Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás?

Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.13 14:53

Nagyon gyakori félreértés, melyre sok esetben csak a feleslegesen elvégzett vizsgálatok után derül fény. A cöliákia, lisztérzékenység vagy gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség nem ételallergia, ezért allergia teszttel nem mutatható ki. Arról, hogy mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy a glutén fogyasztása okozza a panaszainkat.

Tünetektől az allergiavizsgálatig

Sokat hallani mostanában a glutén fogyasztásával összefüggő panaszokról.

A tünetek egészen széles skálán mozognak, a gyomor- és bélrendszert érintő gondoktól (hasfájás, puffadás, hasmenés és székrekedés) az idegrendszeri tüneteken át (szorongás, pánikbetegség) a hajhullás és a bőrön megjelenő kiütésekig sok mindenért okolhatóak a glutén tartalmú gabonák.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„Ha a betegek utána olvasnak, láthatják, hogy glutént a búza, a rozs és az árpa tartalmazza, ezért olyan vizsgálatokat keresnek, amivel ezeket a gabonákat szűrni lehet. Az internet segítségével valóban sok információhoz lehet hozzájutni és a laborvizsgálatok is könnyen elérhetőek, ám az öndiagnózis sok esetben tévútra vihet.”

Ételallergia nutritív panel

Ez az a teszt, amely az ételallergiák szűrésére alkalmas, valóban nagyon sok helyen elvégezhető vizsgálat, gyors és egyszerű, egy vérvétel után pár nappal megérkezik az eredmény.

Az ételallergia nutritív panelben megtalálható a búza- és a rozsliszt is, így a beteg joggal bizakodik, hogy hamarosan kiderül, ezek fogyasztása miatt érzi-e rosszul magát már hosszabb ideje.

A vizsgálat megérkezik és ha történetesen negatív, akkor nyugodtan fogyasztja tovább a kérdéses élelmiszereket, ám valójában az még továbbra sem derült ki, hogy lehet-e cöliákiás.

A cöliákia nem allergia, tehát ételallergia teszttel nem vizsgálható!

Amit az ételallergia nutritív panel mér, az a szervezetben az adott élelmiszerekkel szemben termelődő IgE ellenanyag mértéke. Ha magas, akkor arra az élelmiszerre a beteg allergiás. Létezik búza és rozs allergia is, ám ezek nem azonosak a cöliákiával. A lisztérzékenység ugyanis nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. A tüneteit valóban a glutén fogyasztása okozza, ám a diagnózishoz más típusú vizsgálatokra van szükség.

Genetikai teszt, szerológia és vékonybél biopszia

Ha a tüneteink alapján felmerül a cöliákia gyanúja, akkor az alábbi vizsgálatok elvégzésére kerülhet sor:

- szerológia: a cöliákia antitestjeit vizsgáló vérteszt

- HLA vizsgálat: cöliákia genetikai teszt. A cöliákiára való hajlamot vizsgálja.

- vékonybél biopszia. Gyomortükrözés során a Gluténérzékenység esetén gluténmentes étrendet kell tartanivékonybél állapotát méri fel. A cöliákia a bélbolyhok károsodását okozza, ez látható az endoszkópos vizsgálat során.

„A tünetek és a vizsgálatok eredménye alapján lehet megállapítani, hogy a betegnél valóban fennáll-e cöliákia, vagy más okozza a panaszait. Ezeket a vizsgálatokat akkor is el kell végezni, ha nem-cöliákiás gluténérzékenységre (NCGS) gyanakszunk. Nagyon hasonló panaszokat okozhat még többek közt az IBS, a ma már gyerekeknél is egyre gyakrabban előforduló Crohn-betegség, a hisztamin és laktóz érzékenység is. Annak érdekében, hogy csak a valóban szükséges vizsgálatokat végezzük el és célzott kezelést kapjunk, szükséges a szakemberrel történő konzultáció, még a vizsgálatok megkezdése előtt.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK