Asztmás vagyok és pozitív lett a PCR tesztem, mit tegyek?

Asztmás vagyok és pozitív lett a PCR tesztem, mit tegyek?

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2020.11.16 18:00

A krónikus légúti betegségben szenvedők körében magasabb a kockázata, hogy a koronavírus-fertőzés súlyosabb lefolyású lehet. Emiatt az asztmás betegeknek fokozottan kell ügyelniük, ha a fertőzés beigazolódik. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mit tanácsol, mire figyeljenek a betegek.

A nem megfelelően kezelt asztma rizikófaktor

Jelenlegi tudásunk alapján a koronavírus fertőzés elsősorban a súlyos vagy a nem megfelelően kezelt asztmás betegek esetében jelent fokozott kockázatot. Emiatt elsődleges, hogy az asztma legyen jól kontrollált, a beteg az előírt dózisban szedje a gyógyszereit – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

 

A jól kontrollált asztma azt jelenti, hogy a gyógykezelés úgy van beállítva, hogy a beteg gyakorlatilag tünetmentes, nem használja heti egy-két alkalomnál többször a rohamoldó készüléket, a fenntartó terápia hatékonyan kezeli a légutak gyulladását.

A kezelés módosítására lehet szükség

Koronavírus fertőzés esetén asztma kontroll távkonzultációban.Önmagában a fokozott stressz miatt is erősödhetnek az asztmás tünetek. Ez pedig a járványhelyzet kapcsán mindannyiunk életében jelen van, de a pozitív PCR teszt miatt még fokozottabb lehet. Ha tehát asztmás tüneteink vannak, mellkasi szorító érzés, légszomj, köhögési rohamok jelentkeznek, és a korábban jól beállított kezelés mellett is gyakrabban kell használnunk a rohamoldót, mindenképp konzultáljunk tüdőgyógyásszal, mert a kezelés módosítására lehet szükség.

A légúti fertőzés miatt is romolhat az asztma

Az asztma szempontjából mindig kritikus az őszi és a téli időszak, ugyanis a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat, fulladást az ezekben a hónapokban gyakori légúti fertőzések is okozhatják. Amennyiben koronavírus fertőzés igazolódik, vagyis pozitív PCR teszt kapcsán szintén fontos tüdőgyógyásszal konzultálni, mert ahhoz, hogy az asztma a fertőzés esetén is jól kontrollált legyen, a kezelésen valószínűleg változtatni kell.

Otthoni légzésfunkció és távkonzultáció

Sok esetben okoz problémát annak eldöntése, hogy az erősödő tünetek a légúti fertőzés következményei, vagy az asztma súlyosbodását is jelzik. Ilyenkor is hasznos az otthoni légzésfunkciós eszköz, melynek segítségével pontosan mérni lehet, hogy a légutak, hörgők beszűkülése milyen mértékű. A beteg ilyen esetben a mért értékhez tartozó tennivalókat kikeresi a tüdőgyógyásszal előzetesen egyeztetett asztma akciótervből, és követi az ott leírt utasításokat.

 

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy asztma akciótervvel ajánlott minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie, azonban ha bizonytalanok vagyunk, akkor a jelenlegi helyzetben használjuk a távkonzultáció nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztma kezelés gyors módosítására.

Mikor hívjon mentőt?

A kezelés ellenére fokozódó nehézlégzés, erősödő köhögés, magas láz a fertőzés súlyosbodásának jele lehet. Ha hirtelen romlanak a panaszai, egyre rosszabbul érzi magát, ne a kezelőorvosát keresse, hanem hívjon mentőt! Ilyen esetben ugyanis kórházi ellátásra van szüksége, amit COVID osztályon tudnak biztosítani.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Kedves Eveklin!



Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiemelkedő segítség

Maximálisan elégedett vagyok a doktornővel és a szakmai tudásával. Emellett kiemelném a recepció által nyújtott kiemelkedő segítséget. Nagyon megnyutató volt látni, hogy az intézmény fokozottan betartja a higiénia előírásokat így a koronavírus idején.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK