Ételallergia vagy ételintolerancia?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.14 10:39

Sok esetben hasonló tünetek, de eltérő a kiváltó ok és más típusú kezelésre is van szükség, attól függően, hogy allergiások vagy érzékenyek (intoleránsak) vagyunk-e egy adott élelmiszerre. Az ételallergia és az ételérzékenység közti különbségeket dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Egyre többen allergiások vagy érzékenyek

Puffadás, hasfájás, hasmenés vagy épp székrekedés – gyakran ezek az első tünetek, amelyek jelzik, hogy valamelyik élelmiszer fogyasztása egyre több ember számára problémát okoz. A hasonló tünetek ellenére a kiváltó ok többféle is lehet, gyakran ételallergia vagy ételérzékenység áll a háttérben. Mint minden más allegiás betegség, a ételallergiák gyakorisága is növekszik, de egyre többen jelentkeznek hasi panaszokkal az orvosnál, aminek a hátterében az allergiás oknál is többször fordul elő intolerancia.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ételallergia esetén az immunrendszer is érintett

Ételallergia akkor fordul elő, ha az immunrendszer tévesen veszélyesnek ismer fel valamilyen ételösszetevőt, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia fehérjékkel szemben jelentkezik, ezek az allergének. Ételallergia bárkinél jelentkezhet, de egyéb másra is allergiások, asztmások és ekcémások (atópiás dermatitisz) körében gyakoribb az előfordulása.

Az ételintolerancia oka

Az étkezések kapcsán jelentkező panaszok miatt sokan ételallergiásnak gondolják magukat, pedig ez csak a felnőttek 2%-ában fordul elő. Az intoleranciák ennél 10-15x lehetnek gyakoribbak.

Az ételintolerancia viszont nem fehérjékre jelentkezik, azÉtelallergiát és ételintoleranciát több étel fogyasztása is okozhat. immunrendszer nem érintett, hanem például a tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) esetében a tejcukor okozza a tüneteket azért, mert a bélnyálkahártyában lecsökkent a laktózt lebontó laktáz enzim mennyisége.

Léteznek más típusú intoleranciák is, például hisztamin intolerancia esetén egy másik (DAO) enzim csökkent termelődése miatt jelentkeznek a tünetek. Vagy a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódása szenved zavart.

 

„Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Sokan úgy vélik, hogy allergiások az adott ételre, pedig a kivizsgálás során kiderül, hogy ételintolerancia okozza a tüneteiket. Különbséget tenni azért is nagyon fontos, mert az ételintolerancia – bár nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni – nem súlyos, az ételallergia ezzel szemben akár életveszélyes anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Ilyen esetben ezért mindig el kell látni a beteget önbelövős adrenalin injekcióval és nagyon szigorúan kell tartani a diétát.”

Az első tünetek

Az ételallergiák többsége csecsemőkorban jelentkezik, amikor a kicsi szervezete találkozik az allergénnel. Legtöbb esetben a tej, szója és tojás, illetve az olajos magvak okoznak panaszokat. A gyermekek többsége 3-6 éves korára kinövi az allergiát, ilyenkor orvosi engedéllyel, előzetes vizsgálatokat követően, fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendjébe a korábban problémás élelmiszert.

Ételallergia jelentkezhet felnőttkorban is, ilyenkor jellemző, hogy a halfélék, tenger gyümölcsei és az olajos magvak okoznak panaszt, ám ez a ritkább eset. Felnőtt korban gyakoribb az ételintolerancia megjelenése.

Amire nem is gondolunk

Ételallergia és ételintolerancia kivizsgálása.Ételallergia és ételintolerancia esetén is a legfontosabb a diéta. Ez azonban mindkét esetben mást jelent. Tejallergia esetén például minden tejterméket és tejszármazékot tartalmazó élelmiszer fogyasztását mellőzni kell annak érdekében, hogy a tünetek megszűnjenek.

Laktózintolerancia esetén viszont a savanyított, vagy laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani. A hisztamin intolerancia kezelése is diétával történik, ám nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen élelmiszert kizárnánk az étrendből, azt csak a kivizsgálást követően tegyük. Az alapos kivizsgálás azért is fontos, mert akár olyan kiváltó ok is állhat a tünetek hátterében, amire nem is gondolunk:

 

„Bizonytalan szájüregi tünetek, ajakduzzanat, torokviszketés, kaparó érzés jelentkezhet például keresztallergia miatt is. A legismertebb talán a parlagfű allergiásoknál fellépő keresztallergiás tünetek a görögdinnye fogyasztása kapcsán, de nyírfaallergiásoknál is gyakran okoz panaszt az alma. Ezek a tünetek sokszor nehezen beazonosíthatók a beteg számára. Ilyenkor javasolt allergiavizsgálatot végeztetni és a szükségtelen diétás megszorítások helyett csak azt az élelmiszert kizárni az étkezésből, ami valóban a tüneteket okozza.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Útmutató tanácsra lenne szükségem; tini lányom kivizsgálásával kapcsolatban. Idén tavasszal kezdődtek a panaszai, amik a hetek múlásával csak egyre sokasodtak; légszomj/orrdugulás/rekedtség/vándorló glossitis/oldhatatlan áttetsző garatváladék/szemszárazság/köhögés/ tüsszögés/egyoldalú arcpír/fülzúgás-időnként fejfájás/orrfeszülés/homlokzsibbadás/orrnyálka duzzanat/nagyobb szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után (rizs/száraztészta/kelt tészta) hirtelen álmosság/nyugtalanság/pánikroham. Eddig elvégzett vizsgálatok; nagy labor (neg); hasi uh (neg); tüdő röntgen (neg); cukor (vér,vizelet neg)/ inzulin 24h nyomonkövetés accucheckel(neg)/ fül orr gégészeti vizsgálat (gége/hangszalagok/fülkürt (neg)/orr (rhinitis allergica); pszichiátria (diag krit. szint alatti szorongás)/reflux (neg). Allergia; por, állatszőr, pollenek. Nutritív panel még nem tesztelt. Az Ön véleménye szerint okozhatja a fent említett panaszokat kizárólag szénanátha, vagy ekczémás és emésztőszervrendszeri tünetek nélkül is érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni? Okozhat egyáltalán allergia pszichés tüneteket (is)? -mert a lányom abszolút nem egy szorongó/pánikos típus. Szóval sehogy sem akar összeállni a kép, és nagyon elvagyunk keseredve. Terápiás javaslatát -hogy hova/merre érdemes még fordulnunk megoldásért nagyon szívesen fogadnám! (Önök sajnos nagyon-nagyon messze vannak hozzánk)

Segítségét, válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Ildikó!

A tünetek leírása alapján semmiképpen sem étel allergia-intolerancia jut eszembe, inkább egy immunológus szakorvos (jó, ha tüdőgyógyász, vagy fül-orr-gégész is egyben) felkeresését javaslom.
A nagyon-nagyon messze esetleg külföldet jelent? Mert akkor még iránymutatást sem tudok adni. Ha Magyarország, akkor az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged) vannak elérhető immunológusok.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK