A gyermekek életük első évében fejlődnek a legintenzívebben, ehhez azonban megfelelő minőségű táplálékra van szükségük.
A hozzátáplálásról több kérdés is felmerül a szülőkben, melyekkel kapcsolatban most dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni.
A hozzátáplálás az az időszak, mely alatt a szilárd táplálékokat bevezetjük a baba étrendjébe. Erre több okból is szükség van:
- az újszülöttek és csecsemők táplálékát kezdetben egyedül az anyatej vagy tápszer jelenti, de idővel emellett szükséges más ételeket is fogyasztaniuk, hogy a bennük lévő tápanyagok segítségével megfelelően növekedjenek és fejlődjenek.
- a harapás és a rágás igazi edzés, mely segíti a beszédhez is szükséges izmok fejlődését.
- a csecsemők fél éves korára csökken a szervezetükben tárolt vas mennyisége, a vas raktárakat vegyes táplálással tudjuk ismét feltölteni.
A hozzátáplálás fokozatosan történik, a gyerekek többsége egy éves korára már vegyesen fogyaszt folyékony, szilárd és pürésített ételeket.
A jelenleg érvényben lévő ajánlások fél éves korig kizárólagos anyatejes táplálást javasolnak, ám ettől a gyermek kezelőorvosának javaslatára el lehet térni, a gyermek fejlettségének ütemében és egyéni igényei szerint.
Négy hónapos kornál korábban azonban semmiképp nem javasolt a hozzátáplálást megkezdeni.
A hozzátáplálást különböző állagú ételekkel is kezdhetjük. Az első falatokat kiskanállal kínáljuk, alma, burgonya, őszibarack vagy sütőtökpüré formájában. Nem szükséges teljesen pépesíteni, puhára főzött, nagyobb darabokat is hagyhatunk benne.
Később a kicsi a kezébe adott falatokat is szívesen majszolja: főzött, vastagabb csíkokra vágott falatokkal is kínálhatjuk, így a rágást is gyakorolhatja. A félrenyelés veszélye miatt ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk túl apróra. Nagyjából a saját ujjunk méretével megegyező nagyságúra vágjuk a falatokat.
Az anyatejjel táplált csecsemőt nem szükséges külön itatni, tápszeres babát forralt és lehűtött, vagy palackos babavízzel kínálhatunk.
A kicsi a hozzátáplálás megkezdése után sem igényli az édesített gyümölcsleveket, vagy cukrozott teát. A szilárd táplálékok bevezetése mellett is folyadékpótlás gyanánt kapjon anyatejet és vizet.
A jó minőségű üveges bébiételek nagyon jó szolgálatot tehetnek egy-egy utazás alkalmával, vagy ha a család többi tagja számára készített étel épp túl fűszeres vagy olyan alapanyagokat is tartalmaz, amit a kicsi még életkorából adódóan nem fogyaszthat.
Szerencsés tehát, ha az üveges ételt és a házilag készített fogások ízét is ismeri és szereti, de első körben érdemes az otthoni ízekkel megismertetni.
7 hónapos korig a napi só szükséglet kevesebb, mint 1g. Ezt az anyatej és a tápszerek tökéletesen fedezik. 7 hónapostól 1 éves korig ez a napi mennyiség a maximum. Nem szükséges tehát a kicsi ételeit külön sózni és javasolt limitálni a magas sótartalmú ételek – készételek, bacon, sajtok - fogyasztását is.
Cukrozni sem javasolt az ételeit, édesítésre pedig mézet semmiképp ne használjunk, mert a benne lévő baktériummal az éretlen immunrendszere még nem tud megbirkózni, a méztől súlyos fertőzést – botulizmus – kaphat.
Mogyoróféléket csak nagyon apróra darálva adjunk, a félrenyelés veszélye miatt. A tehéntej fogyasztása egy éves kor alatt kerülendő, a jelenlegi ajánlás alapján azonban a glutén bevezetését azonban célszerű 4-6 hónapos kor között megkezdeni.
A Brit Dietetikusok Szövetségének ajánlása szerint minden 6 hónapnál idősebb csecsemőnek A és C-vitamin pótlásra van szüksége, hacsak nem fogyaszt napi 500ml tápszert naponta.
1 év alatti gyermekek számára a szakmai szervezet napi 8,5-10mcg D-vitamin pótlást javasol, ha nem fogyasztja az említett napi mennyiségű, hozzáadott vitaminokat tartalmazó tápszert. Az A, C és D vitaminok pótlását a gyermek 5 éves koráig javasolt folytatni, ezt követően napi 10mcg D-vitamin ajánlott, főleg az őszi és téli hónapokban.
A húsmentesen táplálkozó gyermekeknek ezen kívül a B12 vitamin pótlásáról is gondoskodni kell!
► Hozzátáplálásról szóló cikksorozatunk következő részében az ételallergiák tüneteivel, a korai és kései allergiás reakciókkal foglalkozunk!
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt |
|
Bejelentkezés: |
Budai AllergiaKözpont+36 30 236 91 39 |
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekMár a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.