Fogszabályzás előtt: mikor végeztessünk fémallergia vizsgálatot?

Fogszabályzás előtt: mikor végeztessünk fémallergia vizsgálatot?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15 12:39

Ma már egyre több felnőtt vállalkozik rá, hogy esztétikai vagy egészségi okokból fogszabályzóval hozassa rendbe kiálló, ferde vagy torlódott fogsorát. A fogászatban használt anyagok és a fogszabályzók anyaga azonban az arra érzékenyeknél allergiát is okozhat, emiatt sokak számára könnyen rémálommá válhat az álommosoly elérése.

Fogászati allergia

Önbizalomgondok, rágási probléma, merev nyakizmok, gyakori fejfájás, a nehezen tisztítható torlódott fogak miatt fogszuvasodás – csak néhány azok közül a nyomós érvek közül, amelyek miatt valaki felnőtt fejjel is vállalja a fogszabályozást. A modern fogszabályzó készülékek erre lehetőséget is adnak, ám az eljárás olykor nem várt szövődményeket is okozhat.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Katalin

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem csak a fogszabályzó okozhatja

Már a fogszabályozás közben, a fogászaton is jelentkezhetnek panaszok – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A beavatkozás helyén, vagy közvetlen közelében kialakult vizenyőt a fogászati kezelések során használt gyógyszerek, például helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők okozhatják. Mivel fogszabályzó csak ép fogsorra kerülhet, ezért előtte fogtömésre, fogkőeltávolításra is sor kerülhet, előfordulhat, hogy ekkor jelentkezik allergiás reakció.

Fémallergia: a tünetek csak később jelentkeznek

Fogszabályzó több anyagból is készülhet, a legelterjedtebb a fém készülékek használata. A fémek azonban allergiás reakciót is okozhatnak. Ilyen esetben a tünetek rendszerint nem azonnal, hanem napokkal a kezelés után jelentkeznek. Égő, csípő érzés a nyelven, sebek, fekélyszerű elváltozások, az ajkak kiszáradása, berepedezése is jelezheti az allergiát, melyet azonban nem minden esetben a fogszabályzó okoz, ilyen kései reakciót okozhat például a fogtöméshez használt anyag is. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk állapítani, allergia vizsgálatot szükséges végezni.

Epicutan teszttel már fogszabályzás előtt kimutatható az allergia

A fémallergia vizsgálata epicutan (rátevéses) teszttel történik. Ennek során a hát bőrére kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztják, majd több alkalommal – egy, két, háromfogszabalyzó fémalergia nap és egy hét múlva is - leolvassák. Ha az adott területen bőrpír, kiütés jelentkezik, akkor az azt jelenti, hogy arra az anyagra allergiásak vagyunk, így az abból az anyagból készült fogszabályzó viselése nem javasolt.

Már gyerekeknél is érdemes elvégezni

Mivel a fogszabályozás meglehetősen időigényes folyamat, a készülék viselését is időbe telik megszokni, így érdemes az allergiavizsgálatot az egész procedúra megkezdése előtt elvégeztetnünk. Erre gyermekek esetében is van lehetőségünk, allergia ugyanis bármilyen életkorban kialakulhat. Ha volt korábban bármilyen panaszunk – bőrpír, viszketés - fémből készült hajcsat, ruha övcsat, nyaklánc, fülbevaló viselése során, akkor érdemes egy allergiateszttel megbizonyosodni róla, hogy fémérzékenységről van-e szó.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő

Jelenleg fogászati kezelésre járok,gyökér kezelést végez az orvosom.A problémám a következő:a fog kifúrása után jött a tisztítás amely után a fájdalom megszűnt.Ezt a tisztítást háromszor végezte el egy hetes szünetekkel.Probléma semmi,fájdalom nincs,érzékenység se hidegre,se melegre nincs.Jön a próba tömés(nem tudom mik ezek a tüskék amiket ilyenkor beraknak) másnap már igen erős fájdalom a fogban.Vissza ,az orvos kifaragja a tüskéket,tisztítás ,innentől a fog érzékeny.hidegre- melegre,nyomásra.Az orvos azt mondja.lehet húzni kell!Na most ez a harmadik fog amit gyökér kezelt,az előző kettőt lezárta,de most is fáj.(Abból az egyiket szintén újra kellett nyitni,két hónapig molyolt vele.)Felmerült bennem a gyanú.nem lehet,hogy allergiás vagyok arra az anyagra amit belerak töméskor?Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Bencsik Úr!

Az allergia jellemzően gyulladást okoz az érintett területen, a gyulladás tünetei uralják a klinikai képet ( duzzanat, fájdalom, vérbőség).

Az ön által leírt tünetek elvileg megfelelhetnek, de az is lehetséges, hogy mikor a töméssel a fogorvos lezárja az üreget, a lezárt gyökércsatornában elinduló folyamatok okozzák.

Allergia teszt elvégzése annyiban segíthet, hogy megmutatja, Ön túlérzékeny e a gyökértömésnél használt anyagra, és ha igen, akkor ez egy lehetséges ok, és ez esetben ezzel az anyaggal nem érdemes tovább kísérletezni.

A tesztet szívesen elvégezzük, azonban feltétlenül szükséges a töméshez használt anyag összetételének az ismerete a teszt eredményének értékeléséhez.

Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK