Allergiás, náthás vagy csak túl sok epret evett?

Allergiás, náthás vagy csak túl sok epret evett?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2017.12.05 10:21
Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig érdemes ezt is megfigyelni. Hisztamin intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.

Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig érdemes ezt is megfigyelni. Hisztamin intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.

Tüsszögés az epertől

Allergiás, náthás vagy csak túl sok epret evett?Nyári náthát a nem megfelelően beállított klíma, túl hideg üdítők fogyasztása is okozhat, de a tünetek pollenallergiát is jelezhetnek. Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszaink vannak, akkor nagy valószínűséggel ez utóbbival van dolgunk: május végén-június elején elsősorban a pázsifűfélék okoznak panaszt, ám ez változó, hiszen az időjárás függvényében egyes növények virágzása eltolódhat, vagy korábban is kezdődhet – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. A légúti panaszok kapcsán azonban kiváltó tényezőként a szezonális gyümölcsök fogyasztását sem szabad figyelmen kívül hagyni: hisztamin intolerancia esetén náthás tüneteket okozhat az eper fogyasztása is.

Mi a hisztamin intolerancia?

Bizonyos ételek hisztamin tartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Ha a szervezetünkben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen, akkor a hisztamin intoleranciás beteg, ha ezeket az ételeket elfogyasztja, kellemetlen tünetek megjelenését fogja tapasztalni: a légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás, gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek: kiütések, bőrpír, de fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.

Hogyan deríthetjük ki, mi okozza a tüneteket?

Hisztamin intolerancia esetén az eper mellett tüneteket okozhat többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok (különösen a vörösbor) a csokoládé, paradicsom és a hal fogyasztása is. A tünetek erőssége attól is függ, hogy esetünkben milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez ugyanis egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb. Az azonban biztos, hogy a tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni, amiben feljegyezzük, hogy milyen ételek után milyen tüneteket tapasztaltunk.

A diagnózis vérvizsgálattal történik, ez alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO-enzim szintjét. A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO-enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt 1-2 órával javasolt bevenni.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Mezei Györgyi

Dr. Mezei Györgyi

gyermek tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Macska szőr allergiám van, de egyes macskáknál nem mutatkozott azon 2-3 óra alatt amíg azonos légtérben voltam. Így lett itthon macskánk, az első 2 napban nem is volt gond, ám utána kezdődtek a tünetek. Tüsszögés, köhögés, szem viszketés, és a legrosszabb az esti fulladás. Interneten utána olvastunk, hogy 2-3 hónap alatt adott esetben elmúlhat. Gyógyszert semmiképpen sem akarok szedni, viszont a feleségem talált egy Allergicum urto nevű állítólag gyógynövényes szert amit napjában kétszer vízzel keverve teljes mértékben megszüntette a tüneteket. Viszont most hogy a 3. hónap lejár elkezdtem csak napi egyre csökkenteni a gyógynövényes szer napi adagját. 3 nap után már köhögök, fulladok.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Lát arra esélyt, hogy nekem valaha is elmúlik az allergiám? Illetve nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha sok éven keresztül bárki is rendszeresen szedne ilyen gyógynövényes szert, hogy akkor az az évek után is hatna. Milyen megoldást tudna ajánlani? Én nem szeretném semmiféle szert szedni (sem gyógyszert, sem gyógynövényt). Az jutott eszembe, hogy attól, hogy én azt a gyógynövényes szert szedem, attól még a szervezetemet irritálja a macska szőr, csak a tünet nem mutatkozik, azaz nem a probléma gyökerét szüntetem meg vele. Ez mennyire lehet valós? Amúgy tudna bármiféle "kárt", szövődményt okozni egy ilyen allergia az embernél? Ha igen akkor miket?

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: András


Dr. Potecz Györgyi
Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Simon András!

Ha Önnek ismerten macskaszőr allergiája van, csak ettől vannak tünetei és tartósan kezelést sem szeretne alkalmazni, akkor a legjobb megoldás, ha nem tart macskát.
Másik oki megoldási lehetőség a specifikus immunterápia, ami macskaszőr standardizált allergen kivonattal történő minimum 3 éves, folyamatos kezelést jelent. Ezzel nagy valószínűséggel tartósan megszüntethető vagy csökkenthető a macskaszőr allergia.
Másik kérdésére válaszolva: igen, az allergia tud tartós kárt okozni, főleg, ha asztmát is okoz. Ez a légutak nyálkahártyájának folyamatos gyulladását, légzésfunkciós beszűkülését, hosszabb távon kezelés nélkül a nyálkahártya átépülését okozza.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
Tüdőgyógyász, allergologus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK