Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2018.11.28 11:16

A fűtési szezon kezdetével gyakori panasz, hogy a településeket maró füsttel árasztják el a kémények. Ennek kapcsán sokan légúti panaszoktól, belégzésnél égő érzéshez hasonló tünetektől , köhögéstől szenvednek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha ilyen tüneteink jelentkeznek.

Fűtési szezon vagy füstszezon?

Szélcsendes, ködös, párás időben télen gyakori látvány a településeket körül ölelő füstfelhő. A hömpölygő füstölgő kémény, légszennyezésfüst mellett a környéken általában elviselhetetlen szag is terjeng. A probléma rendszerint abból adódik, hogy a hatályos jogszabályban szereplő tüzelőanyagok, papír és kezeletlen fa mellett sokan tiltott tüzelőanyagokat égetnek és/vagy rossz tüzelési technikát használnak. Ezzel pedig nemcsak a környezetet szennyezik, de rákkeltő és légúti irritációt okozó anyagokat is nagy mennyiségben a levegőbe juttatnak. A helyzet több településen évek óta tarthatatlan, s habár a hosszú távú következményeit talán még nem látjuk, ám a rövid távú hatásai már észlelhetők.

A rossz levegőminőség számos betegség forrása

A szennyezett levegőben lévő szállópor szemcsék irritálják a légutakat, emiatt sokkal több a köhögéses panasz és gyakrabban kaphatunk el légúti fertőzéseket. A légszennyezettség negatív egészségügyi hatásai a kisgyermekeket és a krónikus légúti betegséggel – mint a COPD vagy asztma – élőket még inkább veszélyeztetik. Ha valaki szennyezett levegőjű környéken él és mellette dohányzik is, akkor esetében még magasabb a COPD, tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Fulladás, nehézlégzés 

A légszennyezettség akkor is okozhat kellemetlen panaszokat, ha nincs ismert krónikus vagy egyéb légúti betegségünk. A füstgázban lebegő részecskék, a légutakat irritáló káros anyagok okozhatnak az arra érzékenyeknél légúti tüneteket.

"Nem szabad bagatellizálni, ha úgy érzi, hogy fűtési szezonban nehezebben kap levegőt, az orron vagy szájon át történő belégzését égő érzés kíséri. Jellemző, hogy az érintettek az egyéb szagokra, illatokra – például festék, dezodor, mosószer - is fokozottan érzékenyek." 

Ez nem allergia, hanem a nyálkahártya fokozott reakciója, melynek hátterében a nyálkahártya gyulladása is állhat. A légúti allergiás betegeknél ez a nem allergén eredetű fokozott légúti érzékenység szintén gyakran fennáll, ami nem allergiás szezonban is hasonló panaszt okoz. Az ilyen tüneteket fontos komolyan venni, mert a tartósan fennálló nyálkahártya gyulladás akár asztma kialakulásához is vezethet, valamint légúti allergiás betegség megjelenésében is szerepet játszik.

BEJELENTKEZÉS 

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

jó napot
érdeklődni szeretnék.apro pont szerű kiütések jelentek meg rajtam es a páromon.ami viszket egy 10-15percig utánna már nem.de a helye ott marad.van egy 10 éves lanyunk akin nincs ilyen tünet.imkabb a labfejen es a labszaron vannak. de nekem a karomon is jott elo mar .
nem tudjuk mi lehet az ok.esetleg tudna segíteni?

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Kérdező

A pontos diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a beteg vizsgálata. Enélkül sajnos további kezelést sem tudok javasolni.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi, kedves

Dr. Potecz Györgyi doktornőnél voltam asztma-vizsgálaton. A doktornő szakmailag rendkívül profi és emberileg nagyon kedves volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK