A nikkel allergia tünetei nemcsak akkor jelentkezhetnek, ha a bőrünk valamilyen nikkel tartalmú tárggyal – például övcsattal, fülbevalóval – érintkezik, hanem bizonyos ételek fogyasztása miatt is. A nyár ebből a szempontból fokozott kockázatot jelent, ugyanis a halak, a tenger gyümölcsei és számos szezonális gyümölcs nikkeltartalma is magas.
A nikkel allergia tünetei nemcsak akkor jelentkezhetnek, ha a bőrünk valamilyen nikkel tartalmú tárggyal – például övcsattal, fülbevalóval – érintkezik, hanem bizonyos ételek fogyasztása miatt is. A nyár ebből a szempontból fokozott kockázatot jelent, ugyanis a halak, a tenger gyümölcsei és számos szezonális gyümölcs nikkeltartalma is magas.
A nikkel allergia ismertebb formája valóban érintkezés útján okoz tüneteket. Az érintett hölgyek – mert ők vannak többségben, a nők közel 30 százalékánál jelentkeznek ilyen panaszok – jól ismerik a nikkel tartalmú fülbevaló, vagy nyaklánc viselése közben jelentkező égő, viszkető érzést, az ékszer levételét követően is megmaradó kiütéseket, bőrpírt. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik egy másik típus is, melynek jellegzetessége, hogy az elfogyasztott ételek nikkeltartalma vált ki kellemetlen tüneteket.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
A makacs ekcémás tünetek kapcsán érdemes erre is gondolni, de általános rosszullétet, fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet is okozhat a nikkel allergia szindróma néven ismert tünetegyüttes. Ha az étkezések után gyakran jelentkezik puffadás, hányinger, hányás, hasmenés vagy épp székrekedés, akkor is érdemes megfigyelni, hogy milyen ételeket fogyasztottunk, melyek összefügghetnek a rosszulléttel.
Nincs szerencsés helyzetben, aki a felsorolt tüneteket tapasztalja, miközben ügyel az egészségére és emiatt rendszeresen fogyaszt teljes kiőrlésű liszttel készült ételeket, zabot, árpából, szójából készült termékeket, ezek nikkel tartalma ugyanis kifejezetten magas. A nyári zöldségek és gyümölcsök között is sok olyat találunk, amik a nikkel allergiásoknak gondot okozhatnak, ilyen a sárgabarack, cseresznye, sárgadinnye, brokkoli, hagyma, spenót, paradicsom és karfiol is, de az édes ízek és olajos magvak kedvelői sincsenek biztonságban, ugyanis a csokoládé (kakaó) a dió és a mandula nikkel tartalma is magas. Tengerparti nyaralás alatt előszeretettel választjuk a helyi konyha jellegzetes fogásait, halakat és tengeri herkentyűket. Sajnos azonban nikkel allergiásoknál ezek is kellemetlen tüneteket okozhatnak: a lazac, tőkehal, polip, osztriga, homár és tintahal is sok nikkelt tartalmaznak.
Ha a betegnél felmerül ennek gyanúja, akkor egy alapos beszélgetés, tüneteinek kikérdezése után általában epicutan tesztet végzünk. Ennek során a hát bőrére visszük fel az allergént, majd ezt a bőrre ragasztott tapaszokkal rögzítjük, így tudjuk vizsgálni a fémallergiát. Pozitív eredmény esetén az allergénnel történt érintkezés helyén bőrpír látható – magyarázza dr. Balogh Katalin. A nikkel allergia szindróma diagnózisához igazolni kell az összefüggést a bevitt táplálék nikkel tartalma és a tünetek jelentkezése közt. Ebben nyújt segítséget a táplálkozási napló vezetése, melyben a beteg rögzíti, hogy mit tapasztalt, amikor fogyasztott, és amikor nem fogyasztott nikkel tartalmú ételeket.
„Kivizsgálásra azért is szükség van, hogy egyértelműen meghatározzuk, mi okozza a panaszokat. Hasonló tüneteket több más betegség is okozhat. Egyre gyakoribbak a különböző ételallergiák, ételérzékenység is, a szükségtelen diétás megszorítások elkerüléséhez fontos tudni, hogy pontosan melyik az az élelmiszer, amit a betegnek mellőznie kell.”
Vélemények dr. Balogh Katalinról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekElső alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom!
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.