Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Szkladányi-Szabó Lucia Módosítva: 2020.01.13 15:15

Gluténmentes diéta vagy búzaallergia diéta? Ha a gabonafélék fogyasztása miatt panaszai jelentkeznek, akkor mielőtt bármilyen diétába kezdene, forduljon gasztroenterológushoz. A szükséges vizsgálatok elvégzését követően derülhet fény arra, hogy a diagnózist követően pontosan milyen és mennyire szigorú diétát kell tartania. A mentes diéták útvesztőjében Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa segít eligazodni.

Gluténmentes diéta – hasonlóságok és különbségek

A glutén fogyasztása két okból okozhat panaszokat. Van, akinél autoimmun gluténérzékenység – lisztérzékenység és cöliákia néven is ismert – és van, akinél nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) áll fenn. Mindkettő gluténmentes diétával kezelhető, de van néhány fontos különbség a két étrend között.

 

  • Az autoimmun gluténérzékenység esetében a diéta elhanyagolása súlyos egészségügyi problémákat okoz: súlycsökkenés, vérszegénység, meddőség, gyermekeknél a fejlődés elmaradása is bekövetkezhet. A diétahiba NCGS mellett is nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni, ám merőben más jellegűeket, mint például a fáradékonyság, fejfájás, ingerültség.
  • Az autoimmun gluténérzékenység nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. Az NCGS tünetei viszont enyhülhetnek, elképzelhető, hogy egy hosszabb teljes gluténmentes időszakot követően meg lehet próbálkozni a gluténtartalmú ételek fokozatos visszavezetésével. Ha nem jelentkeznek tünetek, a szervezet jól tolerálja, akkor a továbbiakban adott mennyiségben fogyaszthat glutén tartalmú élelmiszereket, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindez egyéni tolerancia függvénye.

Helyettesítők a gluténmentes étrendben

Glutén és búzamentes tészták.Glutént tartalmaz a búza (tönköly és a durum is), rozs és árpa, ezeket teljes mértékben ki kell hagyni az étkezésből. Aki először szembesül a mentes étkezésre vonatkozó megszorításokkal, megdöbbenve tapasztalja, hogy mennyi mindenben található glutén. A péksütemények és a tészták mellett számtalan készétel – például felvágottak, májkrémek, joghurtok, fagyasztott burgonya - összetevői közt is szerepel, éppen ezért a vásárlás során fontos mindig elolvasni a termékek csomagolásán lévő leírást.

 

A gluténmentes étkezés mellett is lehet azonban nagyon is változatos étrendet összeállítani. Ehhez csak azt kell ismernünk, hogy melyik alapanyagot mivel helyettesíthetünk és milyen konyhai praktikával tudunk a korábbi ízekhez hasonlót – vagy épp újat és még az is lehet, hogy finomabbat – létrehozni.

 

  • A készen vásárolható gluténmentes pékáruk mellett saját magunk is készíthetünk finomságokat. Kezdőként akár készen kapható liszt- és süteménykeverékeket is használhatunk erre a célra.
  • Gluténmentes diétában használhatók például a következő, jelölten – a csomagoláson GM vagy áthúzott búzakalász jelzi - gluténmentes lisztek: hajdina, quinoa, cirok,tápióka, rizs, kukorica, gesztenye, csicseriborsó, köles, kókusz és zöldbanán. Ezek mellett más gluténmentes lisztek is léteznek, mindegyik egyedi ízvilággal és felhasználhatósággal.
  • A gluténmentes zab fogyasztható, de nem mindenki tolerálja jól. Mivel nagyon értékes gabonaféle, ezért érdemes megpróbálni először kisebb mennyiségben, okoz-e gondot. A zab egyéb gluténtartalmú gabonákkal szennyeződhet a betakarítás és csomagolás során, ezért kizárólag jelölten gluténmentes zab készítményt vásároljunk.
  • A búzakeményítőt tartalmazó ételek fogyaszthatók, amennyiben a búzakeményítő igazoltan gluténmentes és az egyén tolerancia küszöbe is megengedi.

A búzaallergiások étkezése

A fentiektől eltérő külön kórkép a búzaallergia. Ilyenkor nem autoimmun és nem is felszívódási probléma áll a háttérben, hanem ételallergia. Ha a búzaallergiás búzatartalmú ételt fogyaszt, akkor allergiás tünetei jelentkeznek, melyek az enyhébb gyomor- és bélrendszeri tünetektől kezdve akár az életveszélyesig is terjedhetnek. (A búzaallergia egy bizonyos típusa fizikai terhelésre anafilaxiás sokkot okozhat.)

 

  • Sütés gluténmentes és búzamentes diétában.A diéta betartása ezért nagyon fontos. A búzaallergia diagnózisát követően nem szabad búzatartalmú ételeket fogyasztani. Kerülendő a búza összes fajtája, az étrendből ki kell zárni a búzalisztet, -darát, -korpát, -csírát, kuszkuszt, bulgurt, péksüteményeket, kekszeket, tésztákat.
  • A helyettesítő alapanyagok listája megegyezik a gluténmentes étrendnél szereplőkkel, sőt ez esetben a rozs és árpa is fogyaszthatóak. Egy dologban azonban mindenképp vigyázni kell! A diéta kapcsán különösen fontos és gyakran felmerülő kérdés a búzakeményítő a készételekben. A gluténmentes étrendbe beilleszthetők azok a termékek, amelyek gluténmentes búzakeményítőt tartalmaznak. Búzaallergia esetén viszont ezeket sem szabad fogyasztani.

 

A glutén-, vagy búzamentes étkezésre való átálláshoz sok türelemre lesz szükségünk. A bevásárlás során is oda kell figyelni az összetevőkre, a bevált konyhai praktikákon is változtatni, az új ízeket elfogadni mind időbe telik. A táplálkozási szakember ebben az időszakban is sokat tud segíteni. Nemcsak a teljesértékű étrendhez szükséges alapanyagok összeállításában, hanem olyan praktikus tanácsokkal – például melyik lisztet használjuk sütéshez, főzéshez, mit adjunk a tésztához, hogy a sütemény finomabb legyen -, amikkel ez a kezdeti időszak zökkenőmentesebbé tehető.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Fiam már évek óta nem bír tejtermékeket enni . Nálunk a családban öröklődik a glutén és laktózallergia . Glutént vizsgálták nála vérből ,pozitív lett többször is az eredmény, de a gyomortükrözést én nem engedtem,hogy egy 2 éves gyereken csináljanak, ezért nincs róla orvosi papírunk. Mivel mindig rosszul a glutén- és laktózos ételektől ,ezért én nem adtam neki. Folyamatosan ilyen diétán van 14 éve. A középiskolában ,hogy diétás ételt kapjon kérnek orvosi igazolást. Ebben kérném a segítségüket . Köszönettel Nagy Katalin

Tisztelt Nagy Katalin,

Diétás papírt, amit az intézmények is elfogadnak, csak a szakorvos által ellátott páciensnek tudnak kiállítani. Tehát be kell fáradnia egy gasztroenterológiára, ahol az orvos gondozásba veszi a gyermeket, és kiállítja az igazolást.
A saját orvosa is ki tud állítani ilyen igazolást, aki a glutén vizsgálatot kérte korábban a gyermeknek.
De ezt akár itt a Budai Allergiaközpontban is meg tudja tenni.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.

További részletek
Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK