Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás?

Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.13 14:53

Nagyon gyakori félreértés, melyre sok esetben csak a feleslegesen elvégzett vizsgálatok után derül fény. A cöliákia, lisztérzékenység vagy gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség nem ételallergia, ezért allergia teszttel nem mutatható ki. Arról, hogy mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy a glutén fogyasztása okozza a panaszainkat.

Tünetektől az allergiavizsgálatig

Sokat hallani mostanában a glutén fogyasztásával összefüggő panaszokról.

A tünetek egészen széles skálán mozognak, a gyomor- és bélrendszert érintő gondoktól (hasfájás, puffadás, hasmenés és székrekedés) az idegrendszeri tüneteken át (szorongás, pánikbetegség) a hajhullás és a bőrön megjelenő kiütésekig sok mindenért okolhatóak a glutén tartalmú gabonák.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„Ha a betegek utána olvasnak, láthatják, hogy glutént a búza, a rozs és az árpa tartalmazza, ezért olyan vizsgálatokat keresnek, amivel ezeket a gabonákat szűrni lehet. Az internet segítségével valóban sok információhoz lehet hozzájutni és a laborvizsgálatok is könnyen elérhetőek, ám az öndiagnózis sok esetben tévútra vihet.”

Ételallergia nutritív panel

Ez az a teszt, amely az ételallergiák szűrésére alkalmas, valóban nagyon sok helyen elvégezhető vizsgálat, gyors és egyszerű, egy vérvétel után pár nappal megérkezik az eredmény.

Az ételallergia nutritív panelben megtalálható a búza- és a rozsliszt is, így a beteg joggal bizakodik, hogy hamarosan kiderül, ezek fogyasztása miatt érzi-e rosszul magát már hosszabb ideje.

A vizsgálat megérkezik és ha történetesen negatív, akkor nyugodtan fogyasztja tovább a kérdéses élelmiszereket, ám valójában az még továbbra sem derült ki, hogy lehet-e cöliákiás.

A cöliákia nem allergia, tehát ételallergia teszttel nem vizsgálható!

Amit az ételallergia nutritív panel mér, az a szervezetben az adott élelmiszerekkel szemben termelődő IgE ellenanyag mértéke. Ha magas, akkor arra az élelmiszerre a beteg allergiás. Létezik búza és rozs allergia is, ám ezek nem azonosak a cöliákiával. A lisztérzékenység ugyanis nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. A tüneteit valóban a glutén fogyasztása okozza, ám a diagnózishoz más típusú vizsgálatokra van szükség.

Genetikai teszt, szerológia és vékonybél biopszia

Ha a tüneteink alapján felmerül a cöliákia gyanúja, akkor az alábbi vizsgálatok elvégzésére kerülhet sor:

- szerológia: a cöliákia antitestjeit vizsgáló vérteszt

- HLA vizsgálat: cöliákia genetikai teszt. A cöliákiára való hajlamot vizsgálja.

- vékonybél biopszia. Gyomortükrözés során a Gluténérzékenység esetén gluténmentes étrendet kell tartanivékonybél állapotát méri fel. A cöliákia a bélbolyhok károsodását okozza, ez látható az endoszkópos vizsgálat során.

„A tünetek és a vizsgálatok eredménye alapján lehet megállapítani, hogy a betegnél valóban fennáll-e cöliákia, vagy más okozza a panaszait. Ezeket a vizsgálatokat akkor is el kell végezni, ha nem-cöliákiás gluténérzékenységre (NCGS) gyanakszunk. Nagyon hasonló panaszokat okozhat még többek közt az IBS, a ma már gyerekeknél is egyre gyakrabban előforduló Crohn-betegség, a hisztamin és laktóz érzékenység is. Annak érdekében, hogy csak a valóban szükséges vizsgálatokat végezzük el és célzott kezelést kapjunk, szükséges a szakemberrel történő konzultáció, még a vizsgálatok megkezdése előtt.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elfogadó, empatikus

Sárdi Doktornő szakmai tudásával, kompetenciájával, elfogadó, empatikus attitűdjével nagyon elégedett voltam. Egy sok éve tartó problémát, bizonytalanságot sikerült bennem eloszlatnia, nagy megkönnyebbüléssel távoztam. 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK