Természetes gyógymódokkal kiegészíthetjük a hagyományos allergiakezelést. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mire figyeljünk ezzel kapcsolatban, és hogyan védekezhetünk allergia ellen természetesen.
A csalántea jó választás, ha szeretnénk allergia ellen természetesen védekezni, a Planta Medica korábbi kutatása szerint is. A résztvevők 58 százaléka számolt be tünetei enyhüléséről napi 300mg fagyasztott- szárított csalán fogyasztásával, 48 százalék pedig jobb hatást érzett, mint a placeboval.
A quercetin egy antioxidáns, amely megtalálható a hagymában, az almába, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és a citrusfélékben. Mivel többek között gátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ezért a quercetint allergiaellenes hatása miatt gyógyszerekben és táplálékkiegészítőkben is használják. Az antioxidánsok hatékonyan csökkentik az allergiás orrdugulást is – derült ki egy másik tanulmányból. A 6 héten keresztül, a szteroid orrspray mellett A-, C-, E- vitamint és szelént szedő csoport tagjai sokkal kedvezőbb javulásról számoltak be az allergiás orrtünetek terén, mint a csak orrspray-t használó, de allergia ellen vitamint nem szedő személyek.
Jelentős B- és C-vitaminforrás, de nem csak ezért szeretjük az ananászt. Allergiások számára a gyümölcs bromelain tartalma hoz enyhülést. Ez az enzim ugyanis gyulladáscsökkentő hatásánál fogva képes enyhíteni az allergiás tüneteket. A bromelain az ananászban leggyakrabban előforduló vegyület, de táplálékkiegészítő formában is megtalálható. Kutatások szerint naponta háromszor 400–500 mg szedése, hatékony a légzési zavarok és az allergiás gyulladások kezelésében.
A csalán mellett papsajtot is érdemes fogyasztani, ha allergia ellen természetesen védekezünk. Ezt állítja az a tanulmány, amely a gyógynövények hatását a szénanátha kezelésében vizsgáló, 16 kutatás eredményét összegezte. Fogyasztása hatékony lehet a migrénes rohamok intenzitásának és gyakoriságának csökkentésében és az allergia nazális tüneteinek kezelésében is. Olajkivonatként vagy pirula formájában is beszerezhető.
Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy az allergia természetes kezelése előtt kérjük allergológus tanácsát. Várandósság alatt előtérbe kerülnek a természetes kezelési módok, ám fontos szem előtt tartani, hogy terhesség és szoptatás alatt bizonyos hatóanyagok és gyógynövények nem, vagy csak körültekintéssel fogyaszthatók. Az egyéb meglévő betegségekről és rendszeresen szedett gyógyszerekről is fontos egyeztetni orvossal, a gyógyszerkölcsönhatások elkerülése végett.
Könnyen tévútra vihet, ha kizárólag az interneten keringő információkra hagyatkozva kezdjük el kezelni allergiás tüneteinket.
A betegek többségénél az allergia kezelése természetesen alapvetően azt az igényt jelenti, hogy szeretné mellőzni a tartós gyógyszerszedést – magyarázza dr. Moric Krisztina. Aki nem érzi kielégítőnek a tüneti szerek hatását vagy idegenkedik attól, hogy hónapokon keresztül antihisztamin készítményeket szedjen, érdemes megpróbálnia az immunterápiát allergia ellen. A kezelés 3-5 évig tart, ám a hatása már az első évben érezhető lehet. Ezt a betegek beszámolóján túl megerősítette a Medicina Universitaria folyóiratban közölt vizsgálat is. Az allergén immunterápiával kezelt csoportban már 6 hónap elteltével jelentősen javultak az orr-, garat- és szemészeti tünetek, ennek köszönhetően pedig a tüneti gyógyszereket is csökkenteni tudták az allergén immunterápiával kezelt páciensek, már a terápia első évében is.
Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>
Rendelés típusa:
* Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!
További véleményekSikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.