Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, és főként tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes gyanakodni. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, melyek a laktózérzékenység tünetei, hogyan vizsgálható és kezelhető ez az állapot.
Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, másnéven laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tünetei. Nem a tejfehérjével van tehát a probléma, a tejfehérje allergiát okoz. A tejcukor esetében pedig intoleranciáról, vagyis érzékenységről van szó.
A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukor molekulából áll. Az egyik a glükóz, a másik pedig a galaktóz. Ha ez a két cukormolekula nem tud ketté válni, akkor nem tud felszívódni a bélből. Ezt a laktáz nevezetű enzim bontja ketté. A laktáz enzimet a bélnyálkahártya termeli. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, akkor kevesebb tejcukrot tud elfogyasztani.
Az anyatej és minden emlős állat teje nagy mennyiségű laktózt tartalmaz. Az állatoknál a szoptatás ideje után már nem termelődik a laktáz enzim, ezért is jár kellemetlen következményekkel, ha valaki például tejjel kínálja a felnőtt cicáját. Attól függően, hogy ki, milyen géneket örökölt, az embereknél is elindul 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődésének a csökkenése. Nem törvényszerű tehát, hogy bekövetkezik, de sok embert érint a laktóz intolerancia, ezért fontos felismerni a tüneteit.
Laktóz intoleranciára utal, ha tej, vagy laktóz tartalmú tejtermék – puding, tejföl, tejszín - fogyasztását követően, 1-1,5 órával az alábbi tünetek jelentkeznek:
- hányásos panaszok
- haspuffadás
- hasfájás
- hasi görcsök
- hasmenés
A másik gyakori eset, hogy valaki genetikusan ugyan el tudja bontani a laktózt, de előfordulhat, hogy egy betegség, antibiotikus kezelést miatt átmenetileg megszűnik a laktózbontó képessége. Ilyenkor a laktózérzékenység tünetei jelentkeznek, ami miatt egy pár hétig nem tud tejtermékeket fogyasztani. 2-3 hét elteltével vissza lehet térni a normál étrendre, ennyi idő alatt általában rendeződnek a panaszok. Ha ezt követően sem múlnak el a tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyosabb lehet a bélnyálkahártya károsodása.
Adókedvezmény igazolást nem kell évente megújítani, ha a laktózérzékenység genetikailag igazolt, tehát nem átmeneti, hanem egy életre szól. Az igénybevételéhez szükséges a terheléses vizsgálat – hidrogén kilégzési teszt, melynek során adott mennyiségű vízben oldott tejcukor elfogyasztását követően egy készülékbe kell több alkalommal belefújni – mert ez pozitív lehet átmeneti panaszok esetén is. A genetikai vizsgálat során a szájból nyálkahártya törletet vesznek, egy kis vattapálca segítségével. Ezzel a gyorsan elvégezhető, fájdalmatlan vizsgálattal lehet kimutatni, ha valakinél genetikai laktózérzékenység áll fenn. Az adókedvezményhez azonban a laboreredmény önmagában nem elegendő, az igényléshez a gasztroenterológus orvos által kiállított igazolást kell benyújtani.
Aki laktózérzékeny, tejcukor szegény diétát kell tartania, hogy a laktózérzékenység tünetei ne jelentkezzenek. Ma már elég nagy a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből, felvágottakból és a vendéglátóhelyeken is egyre inkább felkészültek a diétás étkezők fogadására.
A laktózérzékenyek diétájában lehetnek eltérések, attól függően, hogy ki, milyen mennyiségű laktózt tud tolerálni. Sokan gond nélkül tudnak például sajtokat vagy túrót is fogyasztani, de valakinél már egy pici laktóz is erős tüneteket okoz. Ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni. A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami alkalmanként kiegészíthető laktáz cseppek, vagy tabletta szedésével közvetlenül étkezés előtt, vagy azzal egy időben. Ez segít megelőzni a kellemetlen tüneteket, ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott étel tartalmaz-e laktózt.
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>
Rendelés típusa:
További véleményekA doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.