5 tipp, amivel meglepheti allergiás, asztmás kedvesét

5 tipp, amivel meglepheti allergiás, asztmás kedvesét

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2017.12.08 11:24
Valentin-nap alkalmából még az is próbálja a romantikusabb oldalát mutatni, aki egyébként a hétköznapokban hajlamos megfeledkezni a kedvesének szóló apróbb figyelmességekről. A következő tanácsokat érdemes megfogadni, ha valami meglepetéssel készülünk.

allrgia-asztmaAz Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás, vagy asztmás párunkat szeretnénk valamilyen ajándékkal meglepni. Bryan Martin allergológus, az ACAAI elnöke szerint ezen a napon az egészség is épp oly fontos, mint a romantika, figyelmetlenségünkkel pedig a legjobb szándék ellenére is nagyon kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.

 

Ne válasszon parfümöt!

A légúti betegségben szenvedők gyakran erős tünetekkel reagálnak az intenzív illatokra. Ezt általában az illékony szerves vegyületek (VOC) okozzák, amik belélegezve fejfájást, orrfolyást, tüsszögést idézhetnek elő. Ha a kedvesünk nem szokott parfümöt használni, ez is lehet az oka, jobb, ha vásárlás előtt rákérdezünk. Amennyiben így van, legyünk annyira figyelmesek, hogy mi sem vastag illatfelhőbe burkolózva indulunk el a randevúra.

Kerülje a füstös helyeket és az illatosítókat!

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa kiegészítésként elmondta, hogy a parfümök mellett a meghitt hangulatot árasztó, így ezen a napon különösen kedvelt illatosítók, gyertyák, füstölők is hasonló tüneteket okozhatnak, jobb ha mellőzzük használatukat. Az erős illatok mellett a dohányfüst, a passzív dohányzás is kerülendő, mert erős köhögést, nehézlégzést okozhat az arra érzékenyeknél. Pollenallergiásoknál sajnos a virágpor is tünetet okozhat, állatszőr allergiás párunkat pedig jobb, ha nem házi kedvenccel, vagy állatkerti randevúval lepjük meg.

Főzzön allergénmentesen!

Ma már nagyon gyakoriak az ételallergiák, vagy ételérzékenység, kevés viszont az olyan étterem, ahol garantáltan allergénmentesen étkezhetünk. Figyelmességként persze az sem utolsó, ha időt szánunk arra, hogy felkutassunk egy ilyen éttermet, vagy cukrászdát, de talán még romantikusabb, ha mi magunk készítjük el a menüt válogatott alapanyagokból.

Takarítson!

Kétség kívül a legkevésbé sem meghitt program, ám annál inkább értékelendő tevékenység, ha valaki egy alaposan kitakarított, allergénmentes otthonban várja kedvesét. Poratka allergia esetén fordítsunk figyelmet a kárpitozott bútorok, szőnyegek HEPA szűrős készülékkel történő átporszívózására. A plüssállatainkat 60fokon átmosva mentesíthetjük az allergénektől. Penészgomba allergia esetén pedig a fürdőszobát érdemes alaposan kitakarítani.

Ajándékozzon nyugalmat!

Kutatások igazolják, hogy a stressz felerősíti az allergiás tüneteket, így érdemes relaxáló programokkal készülni a jeles nap alkalmából. Szervezhet akár masszázzsal, fürdőzéssel egybekötött hosszú hétvégét, de otthon is meglepheti kedvesét, már azzal is, ha például a házimunkát – legalább részben – átvállalja tőle, így több ideje jut pihenésre. Rövidebb programok: színház, mozi, de egy kellemes vacsora melletti beszélgetés is jó eszköz arra, hogy a mindennapi stresszt letegyük, és egy kicsit kikapcsolódjunk.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek. A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?
- semmilyen tejterméket nem ehet,
- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,
- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,
- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,
- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,
- kinőheti-e,
- tartós betegségnek minősül-e,
- aerius szedése indokolt-e,
- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.
Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó

-

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

Az alábbiakban igyekszem részletesen válaszolni kérdéseire. Azonban, mivel azt írta, hogy eddig semmilyen tünete nem volt kisfiának a tejtől, úgy gondolom, a továbbiakban is nyugodtan fogyaszthatja a tejet és tejtermékeket is.



Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek.


IgE-t, vagy IgG-t vizsgáltak a vérből?


A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?

A tejfehérje több alcsoportból áll, ezek ennek a megnevezései.

- semmilyen tejterméket nem ehet,

Ha valóban allergiás lenne a tejre, akkor nem fogyaszthatna tejterméket sem

- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,

még nyomokban sem

- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,

nem

- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,

a kalciumot kellene pótolni

- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,

kapható szójatej, szója tejföl, tofu

- kinőheti-e,

a tejérzékenység 0-3 éves kor közötti betegség, utána a gyermekek több, mint 90%-a kinövi (ezért kétlem, hogy minden előzetes tünet nélkül 5 évesen válna valaki tejérzékennyé!)

- tartós betegségnek minősül-e,

ha terheléssel igazolható a valódi tejérzékenység, akkor családi pótlék szempontjából igen, egyébként mint írtam, kinőhető

- aerius szedése indokolt-e,

ha nincs tünete, akkor nem

- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.

Nekem van gasztroenterológiai szakvizsgám és étel-allergiából PhD fokozatom, amennyiben szükségét érzik, személyesen szakrendelésemen keressenek meg és készséggel adok további tanácsot.

Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó


Kedves Ildikó!
Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD


-
--
Allergiaközpont
1015 Budapest, Ostrom u 16.
www.allergiakozpont.hu
info@allergiakozpont.hu
telefon: +36 30 6319309
a Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK