7 gyakori kérdés a hozzátáplálással kapcsolatban

7 gyakori kérdés a hozzátáplálással kapcsolatban

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2019.02.08 14:01

A gyermekek életük első évében fejlődnek a legintenzívebben, ehhez azonban megfelelő minőségű táplálékra van szükségük.

A hozzátáplálásról több kérdés is felmerül a szülőkben, melyekkel kapcsolatban most dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni.

Miért van rá szükség?

A hozzátáplálás az az időszak, mely alatt a szilárd táplálékokat bevezetjük a baba étrendjébe. Erre több okból is szükség van:

- az újszülöttek és csecsemők táplálékát kezdetben egyedül az anyatej vagy tápszer jelenti, de idővel emellett szükséges más ételeket is fogyasztaniuk, hogy a bennük lévő tápanyagok segítségével megfelelően növekedjenek és fejlődjenek.

- a harapás és a rágás igazi edzés, mely segíti a beszédhez is szükséges izmok fejlődését.

- a csecsemők fél éves korára csökken a szervezetükben tárolt vas mennyisége, a vas raktárakat vegyes táplálással tudjuk ismét feltölteni.


Mikor kezdjük?

első falatok baba hozzátáplálás bébiételA hozzátáplálás fokozatosan történik, a gyerekek többsége egy éves korára már vegyesen fogyaszt folyékony, szilárd és pürésített ételeket.

A jelenleg érvényben lévő ajánlások fél éves korig kizárólagos anyatejes táplálást javasolnak, ám ettől a gyermek kezelőorvosának javaslatára el lehet térni, a gyermek fejlettségének ütemében és egyéni igényei szerint.

Négy hónapos kornál korábban azonban semmiképp nem javasolt a hozzátáplálást megkezdeni.


Mi kerüljön a tányérra?

A hozzátáplálást különböző állagú ételekkel is kezdhetjük. Az első falatokat kiskanállal kínáljuk, alma, burgonya, őszibarack vagy sütőtökpüré formájában. Nem szükséges teljesen pépesíteni, puhára főzött, nagyobb darabokat is hagyhatunk benne.

Később a kicsi a kezébe adott falatokat is szívesen majszolja: főzött, vastagabb csíkokra vágott falatokkal is kínálhatjuk, így a rágást is gyakorolhatja. A félrenyelés veszélye miatt ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk túl apróra. Nagyjából a saját ujjunk méretével megegyező nagyságúra vágjuk a falatokat.


Mit igyon a baba?

cumisüveg bébiételAz anyatejjel táplált csecsemőt nem szükséges külön itatni, tápszeres babát forralt és lehűtött, vagy palackos babavízzel kínálhatunk.

A kicsi a hozzátáplálás megkezdése után sem igényli az édesített gyümölcsleveket, vagy cukrozott teát. A szilárd táplálékok bevezetése mellett is folyadékpótlás gyanánt kapjon anyatejet és vizet.


Házi készítésű vagy bolti?

A jó minőségű üveges bébiételek nagyon jó szolgálatot tehetnek egy-egy utazás alkalmával, vagy ha a család többi tagja számára készített étel épp túl fűszeres vagy olyan alapanyagokat is tartalmaz, amit a kicsi még életkorából adódóan nem fogyaszthat.

Szerencsés tehát, ha az üveges ételt és a házilag készített fogások ízét is ismeri és szereti, de első körben érdemes az otthoni ízekkel megismertetni.


Mit ne adjunk egy éves kor alatt?

első születésnap torta7 hónapos korig a napi só szükséglet kevesebb, mint 1g. Ezt az anyatej és a tápszerek tökéletesen fedezik. 7 hónapostól 1 éves korig ez a napi mennyiség a maximum. Nem szükséges tehát a kicsi ételeit külön sózni és javasolt limitálni a magas sótartalmú ételek – készételek, bacon, sajtok - fogyasztását is.

Cukrozni sem javasolt az ételeit, édesítésre pedig mézet semmiképp ne használjunk, mert a benne lévő baktériummal az éretlen immunrendszere még nem tud megbirkózni, a méztől súlyos fertőzést – botulizmus – kaphat.

Mogyoróféléket csak nagyon apróra darálva adjunk, a félrenyelés veszélye miatt. A tehéntej fogyasztása egy éves kor alatt kerülendő, a jelenlegi ajánlás alapján azonban a glutén bevezetését azonban célszerű 4-6 hónapos kor között megkezdeni.


Szüksége van plusz vitaminokra?

A Brit Dietetikusok Szövetségének ajánlása szerint minden 6 hónapnál idősebb csecsemőnek A és C-vitamin pótlásra van szüksége, hacsak nem fogyaszt napi 500ml tápszert naponta.

1 év alatti gyermekek számára a szakmai szervezet napi 8,5-10mcg D-vitamin pótlást javasol, ha nem fogyasztja az említett napi mennyiségű, hozzáadott vitaminokat tartalmazó tápszert. Az A, C és D vitaminok pótlását a gyermek 5 éves koráig javasolt folytatni, ezt követően napi 10mcg D-vitamin ajánlott, főleg az őszi és téli hónapokban.

A húsmentesen táplálkozó gyermekeknek ezen kívül a B12 vitamin pótlásáról is gondoskodni kell!


Hozzátáplálásról szóló cikksorozatunk következő részében az ételallergiák tüneteivel, a korai és kései allergiás reakciókkal foglalkozunk!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK