Beszámoló a Mikrobiom szakmai napról

Beszámoló a Mikrobiom szakmai napról

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.10.17 14:54

2023 október 7-én tartottam meg őszi első szakmai napját a Prima Medica Egészséghálózatok közös szervezésben az Allergiaközponttal. A nap fő témája a mikrobiom volt, amelyet több szakterületből megközelítve mutattak be nap előadói. A Szakmai Nap résztvevői betekintést nyerhettek, hogy milyen hatása van a testi és lelki működésünkre, a mikrobiom és mélyebben megismerhetik ennek összetett hatásait.

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP

Mindent a mikrobiomról, hatása testi és lelki működéseinkre

 A szakmai napot Dr. Babai László a Prima Medica Egészséghálózat és az Egészség központok alapója kezdte meg ünnepi bevezetőjével, aki kiemelte ezen szakmai napok interdiszciplinális fontosságát, így az egyes szakterületek, specialistái saját szakterületük tudományos előrehaladottságát, tudják megosztani egymással.

Mikrobiom és Allergia, ezek a hajlamosító tényezők

Mikrobiom előadás az Allergiaközpont szervezésében

Dr. Hidvégi Edit PhD, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus, az Allergiaközpont főorvosa nyitóelőadásaként átfogó képet adott a miktobiomról. Doktornő történelmi bevezetést adott a szakemberekről, akik a mai tudásunkat alakították a miktobiomról. Kifejtette, hogy a megfelelő megnevezés a mikrobióta, ami a baktériumok, gombák és vírusok összességét foglalja magában, aminek össztömege megközelítőleg 1-2 kg is lehet, amelynek 90%-a a bélrendszerünkben található. A baktériumok 10.000 fajtája található meg szervezetünkben.

Az allergiás betegségek megelőzése és kezelése egyre fontosabb téma az egészségügyi kutatásban és gyakorlatban. Dr. Hidvégi Edit PhD, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus, az Allergiaközpont főorvosa szintén a délelőtt folyamán előadásában, kutatások bemutatásával szemléltette, hogy például baktériumok is szerepet játszhatnak akár az allergiás asztma hajlamosításában. Részletezte, hogy a felesleges az antibiotikum túlhasználat, a nem megfelelő diéta alkalmazása, mindezek mellett a városi légkör, a túl higiénés környezet, nem tesznek jót a mikrobiom egészségében, és így bélflóra megváltozásával az ételallergiákra való hajlam is nagyobb.

Mikrobiom és a bélbetegségek

Ezt követően Dr. Sárdi Krisztina főorvosnő, az Allergiaközpont belgyógyásza és gasztroenterológusa ismerteti a mikrobiom szerepét a bélbetegségek kialakulásában. Doktornő is megerősítette, hogy a bélrendszerben található a mikrobiom legnagyobb része. Kihangsúlyozta, hogy az IBS az egyik leggyakoribb funkcionális bélbetegség, a magyar felnőtt lakosság 10-15%-át teszi ki, az IBS betegek zömét nők adják és leginkább a fiatal felnőttek betegsége. Doktornő kifejtette, hogy az egyes IBS fajtákban, változik az egészséges mikrobiom. Mindazonáltal kiemelte, hogy az egyes IBS-ben szenvedő betegeknek mennyire fontos a személyre szabott diéta, illetve a hangsúlyozta azt is, hogy fontos a mozgás, a bél mikrobiom állományában, így a bélflóra diverzitása is növelhető, de a bélflóránkra az alvásunk hossza és minősége is kihat.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikrobiom étrend

A délelőtt utolsó előadásában Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember részletezte, hogy miként támogathatjuk az egészséges mikrobiom meglétét szervezetünkben. Hangsúlyozta, hogy a legfrissebb kutatások szerint az olyan betegségek, amelyek étkezéssel függnek össze, szinte mind hátterében a mikrobiom áll. Előadásában így az álltalános táplálkozási elvek mentén haladt, amik segítik az egészséges mikrobiomot. Már magzati korban fontos az édesanya táplálkozása a magzatra nézve, kiemelte, hogy ebben a mai napig rengeteg tévhit él. De a táplálkozásra odafigyelni nem csak ekkor szükséges igazán, hanem az élet bármely szakaszában. Míg a zsíroknál fontos a nővényi zsírok előtérbe helyezése, addig a szénhidrátoknál az édesítőszerekre való átváltás jelen kutatások szerint nem okoznak pozitív hatást, a rostbevitel és annak fermentációs folyamata viszont annál inkább fontos a bél mikrobiom összetétele szempontjából, persze ezek fogyasztása bizonyos betegségek megléte esetén egyénfüggő.mikrobiom előadás Allergiaközpont

Mikrobiom és az elhízás

Dr. Németh Alíz, az Allergiaközpont belgyógyásza, gasztoenterológusa és hepatológusa a délután folyamán azt fejtette ki, milyen kapcsolatban állhat az obesitás vagyis az elhízás és a mikrobiom. A világ népességének 1/3-a túlsúlyos, 10%-a pedig elhízott. Magyarország nagy szerepet vállal a statisztika rontásában, hazánkban a túlsúlyosak és az elhízottak együttes aránya 70% a kórosan elhízottaké pedig 5%. Főorvosnő egy friss kutatást elemezve rávilágított, hogy a vékony és a normális testsúlyú emberek mikrobim diverzitása a legjobb, ami a túlsúllyal folyamatosan romlik.

A májbetegségek komplex és súlyos egészségügyi problémák, amelyek gyakran progresszív jellegűek. Németh Alíz doktornő második prezentációjában azt vizsgálta, hogyan játszik szerepet a mikrobiom a májbetegségek kialakulásában és azok progressziójában. A máj és a bélrendszerünk kettős kommunikációban van, így a megváltozott mikrobiom akár nem alkoholos zsírmájhoz is vezethet.

Mikrobiom és a lelki működés összefüggése

Dr. Princz Géza neurológus, pszichiáter, infektológus a nap utolsó előadójaként a mikrobiom és a lelki működés összefüggéseit fejtette ki. Kifejtette, hogy a hipotalalmus, mellékvese kéreg, és a bélrendszer között szoros kapcsolat van. Doktor úr bemutatta, hogy kutatások azt állítják, hogy az autizmusnak nem csak genetikai háttere, hanem táplálkozással való összefüggése is van, illetve kifejtette, hogy  a depresszió megléténél nagyon nehéz vizsgálni a mikrobiom hatását éppúgy mint a skizofréniál, de ezek a közeljövőben változhatnak.

A mikrobiom kutatása és annak megértése egyre fontosabbá válik az orvostudományban és a biológiai kutatásokban, mivel segíthet a betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint az egészséges életmódhoz való tanácsok kidolgozásában. Ennek a megértésnek az előre lepésében vállalt szerepet ez a Szakmai nap is.  

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magabiztos szaktudás

Sárdi doktornő magabiztos szaktudása, gyors gondolkodása biztonságérzetet adott.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK