Ételallergia vagy ételintolerancia?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.14 10:39

Sok esetben hasonló tünetek, de eltérő a kiváltó ok és más típusú kezelésre is van szükség, attól függően, hogy allergiások vagy érzékenyek (intoleránsak) vagyunk-e egy adott élelmiszerre. Az ételallergia és az ételérzékenység közti különbségeket dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Egyre többen allergiások vagy érzékenyek

Puffadás, hasfájás, hasmenés vagy épp székrekedés – gyakran ezek az első tünetek, amelyek jelzik, hogy valamelyik élelmiszer fogyasztása egyre több ember számára problémát okoz. A hasonló tünetek ellenére a kiváltó ok többféle is lehet, gyakran ételallergia vagy ételérzékenység áll a háttérben. Mint minden más allegiás betegség, a ételallergiák gyakorisága is növekszik, de egyre többen jelentkeznek hasi panaszokkal az orvosnál, aminek a hátterében az allergiás oknál is többször fordul elő intolerancia.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ételallergia esetén az immunrendszer is érintett

Ételallergia akkor fordul elő, ha az immunrendszer tévesen veszélyesnek ismer fel valamilyen ételösszetevőt, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia fehérjékkel szemben jelentkezik, ezek az allergének. Ételallergia bárkinél jelentkezhet, de egyéb másra is allergiások, asztmások és ekcémások (atópiás dermatitisz) körében gyakoribb az előfordulása.

Az ételintolerancia oka

Az étkezések kapcsán jelentkező panaszok miatt sokan ételallergiásnak gondolják magukat, pedig ez csak a felnőttek 2%-ában fordul elő. Az intoleranciák ennél 10-15x lehetnek gyakoribbak.

Az ételintolerancia viszont nem fehérjékre jelentkezik, azÉtelallergiát és ételintoleranciát több étel fogyasztása is okozhat. immunrendszer nem érintett, hanem például a tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) esetében a tejcukor okozza a tüneteket azért, mert a bélnyálkahártyában lecsökkent a laktózt lebontó laktáz enzim mennyisége.

Léteznek más típusú intoleranciák is, például hisztamin intolerancia esetén egy másik (DAO) enzim csökkent termelődése miatt jelentkeznek a tünetek. Vagy a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódása szenved zavart.

 

„Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Sokan úgy vélik, hogy allergiások az adott ételre, pedig a kivizsgálás során kiderül, hogy ételintolerancia okozza a tüneteiket. Különbséget tenni azért is nagyon fontos, mert az ételintolerancia – bár nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni – nem súlyos, az ételallergia ezzel szemben akár életveszélyes anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Ilyen esetben ezért mindig el kell látni a beteget önbelövős adrenalin injekcióval és nagyon szigorúan kell tartani a diétát.”

Az első tünetek

Az ételallergiák többsége csecsemőkorban jelentkezik, amikor a kicsi szervezete találkozik az allergénnel. Legtöbb esetben a tej, szója és tojás, illetve az olajos magvak okoznak panaszokat. A gyermekek többsége 3-6 éves korára kinövi az allergiát, ilyenkor orvosi engedéllyel, előzetes vizsgálatokat követően, fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendjébe a korábban problémás élelmiszert.

Ételallergia jelentkezhet felnőttkorban is, ilyenkor jellemző, hogy a halfélék, tenger gyümölcsei és az olajos magvak okoznak panaszt, ám ez a ritkább eset. Felnőtt korban gyakoribb az ételintolerancia megjelenése.

Amire nem is gondolunk

Ételallergia és ételintolerancia kivizsgálása.Ételallergia és ételintolerancia esetén is a legfontosabb a diéta. Ez azonban mindkét esetben mást jelent. Tejallergia esetén például minden tejterméket és tejszármazékot tartalmazó élelmiszer fogyasztását mellőzni kell annak érdekében, hogy a tünetek megszűnjenek.

Laktózintolerancia esetén viszont a savanyított, vagy laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani. A hisztamin intolerancia kezelése is diétával történik, ám nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen élelmiszert kizárnánk az étrendből, azt csak a kivizsgálást követően tegyük. Az alapos kivizsgálás azért is fontos, mert akár olyan kiváltó ok is állhat a tünetek hátterében, amire nem is gondolunk:

 

„Bizonytalan szájüregi tünetek, ajakduzzanat, torokviszketés, kaparó érzés jelentkezhet például keresztallergia miatt is. A legismertebb talán a parlagfű allergiásoknál fellépő keresztallergiás tünetek a görögdinnye fogyasztása kapcsán, de nyírfaallergiásoknál is gyakran okoz panaszt az alma. Ezek a tünetek sokszor nehezen beazonosíthatók a beteg számára. Ilyenkor javasolt allergiavizsgálatot végeztetni és a szükségtelen diétás megszorítások helyett csak azt az élelmiszert kizárni az étkezésből, ami valóban a tüneteket okozza.”

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elfogadó, empatikus

Sárdi Doktornő szakmai tudásával, kompetenciájával, elfogadó, empatikus attitűdjével nagyon elégedett voltam. Egy sok éve tartó problémát, bizonytalanságot sikerült bennem eloszlatnia, nagy megkönnyebbüléssel távoztam. 

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK