Hisztamin okozza a légúti allergiás, szénanáthás panaszokat és a hisztamin intolerancia tüneteit is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ősszel, a pollenszezon végével a hisztamin intoleranciások tünetei megszűnnének. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa segít tisztázni az egyes fogalmakat.
Az allergiás beteg immunrendszere által, az allergén ellen termelt ellenanyag (az IgE) hozzákapcsolódik a hízósejtekhez, a kötőszövetekben, a hajszálerek mentén – legnagyobb mennyiségben a bőrben, a légzőrendszerben és az emésztőcsatornában – található nagyméretű sejtekhez. Allergiás reakció esetén az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal és a hízósejtekből fokozott hisztamin termelést váltanak ki, ez okozza az allergiás reakciót.
Parlagfű allergia esetén tehát a parlagfű ellen termelt ellenanyag és a parlagfű allergénmolekulák kapcsolódnak a beteg immunrendszere által termelt hízósejtekhez, ez okozza a hisztamin termelést és a jól ismert szénanáthás tünetek megjelenését. A légúti allergia ismert kezelési módja, az antihisztamin hatóanyag az allergiás reakció során a szervezetben felszabadult hisztamin kötődését gátolja a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz, így akadályozza meg az allergiás tünetek megjelenését.
Légúti allergia esetén tehát a hisztamin termelődését az allergén belégzése váltja ki, de nem csak ilyen módon emelkedhet meg a hisztamin értéke a szervezetben. Bizonyos ételek hisztamin tartalma is magas, illetve léteznek olyan élelmiszerek is, amelyek fokozzák a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Hisztamin intolerancia esetén tehát az étkezések során létrejött hisztaminszint emelkedése okozza a panaszokat. A tünetek megjelenésének hátterében azonban nem a légúti allergiánál leírt folyamat áll, hanem a hisztamint lebontó enzim hiánya.
Attól függően, hogy kinél milyen mértékű a bélnyálkahártya sejtjeiben termelődő diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkenése, eltérő súlyossággal és gyakorisággal jelentkezhetnek a tünetek. Ha valakinél nagyon kevés DAO enzim termelődik, már kis mennyiségű étel fogyasztása miatt is erősebb tünetekre számíthat – magyarázza dr. Németh Alíz.
A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.
Ha valakinél a felsorolt tünetek közül több is jelen van egy időben, vagy panaszai ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a DAO értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. 10 alatti érték szinte biztosan pozitívnak tekinthető, de 10 feletti érték esetén sem zárható ki a hisztamin intolerancia, éppen ezért a csökkent DAO enzim szintet mindig a beteg tüneteivel és más vizsgálati eredményekkel összhangban kell értékelni.
A kivizsgálás során ki kell zárni az egyéb, hasonló panaszokat okozó betegségeket, felszívódási zavarokat – például laktóz intolerancia vagy irritábilis bél szindróma – is. Ha valóban hisztamin intolerancia áll a háttérben, akkor a hisztamin diéta jelenti a megoldást, illetve alkalmanként van lehetőség DAO enzim tartalmú készítményeket szedni. Ezeket étkezés előtt bevéve meg lehet előzni a tünetek kialakulását.
Gasztroenterológiai problémák kezelése:
Májat érintő problémák:
Rendelés típusa:
Ellátás:
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.