A laktózérzékenység tünetei

A laktózérzékenység tünetei

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.13 14:04

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, és főként tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes gyanakodni. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, melyek a laktózérzékenység tünetei, hogyan vizsgálható és kezelhető ez az állapot.

Tejcukor vagy tejfehérje?

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, másnéven laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tünetei. Nem a tejfehérjével van tehát a probléma, a tejfehérje allergiát okoz. A tejcukor esetében pedig intoleranciáról, vagyis érzékenységről van szó.

Ez okozza a laktózérzékeny panaszait

A laktózérzékenység esetén tejcukor mentes diétát kell tartani.A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukor molekulából áll. Az egyik a glükóz, a másik pedig a galaktóz. Ha ez a két cukormolekula nem tud ketté válni, akkor nem tud felszívódni a bélből. Ezt a laktáz nevezetű enzim bontja ketté. A laktáz enzimet a bélnyálkahártya termeli. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, akkor kevesebb tejcukrot tud elfogyasztani.

A genetikától is függ, ki lesz laktózérzékeny

Az anyatej és minden emlős állat teje nagy mennyiségű laktózt tartalmaz. Az állatoknál a szoptatás ideje után már nem termelődik a laktáz enzim, ezért is jár kellemetlen következményekkel, ha valaki például tejjel kínálja a felnőtt cicáját. Attól függően, hogy ki, milyen géneket örökölt, az embereknél is elindul 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődésének a csökkenése. Nem törvényszerű tehát, hogy bekövetkezik, de sok embert érint a laktóz intolerancia, ezért fontos felismerni a tüneteit.

A laktózérzékenység tünetei

Laktóz intoleranciára utal, ha tej, vagy laktóz tartalmú tejtermék – puding, tejföl, tejszín - fogyasztását követően, 1-1,5 órával az alábbi tünetek jelentkeznek:

- hányásos panaszok

- haspuffadás

- hasfájás

- hasi görcsök

- hasmenés

Átmenetileg is lehet valaki laktózérzékeny

Laktózérzékenység esetén fontos a tejcukormentes diéta.A másik gyakori eset, hogy valaki genetikusan ugyan el tudja bontani a laktózt, de előfordulhat, hogy egy betegség, antibiotikus kezelést miatt átmenetileg megszűnik a laktózbontó képessége. Ilyenkor a laktózérzékenység tünetei jelentkeznek, ami miatt egy pár hétig nem tud tejtermékeket fogyasztani. 2-3 hét elteltével vissza lehet térni a normál étrendre, ennyi idő alatt általában rendeződnek a panaszok. Ha ezt követően sem múlnak el a tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyosabb lehet a bélnyálkahártya károsodása.

Kinek jár adókedvezmény?

Adókedvezmény igazolást nem kell évente megújítani, ha a laktózérzékenység genetikailag igazolt, tehát nem átmeneti, hanem egy életre szól. Az igénybevételéhez szükséges a terheléses vizsgálat – hidrogén kilégzési teszt, melynek során adott mennyiségű vízben oldott tejcukor elfogyasztását követően egy készülékbe kell több alkalommal belefújni – mert ez pozitív lehet átmeneti panaszok esetén is. A genetikai vizsgálat során a szájból nyálkahártya törletet vesznek, egy kis vattapálca segítségével. Ezzel a gyorsan elvégezhető, fájdalmatlan vizsgálattal lehet kimutatni, ha valakinél genetikai laktózérzékenység áll fenn. Az adókedvezményhez azonban a laboreredmény önmagában nem elegendő, az igényléshez a gasztroenterológus orvos által kiállított igazolást kell benyújtani.

Diéta, laktáz tabletták, cseppek

Aki laktózérzékeny, tejcukor szegény diétát kell tartania, hogy a laktózérzékenység tünetei ne jelentkezzenek. Ma már elég nagy a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből, felvágottakból és a vendéglátóhelyeken is egyre inkább felkészültek a diétás étkezők fogadására.

 

A laktózérzékenyek diétájában lehetnek eltérések, attól függően, hogy ki, milyen mennyiségű laktózt tud tolerálni. Sokan gond nélkül tudnak például sajtokat vagy túrót is fogyasztani, de valakinél már egy pici laktóz is erős tüneteket okoz. Ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni. A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami alkalmanként kiegészíthető laktáz cseppek, vagy tabletta szedésével közvetlenül étkezés előtt, vagy azzal egy időben. Ez segít megelőzni a kellemetlen tüneteket, ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott étel tartalmaz-e laktózt.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megoldásokat adott

Nagyon tetszett a Doktornő nyitottsága a problémáimra és hogy végighallgatta azokat, rögtön látta az összefüggéseket és megoldásokat adott. Emellett beutalt a szükséges vizsgálatokra, hogy kiderüljenek az betegség okai.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK