A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.11.16 13:23

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

Tartós orrdugulás – szerteágazó kiváltó okok

A légúti allergia mellett elhúzódó orrdugulás lehet a már kialakult orrmelléküreg-gyulladás vagy orrpolip tünete is. Kiválthatja vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, de hormonális hatásra, várandósság alatt is gyakran előfordul. Állhat a hátterében orrsövényferdülés, vagy orrmandula megnagyobbodás, de a reflux, hisztamin intolerancia, sőt a túlzásba vitt orrspray használat is szerepet játszhat a megjelenésében.

Háziporatka allergia az orrdugulás hátterében

A téli időszakban, a lakásban jelentkező orrdugulás kapcsán felmerül a gyanú, hogy valamilyen beltéri allergén jelenléte állhat a háttérben – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A tartós orrdugulás fül-orr-gégészeti kivizsgálása, az orrüreg területének, az orrnyálkahártya állapotának endoszkóppal történő áttekintése mellett ezért ilyen esetben rendszerint allergiavizsgálatra is sor kerül.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Azt, hogy pontosan milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz, a beteg tünetei és beszámolója dönti el. Nagy valószínűséggel a poratka allergia irányába is történik kivizsgálás, ha az alábbi panaszokról számolunk be: - az orrdugulás elhúzódó, látszólag ok nélkül jelentkezik, - a panasz fokozódik a lakásban, zárt térben, a szabadban pedig enyhülnek a tünetek, - az orrdugulás mellett tüsszögés, köhögés, szemviszketés és bőrtünetek is kialakulhatnak.

Erre kell figyelni a lakásban poratka allergia esetén

A poratka mikroszkopikus méretű élőlény, amely elhullott emberi hámsejtekkel táplálkozik. A legnagyobb mennyiségben az ágyban, ágyneműben, matracban, párnában található. Ezért is okozhat bőrtüneteket – nem minden allergiásnál, ez egyéni érzékenység függvénye – mert itt hosszú órákon át közvetlenül érintkezik a bőr az allergénnel. Mivel az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló széklete is kiválthatja, ezért nemcsak az ágyban, hanem bárhol előfordulhatnak a lakásban. Elősorban kárpitozott bútorokon, szőnyegekben, függönyökön, plüssállatokban.

A poratkáktól elég körülményes megszabadulni. Bárhol megtalálhatóak, ahol táplálékot találnak,Poratka allergia esetén fontos a gyakori porszívózás. gyakorlatilag csak a hegyekben, 1500 méter felett nem maradnak meg. Kedvező életfeltételeket biztosít számukra a magas páratartalom is. Célszerű ezért a lakásban 60% alatt tartani a páratartalmat, gyakran porszívózni, az ágyneműt és a plüssállatokat 60 fokon mosni. Kisebb tárgyakat, plüss játékokat 2 napra mélyhűtőbe téve és utána jól kiporszívózva szintén mentesíthetőek az atkától. Célszerű a lakást a minimalizmus jegyében átrendezni, a lehető legkevesebb porfogóval, szőnyegek és vastag sötétítő függönyök nélkül.

A poratka allergia kezelése

Fontos a gyakori takarítás, hiszen eredményesebb a kezelés is, ha csökkentjük az allergén mennyiségét a környezetünkben. A poratka allergia ellen használhatjuk a hagyományos allergia elleni – antihisztamin és szteroid orrspray - készítményeket, melyek a tüneteket kezelik. Ezeket egész poratka szezonban szedni kell, vagyis ősszel és télen hónapokon, akár fél éven keresztül is, a hatásukat ugyanis csak folyamatos szedés mellett tudják kifejteni.

Választhatjuk a tartós megoldást, ami az allergén immunterápia. Ez a kezelési mód nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra is hat. Az allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését hangolja át. A készítmények szedését követően el lehet érni, hogy az allergiás tünetek hosszabb (10-12) éveken át ne jelentkezzenek. A kezelés további előnye, hogy csökkenti az újabb allergiák kialakulásának és a légúti allergia szövődményeként jelentkező asztma kockázatát. A poratkával kezelt páciensek számára elérhető az Immunterápiás regiszter, amellyel a gyógyulási folyamat nyomonkövethető.

Ezt ne tegyük!

A tartós orrdugulás ellen a legegyszerűbb megoldásnak a nátha esetén bevált lohasztó orrspray használata tűnik. Ezeket a készítményeket azonban nem ajánlott a betegtájékoztatóban leírt időn túl használni. Tönkre tehetik az orrnyálkahártyát, függőséget és paradox módon tartós orrdugulást is okozhatnak. Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza, hogy tartós orrdugulás esetén nagyon fontos a kiváltó okot megtalálni és annak megfelelőek kezelni gyógyszerekkel, műtéttel vagy egyéb módon.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Üdvözlöm Violett vagyok vesetranszpantàlt.
Három hónappal korábban volt egy esésem. Az arccsontomra estem rá. Azon a napon elkezdett fájni a fülem és fokozatosan elkezdett elmenni a hallásom. Másnap elmentem a Fül Orr Gégészetre ahol dobhártyagyulladást állapítottak meg majd később savós középfülgyulladást. Kaptam Antibiotikumot és mometazon orrspray később a hallásom fokozatosan kezdett visszatérni. Amióta elestem belülről hallom a saját hangom mikor beszélek olyan mintha orrhangzósan beszélnék vagy mintha orrhangon beszélnék. nagyon kellemetlen ez a tünet ami nekem eddig soha nem volt. Olyan mint ha az orban lenne valami vagy mint ha levgő lenne benne. Elküldtek egy belső fül MRI vizsgálatra Ami negatív lett. Az Orr Fül Gégészeti vizsgálata alapján azt mondta a nyàlkahàrtya kissé Livid Megnevezés orrsövény elferdülést állapítottak meg. Az Orr Fül Gégészet kérdezte hogy nem e fogytam az elmúlt időszakban. Mondtam igen fogytam 6 kilót 3 hónap alatt. A vélemény javaslat ha belülről hallás hátterében elsősorban a súlyvesztés állhat gégészeti teendőt nem igényel. Szeretnem megkerdezni a suly elvesztése okozhat ilyen tünetet? Vàrom megtisztelő vàlaszàt. Üdvözlettel Violett.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Kedves Violett !

A súlyvesztés és a halláspanasz biztosan nem függ össze.
Az arccsontsérülés azonban összefügghet a panaszával.
Pontos válasz csak vizsgálat után adható.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciensorientált

Dr. Augusztinovicz Mónika fôorvosnõ kiemelkedôen páciensorientált, kiváló szakember, alapos, törôdô és humánus. A recepciós hölgyek kedvesek, segítôkészek és közvetlenek.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK