Különbséget kell-e tenni, eltérő-e a hozzátáplálás menete, ha a csecsemő ekcémás és /vagy már kialakult nála ételallergia? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát arról kérdeztük, hogy mikor vezessük be az allergéneket az ekcémás, allergiára hajlamos csecsemő étrendjébe.
Az ekcéma a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb bőrbetegsége, előfordulása 8-15 százalék közötti.
Tünetei már pár hetes korban is megjelenhetnek: az arcon és a fejbőrön vöröses, száraz, viszkető foltok formájában. Több kiváltó oka lehet, előfordul, hogy ételallergia okozza.
„Ha a csecsemőnél ekcémás tünetek jelentkeznek, még a hozzátáplálás megkezdése előtt utána kell járni, hogy mi okozhatja. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az ételek bevezetésével még súlyosabb allergiás reakció fog jelentkezni, hiszen nagyobb mennyiségben kapja azt az allergént, ami az ekcémáját is okozza.”
Ételallergiás gyermeknél természetesen a tüneteket okozó ételeket nem vezetjük be, ezeket teljes mértékben kizárjuk egyelőre az étrendjéből.
Az ételallergia tüneteivel korábban foglalkoztunk részletesebben.
Az ekcéma mindenképpen figyelmeztető tünet, - allergiára való hajlamot jelezhet.
A csecsemőnél közepes vagy súlyos ekcémás tünetek esetén magasabb az ételallergia kialakulásának kockázata.
Ezzel együtt életveszélyes reakcióról eddig nem számoltak be egyik - az ekcéma súlyosságával összefüggő - esetben sem, így a hozzátáplálást 4-6 hónapos kor között, az ekcéma súlyossági fokától függetlenül meg lehet kezdeni.
Ha a csecsemőkori ekcéma nincsen megfelelően kezelve, az megnehezítheti az új ételek bevezetése kapcsán esetleg jelentkező allergiás bőrtünetek észlelését.
Éppen ezért fontos, hogy csak megfelelően kezelt ekcéma mellett ismertessük meg az új ízeket.
Ha az allergének bevezetése kapcsán romlanak az ekcémás tünetek – ezt csak jól beállított kezelésnél tudjuk megállapítani, hogy valóban az ételekhez köthető-e a tünetek erősödése – akkor átmenetileg szüneteltessük az adott étel bevezetését és konzultáljunk szakemberrel.
A The Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése alapján a közepes-súlyos ekcémás és/vagy azok a csecsemők között, akiknél az ekcéma az első három hónapban jelentkezett, a tojás és a mogyoró bevezetésénél a legmagasabb az allergiás reakció veszélye.
Ha azonban jól tolerálják, a korai – 1 éves kor előtt történő - bevezetés a legjobb választás, mely képes csökkenteni a később megjelenő IgE-mediált tojás- és/vagy mogyoró allergia kialakulásának kockázatát.
A Brit Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Brit Dietetikusok Szövetsége ajánlása alapján a hozzátáplálást a szokásos módon kezdjük.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt |
|
Bejelentkezés kivizsgálásra: |
Budai AllergiaKözpont+36 30 236 91 39 |
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekA doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.
Nem minden megfázás, ami annak tűnik. Bár az orrfolyás és orrdugulás a kórokozók kiváltotta légúti fertőzések klasszikus tünetei, amennyiben tartósan panaszt okoznak és megnehezítik életünket, ne elégedjünk meg ezzel a magyarázattal! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere, aki szerint sokszor egy alapos allergológiai kivizsgálás lehet a megoldás felé vezető első lépés.