Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.05.11 19:48

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

Széles a választék

Ha a patikák polcait nézzük, vagy a webshopok kínálatát böngésszük, feltűnik, hogy igen széles a választék orrspray terén. Náthás, orrfolyós, orrdugulásos vagy épp szénanáthás beteg legyen a talpán, aki az expressz, normál, mentolos, ápoló hatású és még sorolhatnánk milyen extrákkal ellátott termékekből megtalálja a megfelelőt. Egyszerűbb esetekben a patikus segíthet, ám – különösen szénanátha esetén – kivizsgálás nélkül nehéz megállapítani, hogy melyik lesz az a készítmény, amelyiktől fellélegezhetünk.

Érösszehúzó orrspray

Allergia orrspray az allergiás tünetek ellen.Az orrsprayk három nagyobb csoportját különböztetjük meg, ezeket használjuk a leggyakrabban – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az érösszehúzó, vagy nyálkahártya lohasztó néven is ismert orrsprayk nátha esetén tesznek jó szolgálatot. Az orrnyálkahártya ereit húzzák össze, így enyhítik az orrdugulást, egyéb tünetekre – tüsszögésre, orrfolyásra – nem hatnak. Ilyen esetben allergia orrspray használata javasolt.

Antihisztamin tartalmú orrspray

Az allergia orrsprayk közül megkülönböztetjük az antihisztamin tartalmút és a kortikoszteroid, vagyis szteroid orrsprayt. Az antihisztamin a szervezetben az allergiás reakció során felszabaduló hisztamin ellen hat, az antihisztamin tartalmú orrspray közvetlenül az orrnyálkahártyán fejti ki hatását. Nagyon hasznos segítői a legtöbb szénanáthás tünet – tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés - kezelésének, azonban az orrdugulásra nem hatnak. Ilyen panasz esetén szteroid orrsprayre van szükség.

Szteroid orrspray

A korikoszteroid, vagy szteroid vényköteles orrsprayk az orrnyálkahártya gyulladását csökkentik, ezáltal tartósan enyhítik az orrdugulás tüneteit. A szteroid tartalmától nem kell tartani, mert helyileg, az orrnyálkahártyáról szívódik fel, nem kerül olyan mennyiség a szervezetbe, mint a szájon át szedett szteroidok esetében. Fontos megjegyezni, hogy ugyan az érösszehúzó orrspray is jó orrdugulásra, és recept nélkül beszerezhető, ám csak a megadott ideig – általában 5-7 napig – szabad használni. Ennél hosszabb idő alatt szövődményeket, orrcsepp-függőséget okozhat, az orrnyálkahártyát károsítja. A szteroid orrspray esetében ettől nem kell tartani, allergiaszezonban hónapokon át biztonsággal használható.

A legjobb allergia orrspray

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a legjobb termék mindig az, ami hatékonyan szünteti meg a beteg panaszait és hosszútávon is biztonsággal alkalmazható. A legtöbb esetben ez nem csak egy készítményt, hanem több kombinációját jelenti.

 

Érösszehúzó orrsprayt például bizonyos esetekben, meghatározott ideig ajánlott lehet használni kortikoszteroid kúra előtt, hogy kellően lelohassza az orrnyálkahártyát, hogy a szteroid orrspray hatóanyaga eljusson a megfelelő helyre. Gyakran antihisztamin készítménnyel kombinálva alkalmazzák a szteroid orrsprayt, mert így hatásosabb. Attól függően, hogy a tüsszögés, az orrdugulás, orrfolyás vagy orrviszketés a fő panasz, a számunkra ideális allergia orrspray kiválasztását tüneteink és a vizsgálati eredmények alapján allergológus tudja felírni.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK