfájás, puffadás, ami a beteget orvoshoz vihetné. A cöliákia ilyenkor már csak a szövődmények megjelenésekor kerül felismerésre. A károsodott bélbolyhok nyálkahátyáján a tápanyagok nem tudnak felszívódni, ez okozza a fogyást és a vérszegénységet is.”

Jellegzetes panaszok, korai diagnózis

Egy másik esetben viszont már a glutén tartalmú ételek bevezetését követően pár hónapon belül orvoshoz került az a kisfiú, akinél a búza, árpa és rozs tartalmú ételek miatt gyakori hasmenés, zsírfényű széklet és puffadás jelentkezett. Botond szülei is meglepődtek, ugyanis első gyermekünknél nem jelentkeztek hasonló tünetek.

„A cöliákiát a glutén tartalmú ételek fogyasztása okozza. Glutén a búzában, az árpában és a rozsban található. Ez a gyakoribb eset, amikor a tünetek a gluténtartalmú ételek bevezetését követően jelentkeznek. Ez esetben a diétát már korábban meg lehet kezdeni, ennek segítségével pedig meg lehet előzni a szövődményeket.”

Tudatos szűrés

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat elvégzéseA harmadik esetben Bea tudatosan készült gyermekénél a cöliákia genetikai szűrésre, mivel férje diagnosztizált autoimmun gluténérzékeny. Ez a vizsgálat bármikor elvégezhető, akkor is megbízható eredményt ad, ha a gyermek még nem fogyasztott glutén tartalmú ételeket. Kisebb gyerekeknél is elvégezhető, mivel nem jár fájdalommal vagy tűszúrással. A száj nyálkahártyájából kisméretű mintavételi kefével hámsejteket vesznek le (enyhén a száj belső oldalához nyomva a kefét). Ha a mintából kimutathatók a humán leukocyta antigén (HLA) géncsalád két tagja, a DQ2 és a DQ8 genotípusok, akkor pozitív a teszt, vagyis a gyermeknél is igazolható a hajlam a cöliákiára.

„Nagyon lényeges, hogy a genetikai teszt csak a hajlamot mutatja meg. Azt, hogy a hajlamból lesz-e betegség, nem tudjuk. A HLA DQ2 és DQ8 géneket az átlagpopuláció körülbelül 40%-a hordozza, többségüknél pedig életük során soha nem alakul ki cöliákia. Pozitív teszt esetén a gyermek fogyaszthat gluténtartalmú ételeket, azonban ha tünetei jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni. Ha nem jelentkeznek tünetei, akkor pozitív teszt esetén évenkénti vérvizsgálattal tudjuk ellenőrizni, hogy esetleg lappangó formában jelentkezett-e nála azóta cöliákia. Ez a teszt viszont csakis akkor ad megbízható eredményt, ha a gyermeket nem diétáztatjuk – feleslegesen – gluténmentesen.”

Az autoimmun gluténérzékenység esetében gyakori a családi halmozódás. Ezért ha a családban valakinél diagnosztizálják a cöliákiát, akkor a családtagoknál is elvégzik a genetikai szűrést. 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Kislányom 3 éves , születése óta atopiás dermatitises mely folyamatosan romlik. Laborértékeit tekintve kivi, házipor, és lisztatka allergia jött ki.teljes testét érintő bőrtünetei vannak , borzasztó viszketéssel járnak, melyre reggel-délben 2.5 ml Aerius este testsúlynak megfelelő Fenistilt kap,de hatástalan, Heim Pálos Ha zsírozót , és Karbamidos krémet használunk. Míg a hígított Elocomos szintén Heim Pálos krémet használtuk két hét folyamatos teljes testen való használat mellett is épp 90 %os lett, Protopic kezelést alkalmazunk jelenleg de gyakorlatilag újra kijött neki az egész testén.Tejmentes diétát tartunk.Házipor, atka mentesítés szinte folyamatosan történik, minden létező okot : mosószer, tartósítószer, bolti kész termékek a lehető legnagyobb mértékben ki vannak zárva.Laborok, egyéb allergiatesztek,immunológiai laborok nem igazolnak semmit.Teljes tehetetlenség .Amennyiben tud, kérem Segítsen!
Köszönettel : Évi

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Őrlős Éva,

A leírás alapján a gyermeknél már sokféle vizsgálatot elvégeztek. A további teendők meghatározásához a vizsgálati eredmények átnézése és pontos ismerete szükséges. Ehhez kérem, hogy jelentkezzen be szakorvosi vizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposan kikérdezett

Garaczi doktornő alapos kikérdezése, vizsgálata és hasznos tanácsai sokat segítettek ételallergiám kezelésében. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK