Gluténérzékeny vagyok, vajon a gyermekem is?

Gluténérzékeny vagyok, vajon a gyermekem is?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2019.04.30 10:02

Lisztérzékenység, cöliákia vagy gluténérzékenység – több néven is ismert az autoimmun betegség, amikor a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a gluténérzékeny szülők gyermekeinél milyen vizsgálatok elvégzésére van szükség.

A gluténérzékenység öröklődik

A cöliákia autoimmun betegség, megjelenésének kockázata magasabb családi halmozódás esetén, ha az első fokú rokon érintett. Amennyiben az egyik szülő lisztérzékeny, akkor nő az esély arra, hogy a gyermek is cöliákiás lesz. Ha tehát a szülők bármelyike diagnosztizált gluténérzékeny autoimmun beteg, a gyermeknél javasolt a szűrővizsgálat elvégeztetése.

Súlyos következménye lehet, ha elmarad a szűrővizsgálat

Gluténérzékenység csecsemőkorbanA jelenlegi ajánlások szerint, a hozzátáplálás során 6 hónapos kor körül javasolt a gluténtartalmú ételek bevezetése a gyermek étrendjébe. Ha a gyermek örökölte a gluténérzékenységet, akkor az ellenanyag ebben az időszakban kezd el termelődni a szervezetében. Ahogyan egyre több glutén tartalmú ételt fogyaszt, idővel megjelenhetnek a cöliákia tünetei, azonban nem mindenkinél, hiszen a betegségnek több formája létezik, néma vagy lappangó cöliákia esetén pedig hiányoznak a tünetek.

„Bizony előfordulhat, hogy a jellegzetes hasi panaszok hiányában a cöliákia csak későn kerül felismerése. A károsodott bélflóra, a rossz tápanyagfelszívódás miatt ilyenkor elsősorban a növekedés-, vagy súlyfejlődés elmaradása vagy a kezelésre sem javuló vashiányos vérszegénység kapcsán kerülnek orvoshoz a kis betegek. A cöliákiát tehát szűrni kell, ha egyik vagy mindkét szülőnél vagy testvérnél már diagnosztizálták, mindenképp.”

Évenkénti szerológia

Ha az anya, apa, vagy testvér cöliákiás, akkor a gyermeknél évente el kell végeztetni a cöliákia kimutatására szolgáló szerológiai vizsgálatot. Erre először általában 1-2 éves kor között kerül sor, majd évente szükséges megismételni, hogy eltéréseket időben fel lehessen fedezni. Pozitív eredmény vagy a gyanúra okot adó tünetek esetén további vizsgálatok elvégzésére kerül sor, és ha szükséges a gyermeket gluténmentes étkezésre kell átállítani, még a komolyabb szövődmények megjelenése előtt. A gluténmentes étrend bevezetése minden esetben csak orvosi javaslat alapján történjen!

Cöliákia genetikai vizsgálat

Ez a vizsgálat bármikor elvégezhető, a glutén tartalmú ételek fogyasztása előtt is. Teljesen fájdalmatlan, a száj nyálkahártyából történik a mintavétel. A szájüreg belső felületéről a kisméretű mintavételi kefe segítségével leváló nyálkahártya hámsejtek kerülnek levételre. Azért lehet még a glutén tartalmú ételek bevezetése előtt elvégeztetni, mert ez a vizsgálat nem az ellenanyag szintet méri, hanem a cöliákiára fogékonyságot jelentő genetikai kombinációt vizsgálja.

„ A humán leukocyta antigén (HLA) géncsalád két tagja, a DQ2 és a DQ8 genotípusok hiányában kizárható a cöliákia kialakulása.”

Pozitív vagy negatív genetikai teszt?

Gluténmentes étkezés gyermekkorbanHa tehát a cöliákia genetikai teszt eredménye negatív, akkor a cöliákia kialakulásának valószínűsége nem áll fenn. A szülő megnyugodhat, a panaszmentes gyermeknél nem kell évenként vérvizsgálatot végezni cöliákia szűrés céljából. A pozitív genetikai teszt önmagában nem diagnózis, vagyis nem jelenti azt, hogy a gyermek cöliákiás. Azt mutatja meg, hogy cöliákás családtag esetében a gyermek a betegségre jellemző gént hordozza. Nála figyelni kell a betegségi tünetek megjelenésére és az évenkénti vérvizsgálatot sem lehet kihagyni, rendszeres szűrésre szükség van, hogy ha a hajlamból kialakul a betegség, akkor korán diagnosztizálni lehessen.

„Pozitív genetikai teszt esetén a gyermek mindaddig fogyaszthat gluténtartalmú ételeket, amíg a szerológiai vizsgálat és a vékonybél biopszia alapján a kezelőorvos nem állapítja meg a cöliákia diagnózisát. Gluténmentes étkezésre azért nincs ennél korábban szükség, mert a HLA DQ2 és DQ8 géneket az átlagpopuláció körülbelül 40%-a hordozza, többségüknél pedig életük során soha nem alakul ki cöliákia.”

Amennyiben tehát a családban egyik vagy mindkét szülő, vagy a gyermek testvére cöliákiás, a gyermeknél is lényeges elvégeztetni a szűrővizsgálatot. A genetikai szűréssel a cöliákia későbbi megjelenését lehet kizárni, vagy a kialakulására való hajlamot igazolni. A szerológia és a vékonybél biopszia pedig a diagnózis megállapítására szolgál.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
Szarka Dorottya

Szarka Dorottya

Dietetikus

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
7 hónapos a kisfiam, kezdettől tápszeres. 4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást. Az utóbbi időben, kb 1-1,5 hónapja a széklete olyan büdös, hogy a body és az afelett lévő nadrág, sőt még a pihenőszék vagy hinta, amiben ül is átveszi az orrfacsaró szagot. Nem finnyáskodom, de tényleg iszonyatosan büdös. Először 1 hétig nem adtam neki az újonnan kapott beba2-es tápszert, hátha attól van, aztán a sinlacot, a héten a répát próbáltam nem adni neki, de ugyanolyan, és mindig az a bűz. Néha enyhébb a szag, de az ritka. Amúgy mindig kerek, kemény gyurma szerű a széklete. A színe általában sötét zöld és barna, valamikor kis bogyós. A répa és cékla színe visszaköszön benne. A védőnő azt mondja hogy próbáljam ki, hogy glutént nem adok neki. Így most azt fogom tesztelni. Tudna esetleg tanácsot adni, hogy baj lehet ez a bűzös széklet? Hova lehet fordulni ezzel?
Köszönettel: Andrea

Kedves Édesanya!

A széklet baktérium, gomba, emésztettség vizsgálata lenne az első lépés. Amennyiben a gyerek nem kapott eddig probiotikumot azt kellene megpróbálni adni. Szerintem fölösleges elvonni a glutént az étrendből, a glutén nem szokott ilyen különösen rossz szagú székletet okozni. A feltűnően szokatlan szagú széklet mindezek mellett anyagcsere vizsgálatot is szükségessé tehet.



Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK