Beszámoló a Mikrobiom szakmai napról

Beszámoló a Mikrobiom szakmai napról

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.10.17 14:54

2023 október 7-én tartottam meg őszi első szakmai napját a Prima Medica Egészséghálózatok közös szervezésben az Allergiaközponttal. A nap fő témája a mikrobiom volt, amelyet több szakterületből megközelítve mutattak be nap előadói. A Szakmai Nap résztvevői betekintést nyerhettek, hogy milyen hatása van a testi és lelki működésünkre, a mikrobiom és mélyebben megismerhetik ennek összetett hatásait.

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP

Mindent a mikrobiomról, hatása testi és lelki működéseinkre

 A szakmai napot Dr. Babai László a Prima Medica Egészséghálózat és az Egészség központok alapója kezdte meg ünnepi bevezetőjével, aki kiemelte ezen szakmai napok interdiszciplinális fontosságát, így az egyes szakterületek, specialistái saját szakterületük tudományos előrehaladottságát, tudják megosztani egymással.

Mikrobiom és Allergia, ezek a hajlamosító tényezők

Mikrobiom előadás az Allergiaközpont szervezésében

Dr. Hidvégi Edit PhD, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus, az Allergiaközpont főorvosa nyitóelőadásaként átfogó képet adott a miktobiomról. Doktornő történelmi bevezetést adott a szakemberekről, akik a mai tudásunkat alakították a miktobiomról. Kifejtette, hogy a megfelelő megnevezés a mikrobióta, ami a baktériumok, gombák és vírusok összességét foglalja magában, aminek össztömege megközelítőleg 1-2 kg is lehet, amelynek 90%-a a bélrendszerünkben található. A baktériumok 10.000 fajtája található meg szervezetünkben.

Az allergiás betegségek megelőzése és kezelése egyre fontosabb téma az egészségügyi kutatásban és gyakorlatban. Dr. Hidvégi Edit PhD, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus, az Allergiaközpont főorvosa szintén a délelőtt folyamán előadásában, kutatások bemutatásával szemléltette, hogy például baktériumok is szerepet játszhatnak akár az allergiás asztma hajlamosításában. Részletezte, hogy a felesleges az antibiotikum túlhasználat, a nem megfelelő diéta alkalmazása, mindezek mellett a városi légkör, a túl higiénés környezet, nem tesznek jót a mikrobiom egészségében, és így bélflóra megváltozásával az ételallergiákra való hajlam is nagyobb.

Mikrobiom és a bélbetegségek

Ezt követően Dr. Sárdi Krisztina főorvosnő, az Allergiaközpont belgyógyásza és gasztroenterológusa ismerteti a mikrobiom szerepét a bélbetegségek kialakulásában. Doktornő is megerősítette, hogy a bélrendszerben található a mikrobiom legnagyobb része. Kihangsúlyozta, hogy az IBS az egyik leggyakoribb funkcionális bélbetegség, a magyar felnőtt lakosság 10-15%-át teszi ki, az IBS betegek zömét nők adják és leginkább a fiatal felnőttek betegsége. Doktornő kifejtette, hogy az egyes IBS fajtákban, változik az egészséges mikrobiom. Mindazonáltal kiemelte, hogy az egyes IBS-ben szenvedő betegeknek mennyire fontos a személyre szabott diéta, illetve a hangsúlyozta azt is, hogy fontos a mozgás, a bél mikrobiom állományában, így a bélflóra diverzitása is növelhető, de a bélflóránkra az alvásunk hossza és minősége is kihat.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikrobiom étrend

A délelőtt utolsó előadásában Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember részletezte, hogy miként támogathatjuk az egészséges mikrobiom meglétét szervezetünkben. Hangsúlyozta, hogy a legfrissebb kutatások szerint az olyan betegségek, amelyek étkezéssel függnek össze, szinte mind hátterében a mikrobiom áll. Előadásában így az álltalános táplálkozási elvek mentén haladt, amik segítik az egészséges mikrobiomot. Már magzati korban fontos az édesanya táplálkozása a magzatra nézve, kiemelte, hogy ebben a mai napig rengeteg tévhit él. De a táplálkozásra odafigyelni nem csak ekkor szükséges igazán, hanem az élet bármely szakaszában. Míg a zsíroknál fontos a nővényi zsírok előtérbe helyezése, addig a szénhidrátoknál az édesítőszerekre való átváltás jelen kutatások szerint nem okoznak pozitív hatást, a rostbevitel és annak fermentációs folyamata viszont annál inkább fontos a bél mikrobiom összetétele szempontjából, persze ezek fogyasztása bizonyos betegségek megléte esetén egyénfüggő.mikrobiom előadás Allergiaközpont

Mikrobiom és az elhízás

Dr. Németh Alíz, az Allergiaközpont belgyógyásza, gasztoenterológusa és hepatológusa a délután folyamán azt fejtette ki, milyen kapcsolatban állhat az obesitás vagyis az elhízás és a mikrobiom. A világ népességének 1/3-a túlsúlyos, 10%-a pedig elhízott. Magyarország nagy szerepet vállal a statisztika rontásában, hazánkban a túlsúlyosak és az elhízottak együttes aránya 70% a kórosan elhízottaké pedig 5%. Főorvosnő egy friss kutatást elemezve rávilágított, hogy a vékony és a normális testsúlyú emberek mikrobim diverzitása a legjobb, ami a túlsúllyal folyamatosan romlik.

A májbetegségek komplex és súlyos egészségügyi problémák, amelyek gyakran progresszív jellegűek. Németh Alíz doktornő második prezentációjában azt vizsgálta, hogyan játszik szerepet a mikrobiom a májbetegségek kialakulásában és azok progressziójában. A máj és a bélrendszerünk kettős kommunikációban van, így a megváltozott mikrobiom akár nem alkoholos zsírmájhoz is vezethet.

Mikrobiom és a lelki működés összefüggése

Dr. Princz Géza neurológus, pszichiáter, infektológus a nap utolsó előadójaként a mikrobiom és a lelki működés összefüggéseit fejtette ki. Kifejtette, hogy a hipotalalmus, mellékvese kéreg, és a bélrendszer között szoros kapcsolat van. Doktor úr bemutatta, hogy kutatások azt állítják, hogy az autizmusnak nem csak genetikai háttere, hanem táplálkozással való összefüggése is van, illetve kifejtette, hogy  a depresszió megléténél nagyon nehéz vizsgálni a mikrobiom hatását éppúgy mint a skizofréniál, de ezek a közeljövőben változhatnak.

A mikrobiom kutatása és annak megértése egyre fontosabbá válik az orvostudományban és a biológiai kutatásokban, mivel segíthet a betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint az egészséges életmódhoz való tanácsok kidolgozásában. Ennek a megértésnek az előre lepésében vállalt szerepet ez a Szakmai nap is.  

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász,
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • Reflux
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvos Úr! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Most Enzimix 5 kapszulát szedtem pár napig, hátha enzimhiányom lenne, de semmit nem ér. Beszéltem a gasztroenterológusommal, szerinte még meg lehetne próbálni a keményítő terheléses vizsgálatot, más ötlete nincs. Ez előre vinne minket? Mert nem fogyok, sőt hízok piciket. Este ehetek cukrot, mégse okoz bajt. Lenne Önnek ötlete? Szedjek laktáz enzimet? De az Enzimix 5-ben van. Köszönöm! Köszönettel! Dávid Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Zsolt,

Azt gondolom, hogy tényleg nagyon szépen ki van vizsgálva, és látom sok terápiás próbálkozás is történt.
Mivel leírása alapján ebéd után jelentkezik panasza, mégis csak étkezéssel van összefüggésbe. Át kell gondolni, hogy ebédre mit fogyaszt, de tudnia kell, hogy bizonyos betegségek esetén, akár étkezés után órákkal is lehet panasza, tehát lehet, hogy a reggelivel van gond.
Mivel komplex az Ön problémája, így levélben nehéz jó szakmai döntést hozni. Személyes konzultáció során tudnék csak felelősségteljes javaslatot és segítséget nyújtani.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló ellátás

Mindenki kedves volt, most különösen a koronavírus járvány miatti bizonytalanság idején ez talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen. A Doktornő szakszerűen kezelte a problémámat és úgy érzem el tudok indulkni a gyógyulás útján! Örülök neki, hogy eljöttem Önökhöz a járvány ellenére.

További vélemények

Hírek

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.

További részletek
Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK