A hozzátáplálással kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket előző cikkünkben összefoglaltuk.
Most arról kérdeztük dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát, hogy milyen tünetek jelezhetik, ha az új ízekkel való találkozás kapcsán allergiás reakció lép fel a kicsinél.
Fontos figyelni nemcsak a korai – étkezést követő fél órán belül megjelenő – tünetekre, hanem az órákkal vagy napokkal később kialakuló allergiás reakcióra is!
Bárki lehet allergiás, a kialakulásának azonban nagyobb az esélye azokban a családokban, ahol többen is allergiásak.
Az allergiára való hajlam öröklődik.
Azoknál a gyerekeknél, ahol az egyik szülő allergiás, 30% körüli az allergia kialakulásának esélye.
A kockázat megnő, ha mindkét szülő allergiás, ilyenkor 70% eséllyel jelenik meg a betegség valamilyen formában a gyermeknél is.
„Az allergia kialakulását csecsemőknél gyakran jelzik bőrtünetek: ekcéma vagy csalánkiütés. A másik jellegzetes tünet a hasi panaszok: puffadás, hasmenés, véres széklet és esetleg reflux-szerű tünetek.”
Fontos tisztázni, hogy ha a szülő parlagfűre allergiás, az nem azt jelenti, hogy a csecsemő is tüsszögni kezd majd augusztus közepétől, a növény virágzásának időszakában.
A gyermek csupán a hajlamot örökli, nála az allergia már bármilyen formában megjelenhet.
„Az allergiás menetelés azt jelzi, hogy a betegség a különböző életkorokban más és más típusú tünetek formájában jelentkezhet. Az allergiára hajlamos csecsemőnél ekcéma vagy nagyon száraz bőr okoz panaszt, majd később ételallergiás tünetei, hasi panaszok is jelentkeznek. Kisiskolás korban asztmás tünetek, később szénanátha formájában jelenhet meg az allergiás hajlam.”
Gyakorlatilag a születés pillanatától bármikor.
Az allergén fehérjék az anyatejjel is átjutnak a kicsi szervezetébe, tápszeres babáknál pedig a tehéntej-alapú készítmények miatt jelentkezhetnek az első allergiás tünetek.
A tejen kívül gyakran okoz még allergiás tüneteket a tojás, szója, búza és a földimogyoró is.
A Brit Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Brit Dietetikusok Szövetsége által közösen kiadott tájékoztató arra figyelmeztet, hogy az allergiás tüneteknek két formája létezik: korai és kései reakciók is előfordulhatnak.
A korai (azonnali) allergiás tünetek IgE (egy antitest, amit az immunrendszer az allergén ellen termel) alapúak. Átlagosan 30 perccel az allergén étel elfogyasztását követően lépnek fel a tünetek:
- az ajkak, az arc és a szemek duzzadtak, ödémásak
- testszerte viszkető csalánkiütés jelentkezhet
- görcsös hasi fájdalom, hányás is előfordulhat.
A korai allergiás reakció legsúlyosabb, életveszélyes következménye az anafilaxiás sokk, mely jelentkezhet öedemás nyelv megduzzanat, nehézlégzés, köhögés, vérnyomáscsökkenéssel és ájulás képében.
A kései, nem-IgE-mediált allergiás reakciók órákkal vagy napokkal az allergén étel elfogyasztását követően jelentkezhetnek. Jellemző tünetei:
- hasfájás, hányinger, hányás és reflux
- bőrtünetek: vörös, viszkető foltok, fokozódó ekcéma
- gyakori – napi 6-8 alkalommal – széklet - egyéntől függően ennek ellenkezője, székrekedés – heti 2 alkalom vagy kevesebb - is előfordulhat.
A korai allergiás reakciók legnagyobb veszélye, hogy az elfogyasztott allergén miatt a gyermeknél anafilaxia jelentkezik.
A kései allergiás reakciók esetében ugyan ez a veszély nem áll fenn, ám pont az „enyhébb” tünetei miatt előfordulhat, hogy csak hosszabb idő után kerül felismerésre, a gyermeknél emiatt növekedés- és fejlődés terén elmaradás mutatkozhat.
Hozzátáplálásról szóló cikksorozatunk következő része: Mikor vezessünk be gyakori allergéneket az allergiára hajlamos gyermekek étrendjébe?
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt |
Bejelentkezés: |
Budai AllergiaKözpont+36 30 236 91 39 |
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekKeveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.