Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.11.17 15:02

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

Felkészülés a terhességre

A terhesség időszakában a szénanáthás tünetek, a hormonális hatás miatt rendszerint erősödnek. Emellett sokat számít az is, hogy miként alakul az időjárás a babavárás hónapjaiban. Az elhúzódó esőzés, a hirtelen felmelegedés vagy szeles időszakok is befolyásolják az aktuális pollenhelyzetet és így a szénanáthás tünetek erősségét is.

 

Babavárás allergiával, szénanátha kezelése terhesség alatt.Ha valaki pollenallergiás és babát tervez, jobb előre felkészülnie a szénanátha kezelésére. Dr. Moric Krisztina a gyermeket tervező pácienseinek ezért első körben az allergén immunterápiát ajánlja. A kezelést terhesség alatt nem lehet megkezdeni, de a már folyamatban lévő kezelést folytatni lehet, így ha valaki a jövő évben tervez babát, számára ez jó választás lehet.

 

Az allergén immunterápia 3-5 éven át tart, a kezelés az immunrendszert hozzászoktatja az allergénhez, így nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra is hat. Hatása már az első évben érezhető, jelentősen, akár 80 százalékkal csökkenti a tüneteket, így akár a szokásos tüneti szerek – antihisztamin, szteroid orrspray – alkalmazására sincs szükség, már az első évtől kezdődően sem. A kezelés hatása 10-12 évig tart. A kezdés időpontjára figyelni kell, a pollenszezon előtt 2-3 hónappal már szedni kell a készítményt, így parlagfű allergiásoknak például legkésőbb jövő májusban.

Antihisztamin, szteroid orrspray

Allergiásként azért is fontos felkészülni a terhesség alatti szénanáthás tünetek kezelésére, mert a korábban bevált antihisztamin tabletta és orrspray ebben az időszakban nem szedhető. Az antihisztamin teratogén hatású. A hagyományos készítmények közül a babavárás időszakában, leginkább csak a 3. trimeszterben, legfeljebb szteroid orrspray-t és a szemtünetek ellen szemcseppet használhat, de csakis az allergológussal és nőgyógyásszal egyeztetve!

Orrmosás

Természetes megoldás a szénanáthás tünetek ellen a sós vizes orrmosás. Mellékhatások nélkül, akár naponta többször is végezhető. Segítségével eltávolíthatjuk az orrnyálkahártyáról a napközben odatapadt polleneket, így jelentősen csökkenteni tudjuk az allergiás tünetek erősségét. Az orrmosáshoz erre a célra készült eszközt tudunk beszerezni patikából és a mellékelt port vízben feloldva fiziológiás sóoldattal tudjuk végezni az orrmosást.

Természetes megoldások allergia ellen

A természet patikáját is segítségül hívhatjuk, de a babavárás időszakában körültekintőnek kell lennünk az egyes hatóanyagok megválasztásával. Alkalmazásuk előtt ezért minden esetben egyeztessünk allergológusunkkal! Természetes antihisztamin hatású a csalán, a hagymában, almába, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és citrusfélékben is megtalálható quercetin, az ananászban is előforduló vegyület, a bromelain és a papsajt is.

 

A babavárás időszakában a szokásainkkal is jelentősen csökkenteni tudjuk a szénanáthás tünetek erősségét. Az esténkénti hajmosás, a szabadban való teregetés kerülése, vagy a szellőztetés időpontjának megválasztása mind olyan allergia elleni praktikák, amelyek segítségével gyógyszerek nélkül is jobb lehet a közérzetünk kismamaként a pollenszezonban.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK