Az őszi és a téli születésűeknél magasabb az allergia kockázata?

Az őszi és a téli születésűeknél magasabb az allergia kockázata?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2017.12.08 11:04
Az Egyesült Államokban a több mint 50 millió embert érintő, különböző allergiás kórképek a hatodik helyet foglalják el a krónikus betegségek listáján. A kutatók évek óta keresik a betegség kialakulásának okait, és megelőzésének lehetőségeit. Egy friss vizsgálat alapján tűnik, hogy fontos tényező lehet a születés ideje is.

Az allergiás betegek száma az 1950-es évektől kezdődően folyamatos emelkedést mutat, ám kétségtelen, hogy az utóbbi 20 évben drasztikus növekedés figyelhető meg nem csak az Államokban, hanem világszerte– mondta el dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Jelenleg a hazai lakosság egyharmada érintett az allergiás betegség valamilyen formájától, a prognózisok szerint ez a szám tovább emelkedik majd a következő években is.

Egy korábbi, 2015-ös kutatás már összefüggést állított fel 55 betegség kialakulása és a születés időpontja közt. A Journal of the American Medical Informatics Association közlése szerint is az őszi és a téli hónapokban születettek betegesebbek, a tavaszi és nyári születésűekhez képest. A légúti betegségek közül az asztma a szeptemberben, az akut bronchitisz pedig a novemberben világra jötteket veszélyezteti inkább. Az Allergy folyóiratban most megjelent vizsgálat is hasonló eredményre jutott, az allergiás betegségek vonatkozásában. A DNS-metilációt 367 résztvevőnél, teljes vér epigenom-szintű vizsgálattal feltérképező kutatás szerint, ekcéma jóval gyakrabban fordul elő az őszi születésűek körében, mint a tavasziaknál.

A kutatók azonban nem javasolják, hogy a gyermeket vállaló párok, mintegy egészség-horoszkópként a születés várható időpontjához igazítsák a fogantatás időpontját. További vizsgálatok szükségesek az összefüggések megértéséhez, illetve annak feltérképezéséhez, hogy az azonos évszakok, akár évenként is igen eltérő időjárása, miként befolyásolhatja a betegségek későbbi megjelenését.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az allergiás betegség kialakulásával kapcsolatban már több teória is született. Ismerjük a higiéne-hipotézist, miszerint a túlzott tisztaság miatt nem tud megfelelően fejlődni az immunrendszer, és ezért leszünk egyre többen allergiásak. Több kutatás első helyen említi az anyatejes táplálás prevenciós szerepét. Azt is tudjuk, hogy a légszennyezettség és a magas allergénterhelés a korai években – penészes, poratkás gyerekszoba - is egy olyan tényező, amely elősegítheti a tünetek megjelenését, ám ez ideáig úgy tűnik, hogy a főszerepet mégis családi örökségünk játssza. „Egy allergiás szülő esetén 30, két allergiás szülő esetén már közel 80 százalék az esélye annak, hogy a gyermek is allergiás lesz. A gyermek azonban nem magát a betegséget, hanem a hajlamot örökli, ezért fontos a környezeti tényezők szerepe.”

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves fiamnak évek óta van hátsó garatfali lecsorgása,a téli hónapokban sokat szokott köhögni,ha elmúlik a száraz köhögése,akkor is utána marad egy olyan probléma,hogy evés után csiláló érzést érez a torkában,és ezért köhögnie kell. 1 éve Pécsen kivették az orrmanduláját,mert azt mondták,hogy attól van,de a váladékcsorgás sem szünt meg, és Karácsonykor volt egy arcüreggyulladás és torokfájásos problémája, és azóta még mindig van köhögése evés után.Pár éve allergiát állapítottak meg nála háziporra,fűfélékre,késői virágzású fákra.Tejre és tejfehérjére kettest hozott ki a vérvétel,de a vizsgálatot kérő orvos nem tudta értelmezni,hogy ez most mennyire erős,ezért nem is tanácsolt semmit sem.Azóta laktózmentes termékeket vásárolok és próbáljuk a legkevesebb tejterméket fogyasztani.A háziorvosa szerint lehet,hogy refluxos,de a tükrözéstől elzárkózik,és a műtétet végző orr-fül gégész orvosa is azt mondta,hogy ez nem reflux.Teljesen tanácstalan vagyok,kérem adjanak tanácsot:Tisztelettel:Pál Tiborné

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Pál Tiborné !

A táplálékallergia felnőttkorban ritka, általában gyermekkorban alakul ki.

A savas reflux nem kizárt, ennek következtében is kialakulhat az orrmandula túltengése. Ha a kiváltó ok megmarad, az orrmandula a jól elvégzett műtét után is visszanőhet .
Étkezéssel összefüggő orrfolyást okozhat a hisztamin túlérzékenység, ez vérből végzett vizsgálattal igazolható.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciensorientált

Dr. Augusztinovicz Mónika fôorvosnõ kiemelkedôen páciensorientált, kiváló szakember, alapos, törôdô és humánus. A recepciós hölgyek kedvesek, segítôkészek és közvetlenek.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK