A fűszerek is allergiát okozhatnak!

A fűszerek is allergiát okozhatnak!

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2017.12.15 12:51
Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

fűszer allergia-fahéj-vaníliaA fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik - hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő.

Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő. A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák.

Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.

Amennyiben allergia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamely fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja, az allergén elkerülése. Mindezt késztermékek esetében nehezíti a már említett feliratozási hiányosság, és a fűszerek sokszínűsége is. Egyes termékek más-más típust tartalmazhatnak egy azon fűszerből, és a feldolgozás során is megváltozhat az allergenitásuk. Hő hatására, tehát főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár sokszorosára is emelkedhet. A fűszer-allergia kezelése tehát folyamatos és gondos odafigyelést igényel a betegek részéről.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves doktor úr/hölgy
Kettő hete csináltam legújabb tetoválásom és arra lettem figyelmes hogy a minta helyen 1-2apro helyen ahol fehér festék szín anyag is van ott halvány piros maradt a rész nincs be gyulladva nem fáj nem érzékeny nem viszket de meg is halvány piros kennem folymatosan de nem akar el tűnni mi lehet ?megjegyzem sok tetkom van és sokba van fehér szín is de ezen jött ki csak

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Bollok Patrik,

A pontos diagnózis meghatározásához szükség van a beteg vizsgálatára. Sajnos enélkül nem tudok az elváltozásról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalommal fordulok hozzá

Nagyon meg vagyok elégedve Garaczi Doktornővel, aki érthetően felvilágosított a bőrproblémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal fordulok hozzá. Köszönöm neki a segítséget.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK