Ételallergia is okozhat angioödémát!

Ételallergia is okozhat angioödémát!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.13 14:41

Vegyük komolyan, ha hirtelen berekedünk, különösen ha légszomj és a test egyes részein ödéma – duzzanat – is jelentkezik. Ezek az angioödéma tünetei is lehetnek, a kezelésük orvosi segítséget igényel. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy miért jelentkezhetnek az ijesztő tünetek és hogyan zajlik a kivizsgálás - amire mindenképp szükség van, hogy a következőt megelőzhessük.

Mi az angioödéma?

Egy vagy több testrészen, a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata, ami a bőrre és a nyálkahártyára is ráterjedhet, mely rendszerint a kiváltó okkal való találkozást követően rövid időn belül alakul ki. Ez a duzzanat jelentkezhet a kezeken, az arcon (szemek, ajkak) a torok és a légutak területén. Amilyen hirtelen jelentkeznek a tünetek, olyan lassan múlhatnak el.

Milyen veszélyei lehetnek?

Anafilaxiát is okozhat az angioödémaHa az említett területeken a szövetek mélyebb rétegei hirtelen megduzzadnak, az nemcsak fájdalmas, de akár életveszélyes is lehet. A torok és a légutak területét érintő ödéma komoly légzési nehézséget, a légutak elzáródását is kiválthatja. Súlyos esetekben a torok duzzanattal járó légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet és kialakulhat az anafilaxiás sokk néven ismert, életveszélyes állapot.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi okozhatja?

Az angioödéma lehet allergiás és nem allergiás eredetű. Utóbbi esetben kialakulása egy bradikinin nevű anyaghoz köthető. Az értágító, érfal áteresztő képességét növelő anyag felszabadulása a szervezetben sok esetben örökletes tényezőkön alapul, de lehet szerzett is, sőt az esetek egy része idiopátiás csoportba tartozik, vagyis ismeretlen eredetű.

Az allergiás angioödéma esetében a tüneteket a hisztamin nevű anyag felszabadulása váltja ki. Annak, hogy a szervezetben a hisztamin hirtelen nagy mértékben kezd el termelődni, több oka is lehet.Mint a nem allergiás eredetű esetében, itt is szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról (HANO) beszélünk. Az ödéma mellett ilyenkor jellemző lehet a hányinger, hányás megjelenése is. Az öröklött hajlamból általában valamilyen egyéb tényező, például terhesség, fogamzásgátló tabletta, fertőzés, stressz vagy trauma hozza felszínre az első tüneteket, rendszerint a pubertáskor utáni időszakban.ételallergia és angiödémaEgy másik csoportba tartoznak az ismeretlen eredetű angiödémás esetek. Ha a teljes kivizsgálás során sem találjuk meg a kiváltó okot, akkor feltételezhető, hogy a tünetek megjelenéséhez a stressznek vagy fertőzéseknek lehet köze.

Ételallergia is okozhat angioödémátGyógyszerek által okozott angioödéma a harmadik csoport. A penicillin és az aszpirin mellett vérnyomás- és gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok is kiválthatják a tüneteket. A tünetek ilyen esetekben sokszor csak a gyógyszer elhagyása – szükség esetén cseréje - után szűnnek meg.

Az allergiás angioödémát rovarcsípés és latex allergia (az allergénnel történt érintkezés) is okozhatja. Nagyon gyakran az angioödémát valamilyen étel fogyasztása váltja ki, ilyen esetben ételallergiát feltételezünk a háttérben.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

A beteg sürgősségi ellátását követően, a felépülés után mindenképp fontos az angioödéma kiváltó okainak felderítése annak érdekében, hogy a továbbiakban megelőzhessük a súlyos tünetek kialakulását.

A kivizsgálás során nagyon lényeges a beteg részletes kikérdezése, pontosan tudni kell, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei – például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte. Lényeges információ, hogy a családban előfordult-e hasonló eset, illetve van-e ismert, például allergiás betegsége. A kivizsgálás ezután célzottan folytatódik.

Szükség lehet allergiateszt elvégzésére. Ilyenkor nyújtanak segítséget a multiplex allergiatesztek, hiszen az angioödéma számtalan lehetséges kiváltó okai közül sokat egy vizsgálattal lehet szűrni.

„Ha a beteg nem tudja, hogy milyen ételre lehet allergiás, de a tünetek megjelenése előtt egy étteremben vacsorázott, akkor egy vizsgálattal számos allergént és azok komponenseit is szűrni tudjuk. Meg tudjuk állapítani, hogy ha allergiás, akkor a magas kockázatú csoportba tartozik-e, vagyis fennáll-e nála az anafilaxia kockázata, illetve az kimutatható, ha nem valódi ételallergia, hanem esetleg keresztallergia játszik szerepet a tünetek megjelenésében.”

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK