Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.04.20 18:54

Nem megy el időnk az utazással, otthonunk kényelméből konzultálhatunk orvosunkkal és a koronavírus-fertőzés kockázatától sem kell tartanunk – ezek miatt különösen népszerű a távorvoslás az elmúlt időszakban. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a milyen ügyekben konzultálhatunk a távolból is allergológusunkal és melyek a távkonzultáció korlátai.

Ilyen problémák nem igényelnek személyes találkozást

  • Kérdéseink merülnek fel a szedett gyógyszerekkel, esetleg – sürgősségi ellátást nem igénylő - mellékhatásokkal kapcsolatban.
  • Nem súlyos, nem azonnali ellátást igénylő új tünetünk jelentkezik.
  • A közeljövőben elfogynak a gyógyszereink, receptet szeretnénk íratni.
  • Rutin konzultáció az orvosunkkal. Korábban beállított gyógykezelés átbeszélése, a terápia nyomonkövetése.

A távorvoslás nem jó választás az alábbi esetekben

  • Sürgősségi ellátást igénylő allergiás tünetek, mint az életveszélyes anafilaxia esetén.
  • Még nem diagnosztizált kórképek kezelése. Az első találkozás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszerekről. Ezt követően allergiás betegségek esetén a tünetektől függően szükség lehet vérvizsgálat, vagy epicutan teszt elvégzésére, erre csak a rendelőben van lehetőség.

Távorvoslás – közel 100%-os elégedettség

Távorvoslás az allergia kezelésében.Egy 2020-as kutatás felmérte, hogy mennyire elégedettek a távorvoslást választó allergiás betegek. 93% „jó”-ként, vagy „nagyon jó”-ként értékelte, az orvosok pedig kiemelték, hogy a járványhelyzeten túl is jelentős szerepe lehet a jövőben a távorvoslásnak, a távolságok áthidalásában. Problémát az orvosok 43%-a jelzett, mely a fizikális vizsgálatok hiányára vonatkozott, illetve ha a nem megfelelő technikai háttér, például gyenge wifi akadályozta a gördülékeny kommunikációt.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergia kezelését a járvány időszakában sem szabad elhanyagolni. Az allergiás orrnyálkahártya védekezőképessége ugyanis elmaradhat az egészségesekhez képest. Allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, emiatt fogékonyabb lehet a fertőzésekre. A kezeléssel nemcsak a saját, hanem a környezetében élők egészségét is védi, hiszen, ha esetlegesen vírusfertőzött az allergiás beteg, a szénanáthával járó gyakori tüsszögés miatt még inkább terjesztheti a vírust.

 

Aki tehát tudja magáról, hogy allergiás, ne várja meg, míg a tünetei jelentkeznek! Az allergén növény pollenszórása előtt keresse fel akár távkonzultációban, akár személyesen kezelőorvosát, hogy a szükséges recepteket beszerezhesse.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

A méh- és darázscsípések után jelentkező nagy kiterjedésű, hevesen viszkető duzzanatok miatt sokan hiszik azt, hogy allergiásak a hártyásszárnyúak csípésére. Valójában azonban csak nagyon keveseknek van rovarméreg allergiája. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén kell allergológiai kivizsgálást kérnünk.

További részletek
A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK