Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2024.03.22 07:13

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az ételallergiával kapcsolatos online keresések

Az ételallergia világszerte a lakosság 10 százalékában van jelen, régiónként változó mértékben, nem meglepőt tehát, hogy az ételallergiákkal kapcsolatos online keresések száma is jelentős mértékben nőtt az elmúlt években – derül ki a Clinical and Translational Allergy folyóiratban közzétett tanulmányból. Az ecuadori kutatók a 2012 és 2022 közötti internetkeresések adatait elemezve tíz ország, köztük Magyarország ételallergiával kapcsolatos Google kereséseit vizsgálták meg. A keresési adatok elemzésekor kiderült, hogy a felhasználók az „allergia”, „ételallergia” és „földimogyoró allergia” keresőkifejezések mellett, nagy érdeklődést mutattak az olyan kapcsolódó kifejezések iránt is, mint a „laktóz intolerancia”, a „tejtermék intolerancia”, valamint a „cöliákia”. A legnagyobb érdeklődést kiváltó tünetek az „ekcéma”, „csalánkiütés” és az „anafilaxia” keresőszavak voltak ebben az időszakban. Az ételallergiával kapcsolatos diagnosztikai módszerek és tesztek iránt Írország mellett Magyarországon mutatkozott a legnagyobb érdeklődés, erre utal „ételallergia teszt" és az "ételintolerancia teszt" keresések gyakorisága. Érdekesség, hogy az életkorral kapcsolatos keresések között a "baba" és a "kisgyermek" keresőszavak is gyakran feltűntek. A „mandulatej" és a "szójatej" mind a 10 vizsgálatba bevont országban az említésre méltó keresések között szerepelt az élelmiszer-alternatívákra és az "adrenalinra" vonatkozó lekérdezések között. A vizsgálat fontos tanulságokkal szolgál a betegedukációval kapcsolatban az egészségügyi szakemberek számára – emelték ki a kutatók, hiszen támpontokat nyújt számukra abban, hogy az allergiával küszködő pácienseiket milyen témák foglalkoztatják.

Az öndiagnózis tévutakra vihet

-A Google az egészségügyi információk fontos forrásává vált. Pácienseink is gyakran fordulnak azA Google az ételallergiákkal kapcsolatos információk fontos  forrásává vált. internethez, hogy tájékozódjanak egészségügyi állapotukról, tüneteikről és a kezelésekről, még mielőtt hozzánk fordulnának – tapasztalja dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont orvosa is. A szakember úgy látja, hogy az étkezések kapcsán jelentkező panaszok miatt gyakran hiszik azt az érintettek, hogy ételallergiások, pedig a valódi ételallergia nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolják, és sokszor keverik az allergia és intolerancia fogalmát is. A hibás öndiagnózis miatt ráadásul sokan kezdenek diétázni, és száműznek bizonyos ételeket az étrendjükből, ami hiányállapotokhoz vezethet. Fontos tudni, hogy a gyomor- és bélrendszeri tünetek (puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés, hányinger) nemcsak ételallergiát, hanem intoleranciát vagy egyéb betegségeket is jelezhetnek, így más-más más típusú kezelést is igényelnek– magyarázza Sárdi doktornő. Az ételallergia tünetei közvetlenül vagy rövid időn belül a problémás étel elfogyasztását követően lépnek fel. A szervezet heves immunválaszát bizonyos élelmiszerek fehérjéi okozzák, és a betegség akár súlyos következményekkel (légzészavar vagy életveszélyes anafilaxiás reakció) is járhat. Ilyen esetben tehát szigorú, élethosszig tartó diétára lesz szükség! Ezzel szemben a táplálékintolerancia hátterében az emésztőenzim hiánya (pl. laktóz-, hisztamin, fruktóz intolerancia) illetve a bél áteresztőképességének megváltozása áll. Tünetei nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek, és kizárólag az emésztőszervet érintik. Ha ételintoleranciánk van, akkor a tünetek a problémás élelmiszer elhagyásával megszűnnek.

-Ha arra gyanakszunk, hogy gyomor- és bélrendszeri panaszaink valamilyen élelmiszer fogyasztásával lehetnek összefüggésben, akkor ne állítsunk fel öndiagnózist az online információkra hagyatkozva, és ne kezdjünk bele a mostanában divatos étrendek valamelyikébe! Ha ételallergia áll fenn, akkor akár életveszélyes következményei is lehetnek az öndiagnózisnak vagy a halogatott kivizsgálásnak. Mihamarabb forduljunk tehát szakemberhez, aki az alapos anamnézist követően segít kiválasztani és értékelni is a számunkra megfelelő diagnosztikai tesztet. Amennyiben pedig diétára lesz szükségünk, a személyre szabott étrend kialakításában dietetikus szakember lesz segítségünkre.

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Szarka Dorottya

Szarka Dorottya

Dietetikus

Orvos válaszol

Jó napot kívánok.
3 éves kislányomnál ételintolerancia vizsgálatot csináltattunk melyben kiderült értékek birtokában további vizsgálatokat szeretnénk csináltatni. Kérdésem az lenne hogy melyik szakorvoshoz tudunk fordulni ez ügyben?

Tisztelettel Neumann Zita

Tisztelt Kérdező,
Gyermek gasztroenterológus-allergológus szakorvos tud foglalkozni a gyermekkel.
Központunkban is állunk rendelkezésükre, előzetes időpont egyeztetés után.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek
Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK