Az ételallergia kapcsán azt gondolhatjuk, hogy ha valakit érint, akkor a tünetei biztosan gyermekkorban jelentkeznek először. Ha az első falatok fogyasztása nem okoz gondot, akkor később sem alakulhat ki allergia. A közelmúltban megjelent vizsgálat azonban épp ennek az ellenkezőjét bizonyítja: az ételallergia felnőtt korban is jelentkezhet és egyáltalán nem ritka. Tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent adatok szerint az Egyesült Államokban élő felnőtt lakosság 10%-a tapasztalt már ételallergiás tüneteket. Ez az arány jóval magasabb, mint a gyerekek körében előforduló ételallergiák aránya. Az átlagosan 47 év körüli megkérdezettek körében jelentkezett már nehézlégzés, csalánkiütés vagy vérnyomásesés valamilyen étel fogyasztása után.
„Az ételallergia okozhat légúti – orrfolyás, orrdugulás, fulladás, sípoló légzés –, gyomor- és bélrendszeri – hasfájás, hasmenés, hányás -, és bőrtüneteket – csalánkiütés, ekcéma – is. A legsúlyosabb, életveszélyes reakció az anafilaxiás sokk, amely nehézlégzéssel, vérnyomáseséssel és eszméletvesztéssel járhat. Az ételallergia tünetei gyakran az allergén elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek.”
A fő ételallergének, amik a tüneteket kiváltották, felnőttek körében a kagyló, tej, mogyoró, dió és halak. A tojás, a búza és a szója nem meglepő módon hiányzik a listáról, mivel a gyerekek többsége felnőtt korára kinövi az allergiát, amennyiben ezek az allergének okozták a tüneteket. A dió, mogyoró, kagyló és hal allergia azonban rendszerint élethosszig tart. A tej úgy kerülhet a felnőttkori allergénnek vélt élelmiszerek közé, hogy sokan keverik a tejcukor érzékenységet és a tejfehérje allergiát.
A vizsgálat további megdöbbentő adatokkal is szolgált: a résztvevők 45%-a egyszerre több ételre is allergiás volt, illetve 48%-nál felnőtt korban jelentkeztek először a tünetek. A többszörös allergia gyerekek körében sem ritka - megközelítőleg 40% - így ez a szám közel azonos a felnőtteknél mért előfordulási adatokkal.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Az azonban egyértelműen meglepte a kutatókat, hogy a vizsgált felnőttek közel felénél nem egy gyermekkori ki nem nőtt allergia okozta a tüneteket, hanem az ételallergiás panaszaik elsőként felnőttkorban jelentkeztek. Nők körében magasabb számban, illetve gyakrabban fordult elő allergiás hajlam esetén – korábbi asztma, ekcéma vagy szénanátha mellett később nagyobb eséllyel alakult ki ételallergia felnőttkorban.
„ Az egyes allergénekről ma már tudjuk, hogy több összetevőből, komponensekből állnak. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért fordulhat elő, hogy két ember ugyanúgy allergiás például a földimogyoróra, de csak az egyiküknél okoz életveszélyes tüneteket a fogyasztása. Ezért lehet az is, hogy valaki az ételekben sütve, főzve el tudja fogyasztani az almát, pedig allergiás rá. A multiplex allergiatesztekkel ezeket ki tudjuk mutatni, alkalmazásuk többszörös allergia esetén is előnyös, hiszen egy vérvételből több allergént és a komponenseket is egy időben tudunk vizsgálni.”
A kutatók elkeserítőnek találták, hogy a diagnosztizált ételallergiás felnőtteknek csupán 24%-a rendelkezett az allergia legsúlyosabb, életveszélyes tüneteinek, az anafilaxia kezelésére szolgáló adrenalin injekcióval. Ha az ételallergiás beteg véletlenül mégis olyan élelmiszert fogyaszt, ami tartalmazza az allergént, akkor ez az egyetlen eszköz, amely segít az életveszélyes állapot megelőzésében, a sürgősségi orvosi ellátás megérkezésééig.
A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy számoljunk az ételallergia kialakulásának lehetőségével felnőttkorban is. Ha tüneteink vannak, forduljunk orvoshoz annak érdekében, hogy megtudjuk, pontosan mire vagyunk allergiásak, mi az, aminek a fogyasztását a továbbiakban mellőzni kell és szükség esetén az életmentő injekciót is beszerezhessük.
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További vélemények"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.