Ételintolerancia – Melyek a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségek?

Ételintolerancia – Melyek a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségek?

Dr. Pászthory Erzsébet Módosítva: 2024.02.12 18:19

Hányinger, gyomorfájdalom, felfújódás és puffadás – csak néhány tünet azok közül, amelyeket az ételintolerancia okozhat. Mely ételek felelősek leginkább ezekért a kellemetlenségekért? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvossal, az Allergiaközpont munkatársával sorra vettük a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségeket.

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit jelent az ételintolerancia?

Ételintolerancia akkor alakul ki, ha szervezetünk az elfogyasztott ételt valamilyen oknál fogva nem tudja tökéletesen megemészteni, emiatt pedig különböző tüneteink (puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, hányinger, fejfájást, fáradtság vagy szénanátha) jelentkeznek.

Az ételintolerancia háttérben a bélműködés zavar áll – tudtuk meg dr. Pászthory Erzsébettől, akivel sorra vettük a panaszok hátterében álló okokokat.

Ezek az ételek okozzák a legtöbb panaszt

1. Laktóz (tejcukor)

  • A tejtermékek fogyasztása után jelentkező panaszok (gázosodás, hasmenés) oka a tejcukor bontásáért felelős laktáz enzim elégtelen működése. Az elégtelenség ritkán veleszületett, gyakrabban szerzett, mivel az életkor előrehaladásával az enzim aktivitása csökken, emellett antibiotikus kezelés vagy emésztőszervi betegség is okozhat átmeneti enzimhiányt.
  • A tünetek mértéke a károsodás mértékétől függ, súlyosabb esetben minden tejtermék, enyhébb formában csak magas laktóztartalmú ételek (nyers tej, lágy sajtok) fogyasztása után jelentkeznek panaszok.
  • A laktózérzékenység diagnózisa laktózmentes étrend hatására bekövetkező javulás vagy pozitív laktóz-kilégzési teszt alapján megállapítható, a hajlam kimutatására vérből genetikai vizsgálat végezhető.
  • A laktóz-intolerancia kezelése nem feltétlenül jelent teljes laktózmentes étrendet. Részleges enzimhiány esetében az erjesztett tejtermékek (joghurt, kefir, kemény sajtok) gond nélkül fogyaszthatók, illetve az enzimpótló készítmények használata is sokat segíthet.

 

2. Tejfehérje

  • Ha a tehéntejben levő fehérje (kazein) okozza aHasfájás ételintolerancia miatt panaszokat, minden tejterméket ajánlott kiiktatni az étrendből (a kecsketej fogyasztása megkísérelhető).
  • A diagnózisban segíthet az étel-intolerancia teszt során mért emelkedett IgG-szint.

 

3. Fruktóz (gyümölcscukor)

  • A gyümölcsökben, zöldségekben, mézben és édesítőszerekben lévő fruktóz felszívódása - a GLUT-5 enzim működési zavara miatt - károsodik. Ilyenkor tehát nem valódi emésztési zavar áll fenn (bár szerepet játszhat még a szacharáz enzim csökkent aktivitása is).
  • A bélben rekedt cukrok hasmenést és gázképződést okoznak.
  • Vizsgálata fruktóz kilégzési teszttel történik.
  • Pozitivitás esetében sem szükséges teljes fruktózmentes étrendre törekedni, a napi fruktózfogyasztás csökkentése (maximum napi 50 g) mellett fontos a szorbitol és magas fruktóztartalmú ételek együttes fogyasztásának kerülése.

 

4. Fruktánok

  • A fruktánok a FODMAP-csoportba tartozó szénhidrátok, melyeket a gabonafélék és bizonyos zöldségek és gyümölcsök (pl. citrusfélék, cékla, görögdinnye) is nagyobb mennyiségben tartalmaznak.
  • Ha a panaszok gabonafélék fogyasztása után jelentkeznek, és a lisztérzékenység kizárható, az ok valószínűleg a fruktánok elégtelen emésztése.
  • Személyre szabott fruktán-szegény étrend tartása a megoldás.

 

5. Hisztamin

  • Hisztaminban gazdag ételek (pl. halak, csokoládé, erjesztett ételek) fogyasztása után jelentkeznek az ételintolerancia és allergia tüneteit ötvöző panaszok.
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. szalicilátok, gyulladáscsökkentők) vagy a stressz, fizikai megterhelés is növelhetik a hisztaminszintet.
  • A hisztamin-intolerancia diagnózisa sokszor nem könnyű: étel-napló és a hisztamint bontó DAO-enzim aktivitásának mérése segíthet.
  • Hisztaminszegény étrend tartása, enzimpótló szerek, tünetileg antihisztamin szerek szedése és a stressz-faktorok csökkentése javasolt.

 

Jegyezzük meg!

Az ételintolerancia nem szervi betegség, kezelése nem igényel szigorú diétát. Mielőtt bármelyik, mostanában divatos „mentes” étrend hosszas alkalmazásába kezdenénk, egyeztessünk orvosunkkal!

Személyre szabott étrend megtervezésénél pedig kérjük dietetikus segítségét!  - hangsúlyozta dr. Pászthory Erzsébet.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász,
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt doktornő/ ur.kb 5 éve étkezés utáni émelygésel kezdődött gyengeségel fáradékonysagal a panaszaim. Háziorvos elküldött gasztroentrologiara,ott a tukrozes után kaptam 3 fajta antibiotikumot:Helciid,Duomox fromilid.eszt követően puffadas kelletkezet étkezések utan. majd háziorvos elküldött alergologushoz ahol megállapították hisztamin+++ érzékenységet, valamint kutya ,macska ,nyúl és fű felelte. ezekre kaptam gyógyszereket.de a hisztamin érzékenysegre nem!kérdésem az kihez fordulhatnak panaszomal esetleg felvehetnenk önökkel kapcsolatot

Tisztelt kérdező,
Hisztamin intoleranciával több orvosunk is foglalkozik. Kérem vegye fel a kapcsolatot telefonon a központtal (+36-30/2369139)hogy tudjunk Önnek segíteni az orvos kiválasztásában.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megoldásokat adott

Nagyon tetszett a Doktornő nyitottsága a problémáimra és hogy végighallgatta azokat, rögtön látta az összefüggéseket és megoldásokat adott. Emellett beutalt a szükséges vizsgálatokra, hogy kiderüljenek az betegség okai.

További vélemények

Hírek

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

A méh- és darázscsípések után jelentkező nagy kiterjedésű, hevesen viszkető duzzanatok miatt sokan hiszik azt, hogy allergiásak a hártyásszárnyúak csípésére. Valójában azonban csak nagyon keveseknek van rovarméreg allergiája. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén kell allergológiai kivizsgálást kérnünk.

További részletek
A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK