Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.08 17:55

Cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun gluténérzékenység – különböző néven is ismert a betegség, melynek során a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. A korai felismerés a komoly szövődmények megelőzése miatt nagyon fontos. Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

Öröklődő gluténérzékenység

Magasabb az autoimmun gluténérzékenység megjelenésének kockázata, ha a családban előfordult a betegség. Családi halmozódás esetén, ha például az egyik szülő, vagy testvér lisztérzékeny, akkor nő az esély arra, hogy a gyermeknél is kialakul a cöliákia. Az örökölt hajlam kimutatására alkalmas a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

Így zajlik a vizsgálat

A teszt bármikor elvégezhető, akár csecsemőkorban is. Nem kell semmilyen kellemetlenségtől tartani, a vizsgálat fájdalmatlan, vérvétel nem történik. Néhány pillanat alatt az asszisztens egy kisméretű mintavételi kefét a gyermek szájnyálkahártyájához érint. A szájüreg belső felületéről vett hámsejt mintát aztán néhány nap alatt laboratóriumban vizsgálják meg. Az eredmény lehet pozitív, vagy negatív.

Cöliákia genetikai vizsgálat – negatív teszt

Gluténérzékenysé vizsgálata gyerekeknél.A vizsgálat a cöliákiára fogékonyságot jelentő genetikai kombináció meglétét vagy annak hiányát vizsgálja. Az autoimmun gluténérzékenység megjelenése a humán leukocyta antigén (HLA) géncsalád két tagjához köthető. Ha a gluténérzékenység genetikai vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a DQ2 és a DQ8 genotípusok hiányoznak, akkor a cöliákia kialakulásának a valószínűsége nem áll fenn. Ilyen esetben a szülő megnyugodhat, nincs további teendő.

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél – pozitív teszt

Ha a vizsgálat a cöliákára fogékonyságot jelentő genetikai kombináció meglétét igazolja, vagyis a teszt pozitív, akkor az azt jelenti, hogy a gyermek hordozza a gént, vagyis fennál nála a kialakulás esélye. Nagyon fontos, hogy ez nem egyenlő a diagnózissal, nem jelenti azt, hogy a gyermek cöliákiás, csakis a hajlamot mutatja. A HLA DQ2 és DQ8 géneket az átlagpopuláció körülbelül 40%-a hordozza, többségüknél pedig életük során soha nem alakul ki cöliákia. Az tehát, hogy valóban kialakul-e az autoimmun gluténérzékenység, a későbbi időszakban fog kiderülni.

 

Pozitív teszt esetén éppen ezért a hozzátáplálást meg lehet kezdeni a szokásos módon. A gluténtartalmú ételek bevezetése is az ajánlások szerint történjen meg a gyermek 6 hónapos kora körüli időszakban. Fontos azonban az utánkövetés, a szülőnek figyelni kell a tünetek esetleges megjelenésére, illetve évenkénti vérvizsgálatra – a szerológiai vizsgálat során a cöliákiára jellemző ellenanyagok szintjét mérik - is szükség van, hogy ha a hajlamból kialakul a betegség, akkor korán diagnosztizálni lehessen.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Útmutató tanácsra lenne szükségem; tini lányom kivizsgálásával kapcsolatban. Idén tavasszal kezdődtek a panaszai, amik a hetek múlásával csak egyre sokasodtak; légszomj/orrdugulás/rekedtség/vándorló glossitis/oldhatatlan áttetsző garatváladék/szemszárazság/köhögés/ tüsszögés/egyoldalú arcpír/fülzúgás-időnként fejfájás/orrfeszülés/homlokzsibbadás/orrnyálka duzzanat/nagyobb szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után (rizs/száraztészta/kelt tészta) hirtelen álmosság/nyugtalanság/pánikroham. Eddig elvégzett vizsgálatok; nagy labor (neg); hasi uh (neg); tüdő röntgen (neg); cukor (vér,vizelet neg)/ inzulin 24h nyomonkövetés accucheckel(neg)/ fül orr gégészeti vizsgálat (gége/hangszalagok/fülkürt (neg)/orr (rhinitis allergica); pszichiátria (diag krit. szint alatti szorongás)/reflux (neg). Allergia; por, állatszőr, pollenek. Nutritív panel még nem tesztelt. Az Ön véleménye szerint okozhatja a fent említett panaszokat kizárólag szénanátha, vagy ekczémás és emésztőszervrendszeri tünetek nélkül is érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni? Okozhat egyáltalán allergia pszichés tüneteket (is)? -mert a lányom abszolút nem egy szorongó/pánikos típus. Szóval sehogy sem akar összeállni a kép, és nagyon elvagyunk keseredve. Terápiás javaslatát -hogy hova/merre érdemes még fordulnunk megoldásért nagyon szívesen fogadnám! (Önök sajnos nagyon-nagyon messze vannak hozzánk)

Segítségét, válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Ildikó!

A tünetek leírása alapján semmiképpen sem étel allergia-intolerancia jut eszembe, inkább egy immunológus szakorvos (jó, ha tüdőgyógyász, vagy fül-orr-gégész is egyben) felkeresését javaslom.
A nagyon-nagyon messze esetleg külföldet jelent? Mert akkor még iránymutatást sem tudok adni. Ha Magyarország, akkor az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged) vannak elérhető immunológusok.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK