Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2024.05.17 13:48

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergiás nátha

-Az allergiás náthát (allergiás rhinitist) az orr nyálkahártyájának allergiás gyulladásos folyamata jellemzi, amely orrviszketéssel, orrfolyással, orrdugulással és tüsszentéssel jár, és gyakran kötőhártya-gyulladással együtt jelentkezik. Igen gyakori betegségről van szó, a lakosság közel 20 százalékát (azaz minden ötödik embert) érinti – mondja Dr. Hidvégi Edit, amelyet a genetikai és környezeti tényezők együttese határoz meg, és jelentős családi halmozódást mutat. Kiváltásában a szezonális (növények pollenei) és nem szezonális (háziporatka, állatszőr, zárt terekben található penészgomba) allergének egyaránt szerepet játszhatnak, akár több héten-hónapon át tartó, az életminőséget is jelentősen befolyásoló tüneteket okozva.

A klímaváltozás hatásai

Hidvégi doktornő szerint a szezonális allergiás nátha esetében mind gyakrabban tapasztalhatják a betegek, hogy tüneteik egyre korábban, akár már a téli hónapok végén vagy kora tavasszal jelentkeznek, és egészen késő őszig kitarthatnak. A hosszúra nyúlt pollenszezon és a megnövekedett szezonális pollenkoncentráció oka a klímaváltozásban keresendő, ami miatt a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések számának növekedésére számíthatunk az elkövetkező évtizedekben.

Miért fontos az allergiás nátha kezelése?

Életminőség-romlás

Ha az allergiás náthát nem kezelik, az súlyosan befolyásolhatja az érintettek életminőségét, munkahelyi, iskolai teljesítményét vagy akár az egyszerű hétköznapi feladatok elvégzését. A beteg tompának, fáradtnak és ingerlékenynek érzi magát, fejfájásra panaszkodik, bedugult orra miatt sokszor képtelen aludni (gyermekeknél kialakul a szájlégzés), sőt a tünetek akár a mentális egészségre is kihathatnak.

Fül-orr-gégészeti szövődmények

A kezeletlen allergiás nátha az orrmelléküregek fertőzéséhez (akut és krónikus orrmellék- és arcüreggyulladás, középfülgyulladás) vezethet, de érintheti a szem kötőhártyáját is.

Az asztma kialakulásának kockázata

-Fontos annak tudatosítása a betegekben, hogy a szénanáthás tünetek megfelelő kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzhetővé váljanak a fertőzéses szövődmények és az ún. atópiás menetelés. Ez a kifejezés azt a folyamatot jelöli, amikor az allergiás betegségek az atópiás hajlamú betegek életének meghatározott szakaszaiban egymást követve jelennek meg. A csecsemőkori allergiás bőrtüneteket (atópiás dermatitis) a kisgyermekkori ételallergia majd a szénanátha váltja fel, és ötéves kor felett már az asztma is jelentkezhet. A kezeletlen vagy rosszul kezelt allergiás nátha tehát asztma kialakulásához vezethet – hívja fel a figyelmet a szakember, aki hozzáteszi, hogy az idejében megkezdett kezeléssel megelőzhetjük az újabb allergénekre jelentkező allergiás reakciókat és a súlyos asztma kialakulását is, fennálló asztma esetén pedig mérsékelhetjük az asztmás roham kialakulásának kockázatát

Mikor forduljunk orvoshoz?Az allergiás nátha orrfolyással, tüsszögésel és kötőhártya-gyulladással jár.

Az enyhe tünetek kezeléséhez elegendőek lehetnek a vény nélkül kapható antihisztamin készítmények is. Sajnos a recept nélkül kapható orrcseppek és orrspray-k tönkreteszik az orrnyálkahártyát, ha azokat 7-10 napnál tovább, sőt akár rendszeresen használják, akkor a beteg nem tud megszabadulni azok alkalmazásától. Amennyiben a tünetek két hétnél tovább tartanak, és befolyásolják a mindennapi feladatok elvégzését, valamint az antihisztaminok mellett sem javulnak a tünetek, akkor forduljon mielőbb orvoshoz! Ezzel szemben a szakorvos által javasolt, majd később a háziorvos által felírt orrspray-k kifejezetten hasznosak az allergiás nátha kezelésében. A könnycsatornán "felkúszva" még a szemtüneteket is tudják enyhíteni, de az arcüreggyulladás megelőzésében és kezelésében is igazoltan hatásosak – tanácsolja dr. Hidvégi Edit.

Gyógyítható-e az allergiás nátha?

Az allergiás rhinitis gyógyítható. Nem kell feleslegesen szenvedni, csendben tűrni, hogy a tünetek megkeserítsék az életünket! Bár a szezonális allergia esetében nem könnyű feladat, mégis törekedni kell a tüneteket okozó allergén kerülésére. A napi hajmosás, a kinti teregetés mellőzése, az ágynemű gyakori cseréje, a megfelelő időpontban végzett szellőztetés és a pollenszűrők használata is mérsékelheti tüneteinket. Az időben elkezdett, megfelelő kezelés mellett a betegek jelentős részénél teljes tünetmentességet tudunk biztosítani, a páciensek fennmaradó részénél pedig jól csökkenthetjük a panaszokat. A terápia során alkalmazott bázisszerek az antihisztaminok és a lokális szteroid orrspray, de új lehetőségként a specifikus immunterápia jöhet szóba. Ez utóbbi, mint oki kezelés, hosszú távú eredményekkel kecsegtet azok számára, akik közepes vagy súlyos allergiával küszködnek, és a hagyományos gyógyszeres terápia nem volt hatásos náluk.

- A kezeletlen allergiás rhinitis számtalan fertőzéses szövődményhez és súlyos asztmához vezethet. A tüneteket okozó allergének elkerülése mellett érdemes szakorvoshoz fordulni mihamarabb, hiszen a betegség kezeléséhez számtalan biztonságosan alkalmazható és hatékony antiallergén készítmény áll már a rendelkezésre – hangsúlyozza Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont orvosa.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK