Nem csak a gluténmentesen étkezők kedvence lehet az alábbi sütemény, melynek receptjét Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa osztotta meg velünk. A kezdő konyhatündérek által is könnyen elkészíthető körtés-diós finomság, laktóz- és cukormentes diéta esetén is fogyasztható.
A gluténmentes lisztek másként viselkednek a sütés során, ezért ha valaki gluténmentes étkezésre vált, kezdetben gyakran egymást követik a sikertelen konyhai próbálkozások. A korábban megszokott, búzaliszttel készült receptjeink nem minden esetben működnek gluténmentes lisztekkel.
„A gluténmentes sütemények készítéséhez több folyadékra lehet szükség, a kívánt állag eléréséhez egyszerre akár több féle lisztet is használnunk kell, az élesztős tészta nehezebben kel meg, a kész sütemény másnapra gyakran kiszárad. A gluténmentes lisztek használatának azonban megvannak a maga fortélyai, ha ezeket ismerjük, idővel a bonyolultabb receptek elkészítése sem okoz majd gondot.”
A gluténmentes konyhában az egyik leggyakrabban használt alapanyag a rizsliszt. Az alábbi recept csak rizsliszt hozzáadásával is készíthető, ám ez esetben ajánlott 2 teáskanál útifűmaghéjat is a tésztába keverni, hogy ne legyen annyira porhanyós az elkészült sütemény. Az útifűmaghéj remek rostforrás, emellett az egyik legjobb sikérhelyettesítő. A hozzáadásával készült tészták könnyebben formázhatók, és mivel megtartja a nedvességet, ezért tovább puhábbak maradnak. A süteményt rizsliszttel és kölesliszttel vegyesen is elkészíthetjük, ez esetben nem szükséges útifűmaghéjat hozzáadni. A kölesről érdemes tudni, hogy kiváló tápanyagforrás: magnéziumot, mangánt, foszfort, vasat illetve B vitaminokat is tartalmaz, ezáltal az idegrendszer működését, a fogak, a bőr és a csontok egészségét is segít megőrizni.
A körtéket félbevágva forrásban lévő vízbe tesszük, fahéjat, szegfűszeget adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A puha vajat az édesítőt és a tojásokat kézi habverővel dolgozzuk össze. Egy keverőtálban keverjük össze a liszteket, a sütőport és a fűszereket. Szép lassan adagolva keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá a rizstejszínt, növényi tejet is. Öntsük tetszőleges formába a masszát, a körtéket és a diót óvatosan nyomkodjuk a tésztába., majd körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A megadott mennyiségből 8 szelet készíthető.
TIPP: Attól függően, hogy köles- vagy rizsliszttel és útifűmaghéjjal készítjük-e el, a folyadék mennyisége is változhat!
1 szelet energia- és tápanyagtartalma: 212 kcal, 23 gramm szénhidrát, 10 gramm zsír, 5,5 gramm fehérje
BEJELENTKEZÉS
|
Budai AllergiaKözpont |
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.